Stadsbyggnadsnätverket nyhetsbrev

Här kommer Stadsbyggnadsnätverket nyhetsbrev 17-30

Hej alla!

I dag innerstadsaktuellt, men först vårt fantastiska kulturarv av fulländade tegelskapelser

AGERA!

170828 Rädda Pumphuset! I den unika småstadsinspirerade idyllen Järla Sjö finns AB de Lavals Ångturbiners vackra fabriksbyggnad Pumpprovningen från 1896 fortfarande kvar. Nu är byggnaden hotad av exploatering som innebär delvis rivning, förvanskning och påbyggnad för att skapa exklusiva bostadsrätter i fyra våningar. Ärendet har överklagats av de boende http://www.nvp.se/Arkiv/Artiklar/2015/04/Ny-strid-vantar-i-Jarla-sjo/ och beslut fattades i onsdags. Namninsamling

SLUSSEN

170907 L kritik mot plötsligt förslag om Slussen http://fastighetsnytt.se/2017/09/politiskt-ordbrak-om-slussen/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3  På onsdagen presenterade Stockholms stad oväntat en nyhet om gestaltningen av Slussen med tillhörande byggnad på Södermalms torg. Liberalerna uttrycker sitt missnöje och förvånas över att förändringarna kring planen inte har förankrats hos majoriteten. Björn Ljung, partiets gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, säger att han aldrig varit med om något liknande som politiker. Huset ser ganska trevligt ut. Men att plötsligt placera en marknad där det tidigare låg en parkliknande lösning och värst av allt tar bort trappan förstår jag inte.

Nya Mälarterassen vid Slussen. Någon illustration från den södra sidan finns ännu inte, men ska vara klar om en månad. Illustration: Foster+Partners.

170906 Atrium Ljungberg får bygga nya Mälarterrassen vid Slussen http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/sa-blir-nya-byggnaden-malarterrassen-vid-slussen/ AL har fått en tidig markreservation för att uppföra den nya byggnaden Mälarterrassen vid Slussen.

170907 Atrium Ljungberg vinner Slussenavtal http://fastighetsnytt.se/2017/09/atrium-ljungberg-vinner-slussen-avtal/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3  Bilder från Atrium Ljunbergs hemsida:

Stockholms stad meddelade på onsdagen att man tecknar avtal med Atrium Ljungberg om en tidig markreservation för Mälarterrassen i nya Slussen och arrangerade samma dag ett seminarium för att uppvisa vad arkitektkontoret har jobbat med parallellt med beslutsprocessen.

CITY

170905 Här är hetaste valfrågorna på Östermalm https://mitti.se/nyheter/hetaste-valfragorna-ostermalm/ Mitt i Stämde träff med några av de som är mest engagerade i Östermalm. Byggen, cyklar och trygghet tycks vara hetaste frågorna till nästa höst. Björn Tarras-Wahlberg, Strandvägen: Vi måste stoppa rivningsvågen! Vi måste rädda Blasieholmen och det vackra Astoriahuset. Nobelbygget borde flyttas till Brunnsviken i Nationalstadsparken. Låt Stockholm förbli Nordens Venedig. Venetianerna skulle aldrig vara så galna att de bygger en metallbyggnad mitt i stan. Vi borde lära oss av vandaliseringen av Klarakvarteren när 700 byggnader revs.

170901 Sluten plats får nytt liv http://www.byggvarlden.se/sluten-plats-far-nytt-liv-114697/nyhet.html?newsletterid=6965&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2017-09-01 En bortglömd, skamfilad och sluten plats i Stockholm har fått nytt liv. På torsdagen invigdes nya Brunkebergstorg. Utvecklingen av torget tillsammans med staden innebär en viktig milstolpe för hela projektet att omvandla ett tidigare slutet och otillgängligt kvarter till en levande och öppen plats där människor vill vara, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter. Brunkebergstorg har haft en lång och brokig historia. Den gamla bebyggelsen revs under 1960-talet och ersattes av 70-talskolosser. Kommentar: Glasiga kolossen Kulturhuset stänger av City i nord-sydlig riktning. Riv huset! Då får vi se Brunkebergstorg igen från Sveavägen och Sergels Torg, där en vacker och värdig plats kan anläggas. Kanske kan några hus från gamla Klara återuppbyggas?! Bygg kulturhus på flera platser med stora behov.

Trist torg med Kulturhus-mur rakt genom City. En ynka liten glugg återstår. Foto Ulf Johannisson

Gamla Brogatan. Foto: I99pema

170828 Drömmen om Carnaby Street i city http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/drommen-om-carnaby-street-city/ Gamla Brogatan bedöms kunna bli Stockholms svar på Carnaby Street i London. Nu har en fastighetsägargrupp bildats med målet att skapa en riktigt charmig gata. Behöver ”anpassas”, Se bildtext nedan och Thomas Hallins kommentar om charm på Stadsbyggnadsverket på facebook! Och Peter Frisks kommentar där.

Gatans låga byggnader är smått unikt för Stockholm. Men alla fasader är inte anpassade för butiker/restauranger. De ska anpassas …

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.