1000 jobb riskeras vid sanering av Sturegallerian

Sturegallerian

Sturegallerians entré från Grev turegatan med det rivningshotade Freys från år 1900 hyrverk i bakgrunden. Foto: Holger Ellgaard

Det är inte bara stadsvärden i form av byggnader och hela miljöer som hotas i Stockholm. Nu riskeras dessutom flera verksamheter och ca 1000 jobb runt Stureplan i det nya greppet för Sperlingens backe, mer känd som Sturegallerian.

Stureplan är ett av Stockholms nav inom nöjes- och shoppingkulturen ett stenkast från tunga kulturscener som Dramaten. Det är inte bara en plats där VIP-korten gnistrar i nattklubbsentrérna utan en sällsynt mixad plats i åldrar, nationaliteter, stockholmare och besökare. Ett varsamt uppbyggt centra som alla känner till och alltid verkar ha öppet och som gjutit liv i intilliggande kvarter. Exploatering av platsen verkar logiskt, men nu pekar aktörerna som gjort Stureplan till vad det är på motsatt effekt.

Sturebadet02

Sturebadet kan ha kvar sin klassiska simhall, men inte resten av verksamheten. Foto: Johan Fredriksson

Stureplansgruppen, Sturebadet och Sturehof berättar för DN att detta kan  ödelägga hundratals jobb, en under lång tid uppbyggd nöjes- och rekreationskultur? För att genomföra ägaren Aidas planer krävs dessutom stora ingrepp och rivningar av fastigheter i kvarteret. Sturehof, en av stadens mest populära restauranger tillika ett kännemärke för Stureplan sedan 118 år anser sig måste stänga, 200 anställda får gå. Sturebadet får ha kvar simhallen, men resten stängs av för rivning, 130 anställda får gå och nöjeskoncernen Stureplansgruppen räknar försvunna tjänster till 641.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vad är Stureplan utan klassiska Sturehof? Foto: Nordelch

Förslaget har kraftigt kritiserats av Skönhetsrådet, Stadsmuseum och allmänhet för de rivningar och skalförskjutningar som förslaget kräver. Bland de mest högljudda är Folkpartiets Rasmus Jonlund som skriver :

”En skalförskjutning pågår nu i City, smygande och successivt: efter att ett kvarter godkänts för påbyggnad eller ett nytt högre hus, följer nästa, utan den helhetsplan som vi efterlyst gång på gång. Nu ska den skalförskjutningen också spridas utanför City, till den gamla stenstadens kvarvarande hjärta, och fortfarande utan någon strategi för helheten.”

Ostermans

”Parkeringshuset” var en gång ett multifunktionshus med verksamhetslokaler, bostäder och tennisbana på taket. Läs mer på Rävjägarns blogg.

Stadsbyggnadsborgarrådet Mogert (s) vet inte vilket ben han skall stå på – ännu denna gång – och gör uttalande till fördel både för rivning och bevarande. Han är kritisk mot taklandskapets förändring, men ändå inte eftersom han vill ha omarbetning av det.

Uttalanden tyder på en visionär kollaps , det finns ingen politik i dem. Med denna fingervarma politik riskeras nu stadsvärlden att spolieras för ännu en galleriasatsning. Var i ligger värdet i det och vad händer när det inte längre är populärt? 37 nya lägenheter utlovas, fast man river 10 som redan finns. Plåster-på-såren-lägenheter är populärt och någon drastisk minskning av bostadskön handlar det inte om.

Sperlingens backe_002

Visonsbild av förslaget inifrån Sturegallerian.

Det är lätt att förstå att Aida som figurerar internationellt att de sett effekter i andra städer som ex. New York. Denna uppfattning om quick fix delar de tyvärr med allt fler stockholmspolitiker som inte förstår att man inte bara kan ta ett koncept och stoppa ner lite varstans.

Ulf Maxe, arkitekt som gjort konsekvensanalys för Svenska Brasserier,  säger till DN:

Där går det att stänga ned ett nöjeskvarter i tio år, publiken är så stor att den kommer att hitta tillbaka sedan. Så fungerar det inte i en stad av Stockholms storlek,”

Den grogrund som Stureplan vilar på är inte bara vackra fasader och löften om lyx. Det är det mixen av skoj, kvalitet och tradition som faller folk i smaken. Sådant som Stockholm riskerar att göra mellandagsrea av.

Matti Shevchenko Sandin

Läs artikeln i DN här

Läs Rasmus Liberal här

Läs Rävjärgarns porträtt av kvarteret här


Kommentarsregler:

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!

Kommentering är avstängt.