Stralsund – modern tradition

Hamnmagasin, Stralsund

Hamnmagasin Stralsund.

Anders Almér från UrbantLokalt.se har besökt Stralsund. Istället för att tillgripa billiga knep från väst med glasade huskroppar har man här valt att bevara och förstärka stadens historiska identitet genom att ta vara på byggnader, hantverksskicklighet och tradition. Stralsund är en modern stad idag som älskas och besöks just för sina fantastiska kombination av effektiv småskalighet och skönhet. Något Stockholms politiker borde besöka istället för New York och Dubai.

Om man kommer sjövägen till Stralsund från så möts man av de stora hamnmagasinen. Det var ett tag sen jag var här, några år efter die Wende. Då var Stralsund fortfarande präglat av DDR tiden.  Vi som kommer på besök har svårt att förstå hur det kändes att leva då. Den som är intresserad rekommenderas att se filmen Barbara med Nina Hoss i huvudrollen.

Nina Hoss

Nina Hoss i filmen Barbara som utspelar sig i DDR-tidens Stralsund.

Filmen utspelar sig i en mindre stad vid kusten i närheten av Stralsund. Gråheten i staden och vaksamheten hos människorna skildras på ett sätt som sällan visats. Om man ser filmen som DVD så finns ett långt samtal med skådespelarna och regissören om hur man fångade miljö och stämningar.

Jag nämner detta som en bakgrund då dagens Stralsund framstår för en besökare på ett helt annat sätt. Hela staden känns nyrenoverad och nästan skiner.

Badenstrasse, Stralsund

Badenstrasse.

Det är alltid intressant att reflektera hur en ort vill visa upp sig. Stralsund tar fram sin historia och är synbarligen stolt över den. Städer och platser utan denna tillgång frestas ibland att utmåla sig med någon slag tillämpad framtidsvision. Ofta illustrerad med glasfasader och människor med laptops i knät. Så inte här.

Förmodligen blev man i DDR ordentligt botad av alla ”framtidsvisioner” som utfordrades. Den historia man har känns förmodligen tryggare och den är dessutom sann.

Stralsund och Sverige har en lång gemensam historia då invånarna i Stralsund vände sig till Sverige för hjälp under trettioåriga kriget. Man ville slippa den tyske kejsaren. År 1630 landsteg Gustav II Adolf i Stralsund och man fick därmed en svensk överhöghet. Detta varade tills Napoleon drev ut svenskarna från sina   besittningar i Pommern 1815. Minnen av den svenska tiden finns också i Stade, Wismar och Greifswald, men mest märks de i Stralsund.

Kommendanthuset

Kommendanthuset

I Stralsund finns fler byggnader som minner om svensktiden. Viktigast är kanske kommendanthuset från 1700-taletsom i vapnet på väggen har både den pommerska gripen och det svenska lejonet. Detta retade de styrande i Stralsund en gång i tiden då man tyckte kommendanthuset konkurrerade för mycket om uppmärksamheten med Rådhuset snett emot.

Nils Eosanders hus

Nils Eosanders hus.

I Stralsund var en svensk arkitekt verksam. Han hette Nils Eosander och ritade flera byggnader, en del av dem borta idag. Ett litet hus ritat av honom ligger i hörnet vid Alter Markt och har även det renoverats.

Från Alter Markt går Fährstrasse ner mot hamnen. Här ligger det hus där Carl Wilhelm von Scheele föddes i. Byggnaden restaurerades i början av 1980-talet med hjälp av polska specialister. Scheeles minne vårdas mycket i Stralsund, där man givetvis betraktar honom som pommrare även om han bara tillbringade sin barndom här.

Scheelehusen

Scheelehusen.

Det går inte att avstå från funderingar varför man i Stralsund är så måna om det historiska arvet. Det sägs att de som har förlorat mycket i krig tycks vara mer angelägna om att återställa det som en gång var.  Ett exempel är projektet Quartier 17.

Quartier 17

Quartier 17.

Från  Alter Markt utgår Ossenreyerstrasse där det mesta av kommersen finns. Här finns kvarteret Quartier 17, där man bygger nytt. Men man bygger på en i den skala och den stil som präglar staden i övrig. Fasadlängder på enskilda hus, hushöjder, färgsättning anpassas till omgivningen.

Perspektiven

Perspektiven till Quartier 17.

Att man tänker så här beror tror jag på en skillnad i kultur och naturligtvis erfarenhet av krig och av en lång period med diktatur. Med den bakgrunden känner man sig trygg i att bevara det som fanns innan. Det var Horace Engdahl som sa att Tyskland är ett Sverige för vuxna.

Jag avslutar med en bild från Alter Markt med Rådhuset och Nikolaikyrkan. Här finns  majoren Malcolm Sinclair begraven, känd från Sinclairvisan

Rådhuset

Rådhuset och Nikolaikyrkan.

 

Ander Almér

Urbantlokalt.se

 

Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

 

 

 

 

3 kommentarer

  1. Ulla Wikander den 15 januari 2013

    Stralsund ser attraktiv ut. Dit ska jag gärna fara. Har några gånger de senaste åren besökt Rostock, också nära Östersjökusten och med gamla anor. Där råder samma anda, när det gäller att ta till vara allt det gamla och bygga nytt som förstärker känslan av kontinuitet och sammanhang. Roligt och vackert att se historien i byggnadsverk och förstå hur nytt och modernt inte alltid behöver vara glasat och högt!

  2. Pingback: Stralsund – modern tradition | Urbant Lokalt

  3. Anders Gardebring den 17 januari 2013

    En intressant rapport från Stralsund. Var där en gång när jag var liten men minns inte mycket av det. Jag önskar att man kunde tillåta denna typ av arkitektur även i nyproduktionen men jag ser samtidigt inte heller varför det i sin tur skulle innebära att man skulle förbjuda vissa andra arkitekturstilar. Glasfasader kan också vara snygga om de är rätt utförda (dansande huset i Prag tex). Sedan skall man förstås minnas att Stralsund inte ens har en tiondel av befolkningen som vi har i Stockholm så den där ”småstadskänslan” som man får på bilderna är nog svår att uppnå i de centralare delarna av Stockholm, däremot kan nog en del av kranskommunerna hoppa på ett sådant spår med gott resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *