Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 17-36:

Hej alla!

ARKITEKTUR

171022 Rakt in i en politisk smältdegel utan krockkuddar https://www.svd.se/rakt-in-i-en-politisk-smaltdegel-utan-krockkuddar/i/senaste Litet teoretiskt och knöligt, men håll ut och läs, det kan löna sig! Normkritik och identitetspolitik (som regel för svaga kategorier av människor) skapade för några år sedan en debatt. Vänsterdebattörer eldade på, högerkanten höll emot. Bakom Arkdes utställning finns Göteborg independent living, en grupp som vill skapa opinion och diskuterar samhällets syn på människor med funktionsvariationer. Är handikapptoaletter och parkeringsrutor ett privilegium, eller en pågående undanträngning i syfte att hänvisa vissa grupper till särskilda platser? Vems lekamen, religion, åsikter, etnicitet, klass, sexuell läggning, ålder eller kön är det i så fall som ska premieras och på vilkas bekostnad? Specialdesignade hijabs för kvinnor inom polisen, brandförsvaret och försvarsmakten – öppnar det för fler tjejer inom dessa yrken, eller späder det på förtryck och stärker den patriarkala strukturen? Modeskaparens egen analys, att slå hål på fördomar om den muslimska kvinnan som förtryckt, blir alltför grund.

 

Foto: Arkdes

 171005 Castellum planerar att utveckla stadshuset i Sundsvall http://www.fastighetssverige.se/artikel/castellum-planerar-att-utveckla-stadshuset-i-sundsvall-26046 Tre av Skandinaviens mest erkända arkitektkontor har fått i uppdrag att rita på utformningen av ett potentiellt nytt hotell i Sundsvalls stadshus och den intilliggande Stadshusparken. Henning Larsen Architects från Danmark, Snøhetta från Norge och Marge Arkitekter från Sverige. – En förutsättning för att gamla fastigheter skall kunna bevaras och underhållas är att de är attraktiva för verksamheter och hyresgäster. En stadskärna behöver utvecklas och anpassas efter framtidens behov för att överleva, säger Per Persson, Castellum.

Sundsvalls stadshus. Foto: Lars Kallin

Mera Sundsvall: 170901 Grand och Knaust gav folket lyx som hos en träbaron https://www.svd.se/grand-och-knaust-gav-folket-lyx–som-hos-en-trabaron Framväxten av Sveriges lyxhotell kan kopplas samma med träbaroner, järnvägen och en växande borgerlig medelklass.

Trappan på Hotell Knaust 1960. Den ser likadan ut idag.

171006 Berlin återuppbygger medan Stockholm river ned https://timbro.se/smedjan/berlin-ateruppbygger-medan-stockholm-river-ned/ Två slott som revs av DDR återuppbyggs i Berlin. Nybyggen i klassisk stil syns på flera ställen i staden. Och det är ingen slump att det är just Tyskland som håller på att göra upp med den modernistiska byggnadsstilen. Efter två totalitära regimer i följd vet tyskarna bättre än de flesta hur arkitektur påverkar människor. I Sverige har vi däremot långt kvar.

Berlins slott under återuppbyggnad.

171003 Tengbom förvärvar Wikerstål Arkitekter http://fastighetsnytt.se/2017/10/tengbom-forvarvar-wikerstal-arkitekter/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 Enligt Johanna Frelin, vd på Tengbom, har Wikerstål gjort sig ett namn genom att applicera strikt modern arkitektur på den äldre. Det är ett attraktivt förhållningssätt och blir ett fint tillägg, såväl som en bra utveckling för Tengbom inom området för restaurering. Erik Wikerstål grundade Wikerstål Arkitekter 1977 och är idag slottsarkitekt för Kalmar slott, Varbergs fästning och Borgholms slottsruin, samt domkyrkoarkitekt för Lunds domkyrka. Kommentar: Gud bevare kyrkorna! Bilden visar domkyrkan med tillägg.

170907 AIX Arkitekter omorganiserar http://fastighetsnytt.se/2017/09/aix-omgrupperar/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 AIX Arkitekter grupperar om verksamheten i fyra olika forum som kommer att ledas av varsin styrgrupp som består av två gruppchefer, en kreativ ledare och en marknadsansvarig. Kommentar: En del är Kulturmiljö & Restaurering.

För ett vacker och trivsamt Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.