Dags för Moderaterna att visa musklerna

 

Kampen om att rädda en kulturhistoriskt intressant byggnad pågår. Liberalerna gör sitt, men kommer Moderaterna?

Liberalerna har sedan flera år kämpat för att rädda Riddaren 18, mera känd som ”Astoriaflygeln”. Huset är ett gott exempel på riktigt bra stadsplanering från 1870-talet då man lät två byggnader smälta samman fasadmässigt inför skapandet av en gatulösning mellan Nybrogatan och Grev Turegatan. När det inte blev så kom byggnaden att slentrianmässigt att kallas ”flygel”, något som Humlegården AB tog fasta på i sin marknadsföring för att få riva. Man sa dock mycket lite om att även taket på Astoria mot Nybrogatan ryker och byggs på i flera våningar. Man sa lite om mycket.

Regina Kevius som då var stadsbyggnadsborgarråd för Moderaterna tyckte det var ett bra sätt att bygga stad genom att riva en vacker byggnad och ersätta med något ”spektakulärt”.

Jo, vi minns den tiden då det enda man kunde hosta ur sig från stadsbyggnadshåll var ordet ”spektakulärt” och den ena gräsligheten efter den andra lades fram. En del är byggda som exempelvis Orgelpipan och påbyggnaden på Brunkebergstorg. Nu när de tillsammans med Stockholm Waterfront är uppe så hör man alltmer sällan benämningen. Det blev inte bra. Och det blir inte bättre av att man genomför ännu en rivning av ett äldre hus i Stockholm. Man naggar inte längre i kanten, man slukar stora stycken.

Björn Ljung. Liberalerna, kämpar att byggnaden skall bevaras.

Moderaterna är emot rivningen nu sedan maktskiftet. Kan de vänligen för en gång skull arbeta tillsammans med sin allians i dessa viktiga frågor om vad vi lämnar efter till framtiden? Liberalerna har tagit sitt ansvar. Kommer Moderaterna visa musklerna?


Kommentarsregler:

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!

2 kommentarer

  1. Sonja Brimberg den 3 maj 2017

    Det hela är lika dumt som att riva gamla Riksdagshuset, Dramaten eller andra äldre miljöskapande byggnader, som inte kan stå som solitärer bland glas och betong, vilket förstör all trivsel och känsla av att husen är gjorda för oss medborgare.
    Backa i förnuftets namn!

  2. Björn Hortlund den 8 juni 2017

    För Moderaternas tapp i opinionen står bristen på lyhördhet och fingertoppskänsla.Det började med den ofattbart klantiga hanteringen och rivningen av norra station med klocktornet.Efter detta debackel har man trots ett kompakt motstånd envist hållit fast vid Nobellådans placering på Blasieholmen.En vändning och förtroendeskapande gest vore att lyssna på opinionen mot en placering på Blasieholmen. Låt staden växa utåt likt årsringarna på ett träd. Låt bli kärnan som annars ruttnar inifrån!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *