Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 17-28:

Hej alla!

”STUREPLANS-PROJEKTET” – ”Del av kvarteret Sperlingens Backe”

Planen väntas komma upp för beslut i Stadsbyggnadsnämnden den 21 september. Det svarade handläggaren på min fråga igår. En vecka före kommer Samrådsredogörelse och plandokument att finnas tillgängliga här http://insynsbk.stockholm.se/Byggochplantjansten/Pagaende-planarbete/PagaendePlanarbete/Planarende/?JournalNumber=2014-00404 Nedanför mitten av uppräkningen av dokumenten som finns där i dag hittar du den Planbeskrivning som varit ute på samråd.

Omfattande rivningar

170821 Vad är det egentligen som ska rivas på Stureplan? http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/vi-reder-ut-vad-ar-det-egentligen-som-ska-rivas-pa-stureplan/repqhu!oZz7qcV5zueNAkOsORFgYQ/ Samrådsförslag i september 2016 orsakade drygt 8200 protester. Aldrig förr har så många stockholmare protesterat mot ett bygge. Men vad är det egentligen som ska ske? Vi bad stadsbyggnadskontorets handläggare Susanna Stenfelt förklara: En utgångspunkt vi har haft är att inte röra gatuhusen mot Stureplan och det stora offentliga rummet, säger, ansvarig planarkitekt på stadsbyggnadskontoret. Väldigt många har varit negativa och nu måste vi fundera över hur vi kan förbättra förslaget så att det landar bättre hos stockholmarna.

Glasbyggnaden med restaurang Tures och Freys hyrverk (bild ovan) ska rivas. Tanken är att byggnaden som ligger bakom kommer fram. Foto: Sacharias Källdén. Dessutom rivs Humlegårdsgatan 17 – gårdshus och gathus från 1980-talet. Glasbyggnaden som rymmer restaurang Tures – från 1980-talet. Flyglarna till Freys hyrverk. Flyglarna till Bångska palatset. Gårdsbyggnaderna inom Stureplan 6 från 1880-talet och Stureplan 4 från 1980-talet. Inre delen av Sturehofs matsal och kök ingår i en av gårdsbyggnaderna, liksom en bar och matmarknad. Mezzaninvåningen från 1980-talet i Marmorhallarna på Birger Jarlsgatan 18 och byggnaden som i dag inrymmer Lagerhaus. Totalt ska ca 50 000 kvm rivas enligt planerna.

Sturehof drabbas alltså av rivningarna och skrev kritiskt – här kommer svaret som också återger kritiken punkt för punkt

170825 Svaret om Sture Ogrundade och skamlösa anklagelser” http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/svaret-om-sture-ogrundade-och-skamlosa-anklagelser/ ADIA och TAM ger via Charlotta Rosén, projektledare för Sturekvarteret, ger sin syn på anklagelserna som riktats av PG Nilsson, grundare och huvudägare av Svenska Brasserier som äger Sturehof, mot projektet.

För Sturebadet gick det bättre och de valde att förhandla

170628 ADIA och Sturebadet överens om framtiden http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/adia-och-sturebadet-overens-om-framtiden/ ADIA och Sturebadet tecknar avtal. Sturebadet kommer att få en mer framträdande plats i kvarteret, med en egen fasad och en ny entré från Curmans torg. På det sättet lyfts badet fram och blir den självklara mittpunkten i Sturegallerian. Innehållet i det historiska badet förblir orört men i dess anslutning kommer badet att få ytterligare lokalytor. Tidigare länkar Ljusgrönt för ADIAs stora StureplanStureplansgruppen ska driva ADIA:s nya hotellKungen i möte om fastighetsfrågorSå blir nya Sturekvarteret – gå rundtur via FV:s bildkartaADIA och Sturebadet överens om framtidenLänsstyrelsen ger grönt ljus för ADIA:s Sturelyft

Det finns förslag att utveckla gallerian med betydligt mindre rivningar

170619 Så kan Sturekvarteret byggas om – utan massrivningar” http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nya-forslaget-sa-kan-sturekvarteret-byggas-om-utan-massrivningar/repqfs!hwi4xg1NsWJbRKoHhN1EFQ/  Representanter för ”Stoppa Stureplanerna”, Svenska Brasserier (Taverna Brillo, Sturehof, Riche etc) och arkitektbyrån Koncept, presenterar ett helt nytt förslag på hur renoveringen bör göras. Deras slutsats: Renoveringen går att genomföra i BETYDLIGT mindre skala, samtidigt som slutresultatet blir exakt detsamma. Ulf Maxe, grundare Koncept Stockholm har granskat stadsbyggnadskontorets förslag och kommit fram till fem punkter som är centrala. En mer öppen galleria – T-baneuppgång inne i Sturegallerian – Fler bostäde – Nytt hotell (Humlegårdsgatan) – Ny kontorsentré från Stureplan.

Freys hyrverk i fonden som det ser ut idag. Foto: Holger Ellgaard

Sturekvarters-projektet i ett sammanhang

170821 Stockholms innerstad Inte längre ett reservat för de rika https://www.svd.se/stockholms-innerstad–inte-langre-ett-reservat-for-de-rika?utm_source=SvDNYH1DT&utm_medium=email&utm_campaign=2017-08-21 Nobel Center har stoppats, Sturegallerian är kvar och de viktigaste husen som revs i Klarakvarteren har byggts upp igen. Kulturhistorikern Mats Wickman går runt i ett framtida Stockholm och ser en stad som har börjat bygga för kontinuitet och samhörighet. Min kommentar: En annan bild, en vision som behövs i rivningsdammet.

 

Poof! och en hel stadsmiljö gick om intet. Upp ur dammhögarna reste sig ett av Sveriges mest avskydda mästerverk – Sergels torg med tillhörande identitetslösa kvarter.

170816 Tågjättens Sverigeplan Vill bygga hela stadsdelar https://www.svd.se/tagjattens-sverigeplan-vill-bygga-hela-stadsdelar?utm_source=SvDNYH1DT&utm_medium=email&utm_campaign=2017-08-17 Uppbackad av Hongkongs regering vill tågbolaget MTR, som gör miljardvinster, bygga både tunnelbana, bostäder och köpcentrum.

MTR:s ordförande Frederick Ma lovordar konkurrensen i Sverige. I Hongkong behöver han inte tävla mot andra bolag. Kommentar: Köpcentrum är enligt en del en förlegad idé. Och vid Stureplan vill Abu Dhabis investmentbolag ADIA riva och bygga i kvarteret med Sturegallerian med stora kulturella värden och en del av Stockholms identitet. Auktoritära regimers kapital och idéer om stadsbyggnad blir stora spelare i svensk stadsbyggnad. Sverige är öppet för internationell konkurrens och behöver den. Men har kommuner styrka och mod nog för att hävda sin arkitektur- och stadsbyggnadspolicy? 

Passagenhuset rån 1973. Foto: I99pema

Bra att fastighetsägare vill investera i innerstaden, men staden måste ta sitt planeringsansvar betydligt bättre

Den internationella kapitalförvaltaren Pembroke vill riva det tegelfärgade Passagen-huset och bygga en utmanande hög grå och glasig byggnad. Projektet måste avvisas. Det är en brutal exploatering av Pembroke. Under det senaste decenniet har Mäster Samuelsgatan berövats all färg, t ex de rödaktiga Salén-husen, numera Mood-gallerian. Pembrokes s k Mästerhuset blev alldeles för högt. Det nu föreslagna huset är ännu högre, ett allvarligt störande inslag i Stockholms stadssilhuett.

Pembrokes förslag till nytt hus på Regeringsgatan.

Pembrokes nya föslag och eget foto på Passagen-huset, med höga Mästerhuset i bakgrunden

Nobel Center på Blasieholmen är ännu värre. Staden själv verkar för en stor plump i stadens möte med dess yttre vattenrum, synlig från flera håll. Ett vetenskapshistoriskt museums bästa plats är i skärningspunkten mellan SU, KTH och KI, d v s i entrén till Hagaparken på den s k bensinstationstomten, granne med Wenner-Gren Center. Denna ingår faktiskt i Nationalstadsparken, men Förbundet för Ekoparken m fl organisationer välkomnar projektet, med till platsen anpassad gestaltning.  Projektet skulle också innebära att trafikproblemen definitivt övergår i infarkt, särskilt turistbussarna som ökar hela tiden av andra skäl.

Ge  ytterstaden större omsorg och ta ansvar för att utveckla den! Yttre s k kärnor och andra förorter kan utvecklas genom kompletteringsbyggande inom byggd struktur. Så att den får mer kringbyggt och mer blandad stad. Det är bra att staden skriver om detta i Översiktsplanen men samtidigt gör man tvärtom, bygger i det gröna. Förverkligande tack! Och vackrare och mer harmonisk arkitektur kan åstadkommas med små medel. Färg är inte dyrare än grått och vitt.

Kom ihåg: Rädda Astoria!

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.