Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

Här är Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 17-33:

Hej!

KULTURARV, SKÖNHET OCH AFFÄRER

Sista september, härligt promenadväder. Liiitet höstfärger i Hagaparken.

 

Hagaparken, så skönt att vi har den kvar! Konungens enskilda dispositionsrätt till Djurgården och Nationalstadsparken med sina vänner skyddar.

I Italien räddas kulturarv av lyxmärken https://www.svd.se/sa-raddades-italiens-kulturarv-av-lyxmarken Till skillnad från i Sverige finansieras en mängd historiska byggnader i Italien av privata aktörer, en kulturpolitik som både kritiserats och hyllats. Kommentar: Vad man än tycker om det så är det oändligt mycket bättre än fastighetsbolagens förstörelse av centrala Stockholm med stöd från stadens politiska ledning. Länsförsäkringar/Humlegården (Astoria), Pembroke (2 kolosser på Mäster Samuelsgatan), AMF (Gallerian) m fl. har mycket att lära. Deras rivande och byggande framstår vid en jämförelse som barbariskt och ytterst riskabelt för varumärken och långsiktig ekonomi.

Fendi håller modevisning vid Fontana di Trevi i Rom. Modehuset har bekostat restaureringen av den kända fontänen. Foto: Giovanni Giannoni/Ibl

170925 Pembrokes nya hus i på Mäster Samuelsgatan http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/senaste-bilderna-sa-blir-nya-huset-i-city/repqiy!lyvQ1FJQxyPO@EYQtjm73A/ Det är både lägre och mindre – men Pembroke är nöjda med hur det nya glashuset i City har utformats. Nu har projektet även varit ute på samråd där allmänheten fått tycka till.

Hästen 21 från Mäster Samuelsgatan. 14 våningar mot tidigare 10. Foto: Pembroke. Passagen (mitt foto) är det sista huset med färg på gatan – Pembrokes höga Mästerhuset syns bakom, men ser lågt ut jämfört med Hästen 21-förslaget. Stoppa glasmonstret!

170929 Länsförsäkringar/Humlegården kan stoppa rivningsvågen” https://www.svd.se/lansforsakringar-kan-stoppa-rivningsvagen Vi hoppas att Länsförsäkringar stoppar Humlegårdens rivning av stora delar av Astoriahuset, skriver ett flertal debattörer. Vi ser en förnyad kulturmiljöskövling och en kris för våra historiska stadsmiljöer. Nu hoppas vi att Länsförsäkringar lyssnar på sina ägare, de sakkunniga och kulturmiljöorganisationerna och stoppar rivningen av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Min kommentar: Betr. Astoria-huset konstaterade opartisk konsult med mätningar av sättningar som underlag: ”Det går inte att dra den slutsatsen att byggnaderna har en pågående sättning som motiverar en rivning med det underlag som föreligger för detta utlåtande.” Humlegården och Länsförsäkringar, ni kan fortfarande rädda era varumärken genom att inte riva! Det finns alternativ.

170921 Ytterligare kvarter byggs i Hagastaden http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/se-nya-skisserna-ytterligare-kvarter-byggs-i-hagastaden/repqio!hzi3DJUHSNErRqrpd0Tw5w/  Nu finns nya skisser på det nya kvarter som planeras intill nya parkstråket som ska anläggas i Hagastaden. Bland annat vill bostadsbolaget locka folk ”mitt i karriären”. Med vad? En toa vid sovrummet. Veidekke bygger.

Nytt kulturarv.

LÄNGTAN TILL LANDET

170930 Längtan tillbaka till landet växer sig allt större https://www.svd.se/langtan-tillbaka-till-landet-vaxer-sig-allt-storre Å, tänk om jag var en sån som skrev bästsäljare i ödemarken – eller åtminstone älskade att hänga med kor. Som Mandelmanns på Österlen. Nu höstflyr jag mörkret till den storstad jag alltid längtar till. Och från. Min kommentar:…och Stockholms stad tillåter att man bygger i skogen … i stället för inne i den byggda strukturen – så att den blir mer funktionsblandad och får mer kringbyggt tryggt och trevligt. Se även https://www.svd.se/johanna-bytte-stressen-mot-ett-lugnt-liv-pa-landet

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.