Veckans skyline

Brunkeberg

Blev det bättre? Brunkebergstorgs nya hotell på ett äldre hus skall skapa en ”spännande plats” och allt det där som alltid sägs. Men ser det trevligare ut då den redan tunga byggnaden nu ser än tyngre och tristare ut med sin billiga glaslåda på taket? Taklinjen som politiker så många gånger ojar sig över att den är för oartikulerad och borde få en skyskrapa för att öka dynamiken (jo, en del tror det fortfarande…) har plattats ut och bildar strax en kompakt yta som för tankarna till sovjetiska bostadsprojekt från kalla krigets allra frostigaste dagar.

Man får tycka vad man vill om arkitekturen i ursprungsbyggnaden, men skall vi inte ställa oss frågan: har hus från 1970-talet inte längre någon självständig arkitektur, är de helt utan tanke? Märkligt nog är lika fyrkantiga byggnader planerade på Blasieholmen, med färre fönster,  och då haglar de ljuva orden om stjärnarkitektur.

Rovdriften på taken i City gör att dessa kommer än närmre rivning. Men först skall vi stå ut med tårta-på-tårta i ytterligare ca 40 år.

 

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

1 kommentar

  1. Bo Lagerqvist den 18 september 2016

    Det värsta är att dessa fantasilösa lådor till påbyggnader bildar en ny skyline sett från Stockholms inlopp och Södermalm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *