Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 17-35:

Hej alla! Rena chocken i dag – ett nytt projekt i värsta klassen.

 

INNERSTAD

171013 Fastighetsbolag vill ”utveckla” med högt glashus vid Observatoriekullen https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/olov-lindgren-vill-utveckla-pa-drottninggatan/ i historiska högskolekvarteret, ett kärnvärde i riksintresset Stockholms innerstad

Kommentar: Rakt fram Drottninggatan norrut, där Norrtullsgatan tar vid med bl a Studentpalatset (bakom träden).  Höger om bilden reser sig Observatoriekullen med Observatoriet. Bakom betraktaren och t v ligger gamla högskoleområdets Teknis och Farmis. Bakom oss t h finns Folkuniversitetet i en fantastisk gammal byggnad vid Spökparken. 

Innerstadens gamla studentkvarter representerar ett kärnvärde i riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården. Här vill fastighetsbolaget Olov Lindgren ”utveckla” huset där de själva har sitt huvudkontor till ett högt glashus. Den skulle dominera och förstöra en klenod som har klarat sig undan förstörelsen: Innerstadens gamla högskolekvarter. I Studentpalatset finns fortfarande studenter, liksom i Handelshögskolan på andra sidan oasen Observatoriekullen. Öppna huset motgatan kunde de gärna göra – utan på- och ombyggnad.

Kontakta mig om du vill vara med och kämpa mot detta brutala förslag. Det är ett exempel på rovdrift på värdefull stadsmiljö! Jag ägnade mycket tid i flera år åt att hindra vildvuxna planer för gamla högskolekvarteret och tackar staden för att man lyssnade och försvarade detta område, som är. Rena rama City-förstörelsen riskerar att drabba även Vasastaden. Vädja till staden att skydda denna unika miljö även denna gång!

Astoria

  • 171012 Till och med argumentet om bevarande är falskt https://www.svd.se/till-och-med-argumentet-om-bevarande-ar-falskt Humlegården påstår sig ”bevara och restaurera själva Astoriahuset som vetter mot Nybrogatan”. I själva verket rivs taket för att förses med en högre och modernistisk påbyggnad … Humlegården … nämner inte sin tidigare osanning om att sättningsskador är en orsak till varför bolaget ska få riva.

Min kommentar: På ett möte nyligen med Humlegärdens ledning undvek de också att svara på detta. Jag hade då pekat på den oberoende analysen av mätningar som konstaterade: Det går inte att dra den slutsatsen att byggnaderna har en pågående sättning som motiverar en rivning med det underlag som föreligger för detta utlåtande. De gled förbi frågan med ovidkommande kommentarer.

  • 171010 Sveriges Arkitekter får kritik för byte av försäkringsbolag https://arkitekten.se/nyheter/kritik-mot-forsakringsbolag/ I början av oktober bytte Sveriges Arkitekter försäkringsbolag från Folksam till Länsförsäkringar. Men bytet får nu kritik från en medlem eftersom Länsförsäkringar genom sitt fastighetsbolag Humlegården planerar att riva en anrik byggnad i centrala Stockholm.
  • 171002 Valfeber kring byggprojekt M vädjar för Astoria https://www.svd.se/valfeber-kring-flera-byggprojekt–m-vadjar-for-astoria#sida-2https://www.svd.se/valfeber-kring-flera-byggprojekt–m-vadjar-for-astoria#sida-2 Kontroversiella byggplaner dras in i valrörelsen. Astoria-kvarteret, Sturegallerian, Passagen och Apple i Kungsan ser ut att bli politiska slagträn. Politiker kan bromsa kontors- och affärsprojekt för mångmiljardbelopp.Kommentar: Dags för Länsförsäkringar/Humlegården, ADIA, Pembroke och Apple att ta sitt ansvar som fastighetsägare i Riksintresset Stockholms innerstad. Dags för dem att inse att deras projekt skadar älskad stadsbild och kulturarv. Dags för Stockholms politiska ledning att ta sitt fulla ansvar och sätta stopp för förstörelsen.

171010 Nu kan Sergels torg lyftas till gatunivå https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/nu-kan-sergels-torg-lyftas-upp/ … ledande politiker och tjänstemän jobbar för att lyfta upp Sergels torg till marknivå. Fastighetsägare i området jublar. Kommentar: Det verkar oklart om detta kan genomföras, mer info behövs. Tråkigt om denna chans skulle missas pga att den politiska ledningen har dröjt i många år att ta fram en efterfrågad långsiktig plan för City.

Apple i Kungsträdgården

  • 170925 Ska Apple bygga våra nya torg? https://www.svd.se/ska-apple-bygga-vara-nya-torg/i/senastehttps://www.svd.se/ska-apple-bygga-vara-nya-torg/i/senaste Det är ingen slump att Apple vill bygga sin nya butik i Kungsträdgården. De har som strategi att etablera sig i laddade miljöer… inte längre enbart butiker – utan torg. Häromveckan meddelade Apple att bolagets butiker inte längre ska kallas ”stores”. Nytt namn: ”town squares”. Min kommentar: När staden säger ok till detta lämnar den över ansvaret för våra viktigaste offentliga mötesplatser till särintressen.
  • 170922 Grönt ljus för Apple-butik i Kungsträdgården https://www.svd.se/gront-ljus-for-apple-butik-i-kungstradgarden Stadsbyggnadsnämnden har gett klartecken. Planerna ska nu ut på samråd. Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) säger till Stockholmdirekt.se att förslaget har sina brister, men att man inte är helt främmande för idén. KD är det enda parti som inte vill se en Apple-butik i Kungsträdgården. Kommentar överflödig.
  • 170914 Kritiserat Apple i Kungsan bantas http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/kritiserat-apple-kungsan-bantas/ Byggnaden har tappat 10 meter på bredden och 60 centimeter på höjden men är fortfarande i två våningar. Butikens försäljningsyta har minskat från 510 till 450 kvadratmeter. Byggnaden nu är 29 meter bred och 5,4 meter hög. Det kan bli aktuellt med samråd andra kvartalet 2018.

För ett vacker och trivsamt Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.