Vacker blogg om Blasieholmen

tumblr_n2ujo6nx8M1tw25e0o1_1280

Idag presenterades Nobelstiftelsen vinnaren i sin egen tävling över det förslag som skall gå vidare till detaljplaneärende över tomten på Blasieholmen. Huruvida det går med den befintliga bebyggelsen och sjöfartsverksamheten återstår att se.

Nu när bilder på projektet kablas ut som om det redan var byggt är det värt att påminnas om vad som finns där, och hur det sett ut de senaste århundraden.  Helene Schmitz, fotograf och student vid Konsthögskolan, har skapat en  blogg om ”En berättelse om en odefinierad och bortglömd plats, Blasieholmens nordöstra hörn”. En vacker och tänkvärd sida med bilder och korta texter som beskriver tomtens historia. En plats som stundom framställts som ”obebyggd”.

Matti Shevchenko Sandin

Läs bloggen här

Länk till Facebookgruppen ”Bevara Tullhuset från 1876 och hamnmagasinen på Blasieholmen” här

Läs om projektet på SVT här

Fler artiklar på Skyline om Blasieholmen här

Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

1 kommentar

  1. Bo Lagerqvist den 10 april 2014

    Notera att man numera har lagt in gamla träd (som inte finns där idag) på bilden av jättelådan. Förmodligen för att i någon mån försöka förminska det brutala intrycket av byggnaden.
    Kanske kan man ändå säga att byggnaden försöker förmedla en viss sjöfartsanknytning eftersom den liknar några jättelika staplade containers.
    Sten Nordin har på sin blogg valt en interiörbild vid presentationen av det vinnande bidraget – undrar varför :-) http://stennordin.se/

    Nordin: ”Med stockholmarnas entusiasm och den breda politiska enigheten som finns för ett Nobel Center är jag övertygad om att vi alla kommer vara stolta på invigningsdagen 2018.”

    Menar Nordin entusiasmen för bevarandet av tullhuset och magasinen ?

    ”Jag har full förståelse för att en byggnad av detta slag på en central plats som Blasieholmen väcker mycket nyfikenhet och entusiasm men också en hel del funderingar. ” ”Funderingar”, ja det var ju också ett sätt att beskriva kritiken.

    Vidare:
    ”Först nu när en vinnare har utsetts är det upp till staden att i samarbete med Nobel Center att komma fram till hur det slutligen kommer att se ut och var byggnaden ska placeras.”

    En politisk rökridå för att försöka stilla oppositionen mot bygget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *