”Julkort” från staden reviderade

geeselg

I alla tider har vi manipulerat tanken via bilder för att oftast få något att framstå bättre än vad det är. Se bara dagens hårt photoshoppade omslagsbilder som visar en rynk- och fläckfri värld. Hur medvetna vi än är om sanningshalten köper vi det. Tyvärr är det  samma med arkitektur. Den guldgrittande datorverkligheten byts i verkligheten ut till grå betong och ogenomskinligt glas. Nu har Mark- och miljödomstolen klandrat staden för detta.

Arkitekturs blogg kan man läsa om hur Mark- och miljööverdomstolen inte alls var nöjda med hur staden presenterat bilder från projektet ” Nya Slussen” till allmänheten. Traditionsenligt har man gjort byggnaderna mer transparenta än de någonsin kommer att bli.

vy_mot_soder_original

Stadens Bild.

 

vy_mot_soder_korrigerat.jpg

Den korrigerade bilden.

Vyerna, som är en av de största komponenterna av Stockholms karaktär, verkar på stadens bilder vara bevarade. Endast en svag dimma av glas bryter dem. Gruppen ” Bevara Slussen” har korrigerat dem till mer rättvisande bilder som visar att just dessa glasbyggnader inte alls är helt genomskinliga och Stockholms kännemärken byggs sakta bort till förmån för något som ”just nu”, ”samtida” eller ”världsklass”.

waterfront-2

Så här mysigt presenterades Stockholm Waterfront för några år sedan.

Att ge ut dessa missvisande, eller kanske hoppfulla bilder har på senare år blivit standard. Stockholm Waterfront såg ut som en regngbågsskimrande glastårta, och mycket mindre ut, än det snopna uttrycket den färdigställda byggnaden har, samma gäller Tors Torn byggnaderna där inga skuggor föll i symfonin av pasteller.

vy_mot_norr_original

Stadens bild.

vy_mot_norr_korrigerat-1

Korrigerad bild.

Mark- och miljööverdomstolen förtydligar i sin dom att ”Kommunen har ett ansvar för att allt sådant material ska ge en rättvisande bild”. Är det inte då dags att producera korrekta bilder för att ge till dem som kommer att stå för kalaset – skattebetalarna – och inte ett fåtal envisa politiker?

Matti Shevchenko Sandin

Originalbilder från staden av Foster + Partners och Bergs Arkitektkontor

Korrigerade bilder av  Bevara Slussen

Kommentarsregler: 

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte.