Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

Foto: Holger Ellgaard

Här är Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 17-15

Hej alla! I dag byggbranschen, men först …

AKTUELLA PROJEKT

170512 Nio våningar kapas hos JM i Marievik http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/nio-vaningar-kapas-hos-jm-marievik/ Bild nedan t v

170512 Nu flyttar SEB här är nya bankpalatset, bild ovan t h https://www.svd.se/har-ar-nya-bankpalatset–nu-flyttar-seb#sida-3 – ett gäng vita lådor

170514 Stockholms historia av att förstöra historia https://www.svd.se/stockholms-historia-av-att-forstora-historia?utm_source=SvDNYH1DT&utm_medium=email&utm_campaign=2017-05-14 Historielöst, som mycket annat i världens modernaste land. 1982 ändrades detaljplanen för Kungsträdgården så att en bit blev kvartersmark och kunde bebyggas med restaurang. Kungsträdgården har anor ända från 1400-talet då den anlades som kungens trädgård. Som allmän plats öppnades Kungsträdgården redan 1772 av Gustav III med Orangeriet, ett nöjespalats för offentliga konserter och baler. Stockholmsutställningen 1866 hölls här, Sveriges första internationella konst- och industriutställning. Karl XII och Karl XIII står staty i parken. Mellan dem finns Molins fontän och almarna som räddades genom Almstriden den 12–13 maj 1971. Ska privat butik bli nästa?

Foto: Ulf Edgren

170509 Apple ger oss den saftiga debatt vi förtjänar https://www.svd.se/apple-ger-oss-den-saftiga-debatt-vi-fortjanar

BYGGBRANSCHEN

170512 Insatser för att få fler i byggjobb kan minska långtidsarbetslösheten https://www.sverigesbyggindustrier.se/insatser-for-att-fa-fler-i-byggjobb-kan-__7189

170511 Svante Hagman ny ordförande för Sveriges Byggindustrier https://www.sverigesbyggindustrier.se/svante-hagman-ny-ordforande-for-sveriges__7192 ”Två viktiga framtidsfrågor för oss som bransch är hur vi skapar en sund konkurrens och en hållbar samhällsutveckling… Många av våra medlemsföretag har idag svårt att rekrytera personal. Därför måste branschen bli mer attraktiv för fler.”

170509 Sveriges Byggindustrier träffar statsministern för samtal om kompetensförsörjning https://www.sverigesbyggindustrier.se/sveriges-byggindustrier-traffar-statsmin__7186 En rad inspel presenteras.

170430 Här är roboten som skriver ut en hel byggnad http://dela.dn.se/VMclaWiFsxByDFp-tBs73gepKbaF4FJXRhv-EYOJDEQdnYGl5Ahs0w5a4gYUo0NZt5XPJeop5-AhPzM-2xoqUw Funktionalismens död?!

Framtidens hus kan konstrueras på plats av robotar, med sand, jord, grus eller is från platsen som byggmaterial. Efter lite mer än 13 timmars arbete är konstruktionen klar: en 3,7 meter hög rund byggnad med en diameter på 14,6 meter, med väggar som är starka nog att hålla för en människa att stå på. Efter lite mer än 13 timmars arbete är konstruktionen klar: en 3,7 meter hög rund byggnad med en diameter på 14,6 meter, med väggar som är starka nog att hålla för en människa att stå på. Byggnadens väggar är dubbla, och mellanrummet mellan dem kan fyllas med betong.

– Vi kommer att lämna den generiska massproduktionen av likadana hus. Hur byggnation går till kommer att se mycket annorlunda ut om fem eller tio år. Han väntar sig städer och byggnader som är mer i harmoni med sin omgivning. I dag är hus vanligen fyrkantiga klossar som liknar varandra överallt. I naturen är allt anpassat efter miljön. Träd och växter ser väldigt olika ut på en strand, i en skog eller på en bergsbrant, säger Steven Keating, nybliven doktor i maskinteknik vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, i Boston i USA.

170418 Konkurrensfördel att inte ha kollektivavtal http://www.byggvarlden.se/konkurrensfordel-att-inte-ha-kollektivavtal-110739/nyhet.html?newsletterid=6539&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2017-04-21  Var femte företag har varit tvungna att tacka nej till uppdrag på grund av att kollektivavtalet inte är tillräckligt flexibelt. Exempelvis borde större flexibilitet möjliggöras för företaget att förlägga arbetstiden utifrån beställarens önskemål eller ordningsföreskrifter.

170410 Systemfel ger bostadsrätter i skräphus https://www.svd.se/forskarlarm-systemfel-ger-bostadsratter-i-skraphus/om/det-vaxande-stockholm ”Så mycket som hälften av alla nya lägenheter byggs i jävsliknande situationer där projektutvecklaren både beställer, bygger och kvalitetskontrollerar bostäderna – med kommersiella incitament att sätta kortsiktig vinst före långsiktig kvalitet… Det är beställaren av entreprenaden som utser besiktningsmannen, ofta ur sin egen organisation. Det finns heller inget krav på att besiktningsmän ska vara oberoende i Sverige, berättar Sven Albinsson, advokat vid Wollsén Albinsson advokatbyrå.”

170410 Lulebo inrättar visselblåsarfunktion http://www.fastighetssverige.se/artikel/lulebo-inrattar-visselblasarfunktion-24464 ”Vi verkar i en utpekad riskbransch för korruption och syftet är att minska risken för oegentligheter och öka förtroendet både internt och extern. Lulebo är en betydelsefull köpare av nybyggnationer, renoveringar och drift av våra fastigheter och vi hanterar stora inköp. Den som larmar ska känna trygghet i att man har full anonymitet, säger Lulebos vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.”

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *