Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

 Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 17-19

Moderaterna rasar rejält i Stockholms stad https://www.svd.se/moderaterna-rasar-rejalt-i-stockholms-stad?utm_source=SvDNYH1DT&utm_medium=email&utm_campaign=2017-06-07  Min kommentar: Att M tappar i Stockholms stad men inte i övriga länet, samt att L går framåt kan delvis bero på att M förknippas med rivningar och lådbyggande (Blasieholmen, Astoria mm) i motsats till L.

STADSPLANERING OCH ARKITEKTUR

170611 För Stureplans bevarande https://www.fokus.se/2017/06/for-stureplans-bevarande/ Hakelius: ”Jag är ärligt talat inte förmögen att avgöra vad som stämmer, men insatsen är hög. Stureplan är det anständiga centrum huvudstaden har. Drottninggatan är ett turiststråk. Sergels Torg en urban skräpyta för demonstranter och langare. Kungsträdgården en utomhusmässa för företag och organisationer som vill länsa fickor och kladda på själar. Bara på Stureplan finns något slags urban elegans i balans: kommers och civilitet, rörelse och vila, siktlinjer och trängsel.”

121130 Stureplan förr https://www.svd.se/har-det-sett-ut-sa-pa-stureplan med Frida Wall, 28, resonerar med Ella Öström, 82. Och en film från 1963.  

170612 Yale i forskningssatsning i Göteborg http://www.fastighetssverige.se/artikel/yale-i-forskningssatsning-i-goteborg-25022 Chalmers och Älvstranden Utveckling AB inleder ett samarbete med amerikanska Yale University – det nya forskningsprojektet Fusion Point Gothenburg. Målet är att ta fram kunskap och metoder som låter akademi och praktik gå hand i hand genom byggandet av den framtida staden. Älvstaden är norra Europas största stadsutvecklingsprojekt.

170605 Skapa arkitektur som tar hänsyn till människan https://www.svd.se/skapa-arkitektur-som-tar-hansyn-till-manniskan/om/naringsliv:debatt Bra artikel! Särskilt bra för att den är skriven av arkitekter på en stor arkitektfirma. Det går att förtäta varsamt och mycket, enligt principerna i Kajer mot det gröna, inte minst genom att ersätta markparkering med garage. Beträffande arkitektur förordas i artikeln lägre skala och en varierad, balanserad färgskala. Men varför inte också lite mer takvinklar och tegel? T o m dekorationer som passar in i omgivningens återhållna arkitektur (som kan få färg)? Ge dem som bor i förorten allt. De har samma behov av skönhet som vi som bor i innerstan!

170601 Modellvillan är Årets Stockholmsbyggnad https://mitti.se/aretsstockholmsbyggnad/modellvillan-ar-arets-stockholmsbyggnad/?omrade=vasastan Modellvillan i Enskededalen är Årets Stockholmsbyggnad 2017. 10 275 röster registrerades, 5 500 fler än i fjol. 4 629 av dem föll på Modellvillan. – Fastigheten ligger vägg i vägg med en av våra pärlor från 20-talet och vi var oroliga för att projektet var för djärvt. Men det var det uppenbarligen inte, säger Ola Göransson, arkitekt på Arkitema Architects. Juryns kommentar: ”Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera.”

170529 Bygg ett nytt Bromma” http://www.stockholmdirekt.se/bostad/udda-bostadsforslaget-bygg-ett-nytt-bromma/repqes!B9u3jlP1auua6Tg0GPzHw/http://www.stockholmdirekt.se/bostad/udda-bostadsforslaget-bygg-ett-nytt-bromma/repqes!B9u3jlP1auua6Tg0GPzHw/ Folk vill helst av allt bo i egenägda småhus utanför stadskärnan. Därför är det just det som borde byggas, säger en stadsbyggnadsforskare. ”Vi ska bygga det folk vill ha, svårare än så är det inte”, säger Jerker Söderlind. Bromma anses av många vara ett lyckat exempel på trädgårdsstad med goda kommunikationer, välplanerade torg, god service, grönområden och bra blandning på stora villor, radhus och lägenheter. En undersökning gjord av Boverket visar att 43 procent av befolkningen vill bo i ett småhus utanför Stockholm.

170525 Grönt ljus för ”Tegnérs torn” http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/gront-ljus-for-tegners-torn/repqew!Pc6ww1CDGP4GPD5twJdYA/ En elvavåningsbyggnad med 42 hyresrätter vid Barnhusbron. Staden ger bygget grönt ljus. – Vid gestaltningen har vi försökt ta till vara på de värden som redan finns på platsen, säger Fredrik Ljungholm, projektledare på Svenska bostäder.

170509 Så blir shoppingtunneln under Odenplan http://www.stockholmdirekt.se/viivasastan/ Efter tio år och mängder med turer. – Övergångsstället ser ut att bli svårt överbelastat och busstrafik, bilar och cyklister får stora problem att ta sig fram i och med alla resenärer. Gångtunneln blir en bra lösning, säger Daniel Helldén. Gångtunneln kommer att gå loss på cirka 140 miljoner kronor. Staden går in med 90 miljoner och fastighetsägaren till huset där uppgången blir går in med 50 miljoner. Detta då fastighetsägaren kommer att äga och utnyttja de cirka tio stycken butikerna längs gångtunnels båda sidor.

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentering är avstängt.