Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 17-24. Brevet är numer lite kortare med längre kommentar.

 

Branden i Grenfell Tower, London. Foto: Natalie Oxford – https://twitter.com/Natalie_Oxford/status/874835244989513729/photo/1 . Wiki

Hej alla!

SKYLL INTE PÅ ESTETIKEN!

170718 Estetiska krav bidrog till höghuskatastrof i London

Min kommentar: Estetiska krav är inte problemet. Kraven är en konsekvens av att huset byggdes med modernistisk rå betongfasad som nästa alla tycker illa om. Att man sedan lägger på en brandfarlig kosmetisk fasad är också en konsekvens av att fastighetsägaren fuskar för att tjäna mer pengar. Med en vacker fasad från början hade situationen aldrig uppstått.

FLYR STORSTADEN – DÅLIG STADSBYGGNADSPOLITIK MEDVERKAR?

170716 Tillbaka till naturen för att känna mening igen https://www.svd.se/tillbaka-till-naturen-for-att-kanna-mening-igen?utm_source=SvDNYH1DT&utm_medium=email&utm_campaign=2017-07-16 ”Många som lever i civilisationen längtar i någon mån till ett ursprungligt tillstånd. Jag tror det är ett intuitivt behov som kommer av att vi är kodade till ett liv i naturen. Vi lever inte ut vår fulla potential som människor om vi inte får vistas i vår urmiljö. Det är därför naturen skänker oss ro.”

Min kommentar: Längtan till naturen finns alltid men behöver inte betyda att folk flyttar från sta’n. Men om man bygger sönder innerstaden och bygger i det gröna i stället för att bygga för stadsvärden inne i förorterna, ja då kanske vi får en ny grön våg. Eller vad sägs om detta?!

I Stockholms stads södra stadsdelar är ett flertal byggprojekt i naturen aktuella, t ex skogen i östra Kärrtorp, Nytorps gärde, Hammarbyskogen, Årstaskogen, Årstafältet och Sätraskogen. De enskilda projekten medför betydande skador på naturen och människors livsmiljö. Tillsammans innebär de många projekten en snabb skövling av naturen i hela södra Stockholm i stor skala. Stegvis förstörelse av värden sker i alla delar av staden, även stadsmiljövärden med väl kända projekt i innerstaden.

170707 De lämnade storstaden och hittade lugnet i landsorten http://www.dn.se/insidan/de-lamnade-storstaden-och-hittade-lugnet-i-landsorten/?utm_campaign=dn_nyhetsbrev_morgon&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


 Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar     ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.