Malmös nya torn

Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S

Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S

Malmö skall få ett nytt torn. 20 våningar högt. Ett som skall väcka lika mycket uppmärksamhet som Turning Torso. Det nya tornet skall ligga i Rosengård och heta Törnrosen Tower. Det är ritat av det danska arkitektkontoret Lundgaard & Tranberg A/S, vilka vann en internationell tävling där deras förslag Culture Casbah vann. Det hyllas i arkitekturpressen.

Utöver arkitekturpriset har detta förslag också vunnit pris vid fastighetsmässan MIPIM i Cannes, nu i mars 2013. Det är en typ av byggnad som man gillar vid dessa sammankomster. De som brukar gilla det är fastighetsmäklare, fastighetsjurister, politiker och arkitekter. Totalt var ca 2000 svenskar på plats. Malmö Stad hade skickat hela 24 politiker och tjänstemän. Med de utmärkelser som förslaget fått så känner sig Malmös representanter förmodligen trygga i uppfattningen att det är ett bra projekt.

Den norske sociologen Alexander Z. Ibsen och konstnären Christopher Rådlund skriver i sin nya bok ”En sort bok om arkitektur” att:

– arkitekturen har blivit hanterad som ett politiskt instrument, att den blivit reducerad till ett uttryck för tidsandan och att arkitekturens viktigaste uppgift är att bryta med omgivning och traditioner.

b26904

MKBs egen beskrivning sammanfaller väl med citatet ovan:

– Vi vill att Culture Casbah ska bli östra Malmös viktigaste landmärke och ha en arkitektoniska karaktär som skiljer sig från omgivningarna. Vi vill våra kunder ett modernt, urbant boende – ett alternativt sätt att bo för den generation som nu växer upp i Malmö

Turning Torso kom till efter ett hugskott från en HSB direktör. Han är inte kvar i företaget längre. Huset byggdes och ägs fortfarande av HSB Malmö. Det beräknades kosta 800 mkr men slutade på det dubbla. Det hyllas för det satt Malmö ”på kartan”. De som betalade, HSB medlemmarna hamnade inte där.

Det nya förslaget skall byggas av kommunägda MKB. Skulle även detta hus bli omtalat och sätta staden ännu en gång på kartan så är det åtminstone rätt part som stått för notan. Likheten med Turning Torso projektet kommenteras av MKBs representant: ”Det finns mod i Malmö.” Mod att överskrida budget kraftigt?

Anders Almér

Fotnot: Casbah eller Kasbah är ofta förekommande som beteckning på gammal försvarsborg i Asien och Afrika. Idag har dessa säkerhetszoner förvandlats till städer eller delar av städer.

 

Kommentarsregler: 

 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

UrbantLokalt.se

1 kommentar

  1. Pingback: Malmös nya torn | Urbant Lokalt