Edholm säger NEJ till rivning

1909407_280211872140015_1255423210_o

Det stormar runt Astoriahusets flygel. Huvudbyggnaden räddades från att bli ett skal när det upptäcktes att den antikvariska rapporten hanterats ”kreativt” till fastighetsägarens fördel. Samma retorik har används för att få väck flygeln och då höjs rösterna i politiken. 

Beslutet om rivning för Astorias flygel närmar sig. Idag uttalar sig Lotta Edholm i Mitt i Östermalm om Fp:s hållning:

– Jag tycker att det är oacceptabelt, säger Lotta Edholm (FP).

– Vi kommer inte att gå med på den rivningen. Och det har vi sagt hela tiden. Skulle man riva alla hus i stan som har lite sättningsskador skulle det bli väldigt lite kvar. Jag kan inte bedöma varför Regina Kevius vill godkänna rivningen, jag kan bara konstatera att M och S i ohelig förening båda vill riva.”

riddaren 18

I Stockholms stadsarkiv, en ritningssamling utsett till världsminne av UNESCO, förvaras originalritningarna till huset. De är signerade Julius Frosells 1873 och visar fasadens utformning i brottet mellan senklassicism och nyrenässans.

Edholm har rätt. Det ersättande huset må vara hur intressant eller ointressant det vill, det är den nuvarande platsen det handlar om. Förenklade rivningsretorik som sättningsskador, dyrt att renovera upp VVS-system etc samt att man KAN få in mera yta på platsen hördes när PEAB rev Stadshotellet i Enköping. Behöver vi höra det i Stockholm också? Ska S och M låta det ske?

Stadshotellet_Enköping

Stadshotellet i Enköping är ett minne blott. Sättningsskador reklamfördes som orsak även här. Foto: Zejo

Att säga Nej! i denna fråga är att säga Ja! till en fortsatt intressant, funktionell och vacker kulturhistorisk miljö för efterkommande generationer. Det är bättre än att tillgodose en fastighetsägares behov av mera yta.

Samtliga remissinstanser är emot rivningen.

Matti Shevchenko Sandin

Läs artikel i Mitt i Östermalm här

Artikel på Skyline här

Facebookgruppen Stoppa rivningen av 1800-talshuset på Nybrogatan här

Bloggen ”Den svenska rivingsvågen” här

Lotta Edholms blogg om rivningen här

Diarienummer till handlingarna är  DNR 2013-09412-54

Ärendet drogs ifrån Stadsbyggnadsnämndens dagordning för 10/4-14 den 9/4.

Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

 

1 kommentar

  1. Peter Ranke den 9 april 2014

    Vi måste stoppa rivningarna. Vi måste bevara vår historia. De som vill skapa ny historia får skapa den där det finns plats. Gäller Slussen, gäller Astoria huset, gäller planerna kring det så kallade Nobelhuset och andra liknande förslag.
    Bevara hellre än begrava!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *