I Köpenhamn lever klassicismen

800px-Statue_de_Christian_V_de_Danemark

Hotel d ´Angleterre om natten. Foto:Francois Polito

Köpenhamn är en av de vackraste och charmigaste städerna i Europa. Folk strömmar dit just för att uppleva gemytet. Den täta stenstaden stod inför samma rivningsvåg som Stockholm, men finanser fanns inte. Idag värderar man innerstaden högt och bland annat har man tagit beslut om att inte förvanska den befintliga taklinjen när det gäller innerstaden. En viktig plats är Kongens Nytorv som  byggs om – men blir detsamma.  Anders Almér har varit där och tagit en promenad och sett att  klassisk arkitektur lever än och att en konstutställning valt fel plats för sitt tema.

Kongens Nytorv med reklam för Fields

Kongens Nytorv med reklam för Fields. Foto: Anders Almér

Just nu pågår en ombyggnad av Kongens Nytorv i Köpenhamn som är den plats för de flesta svenskar vet att Ströget startar vid. Torget är just nu inhägnat av ett plank som gör reklam för köpcentret Fields ute vid den nya stadsdelen Örestad, en plats som kallats en katalog över allt man inte bör göra i samband med stadsbyggnad.

Nog om detta

Kongens Nytorv är en kunglig plats från 1670, anlagd för att hedra en kung, Christian V. Denne bad eller snarare beordrade andra inom den högre adeln att bygga palats runt torget. Precis som man gjorde i Paris runt Place de Vosges och försökte göra i London vid Covent Garden. Men i London hade redan denna plats blivit en marknadsplats och det var för mycket larm för adeln som flyttade ut på landet i stället.

De flesta känner till varuhuset Magasin du Nord, ett parisiskt palats från 1894 som ligger här vid torget. Frankrike var idealet för Kongens Nytorv. Kongens Nytorv klarade sig från bränderna 1728 och 1795 och även engelsmännen terrorbombning 1807 av Köpenhamn i tre nätter då man också stal hela den danska flottans fartyg. Innan dess hade Caspar Frederik Harsdorff (1735-99) som var elev till den franske arkitekten N.-H. Jardin fått lov att 1779 uppföra ett klassiskt hus med tre olika fasader för att hans studenter skulle ha något att rita av (och som han själv kunde bo i). Det ligger mellan som ligger mellan  Kongl Teatern och Konstakademin i Charlottenburg.

Harsdorffs hus

Harsdorffs hus med sina tre fasader. Foto: Orf3us

Harsdorffs hus blev modell för flera generationer arkitekter. Huset användes som en levande mönsterbok och alla som ville bygga upp Köpenhamn igen fick ta mått från huset som byggdes med lite extra finurliga takutsprång för att kunna tjäna som exempel.

Många känner också till Hotel d ´Angleterre som namnet till trots är skapat av en fransman 1796. Det skymtar bakom byggplanket runt torget. Det sägs att det är byggt på samma ritningar som Hotel Kramer i Malmö som uppfördes fyra år tidigare. I Malmö kallas därför d ´Angleterre för kopian och i Köpenhamn kallas Kramer för prototypen.

Copenhagen_Kongens_Nytorv

Kongens Nytorv med Kungliga teatern och Magasin du Nord till höger. Foto: Anne-Sophie Ofrim

Vid Kongens Nytorv finns också det Thottska palatset uppfört 1683 – 1686 för sjöhjälten Niels Juel. Det är alldeles nyligen renoverat och man har funnit den ursprungliga ljusgrå fasadfärgen som nu pryder huset. Huset är naturligtvis plats för den franska ambassaden.

Thottska palatset

Thottska palatset. Foto: Anders Almér

Kung Christian V:s halvbror byggde Charlottenborg, där bl. a. Det Kongelige Dankse Kunstakademi ligger. Där pågår i skrivande stund en utställning visande två konstnärers verk bl a Öyvind Fahlström. Temat för utställningen är ”First we make the rules, then we break the rules”. Utställningen borde valt en annan plats. Är det något som Kongens Nytorv visar så är det att – de regler som skapades under andra halvan av 1700 talet och som låg till grund för att Köpenhamn räknas som en av de främsta klassicistiska städerna – de reglerna gäller fortfarande.

utställningsaffisch

Foto: Anders Almér

Anders Almér 

www.urbantlokalt.se

Kommentarsregler: 

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte.

Kommentering är avstängt.