Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

 

Här är Stadsbyggnadsnätverket Nyhetsbrev 17-39:

Hej alla!

DET BYGGS MYCKET I VÅRA FÖRORTER

171113 Wästbygg får tre markanvisningar i Stockholm http://fastighetsnytt.se/2017/11/wastbygg-far-tre-markanvisningar-i-stockholm/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 Årstafältet, i Skarpnäck och i Midsommarkransen. Totalt ska 169 nya bostäder byggas. På Årstafältet ingår markanvisningen i etapp 4 av utbyggnaden. Tillsammans med CF Möller har förslaget ”Äppelknyckaren” tagits fram, med 59 bostäder och en detaljplan som ska påbörjas i vår. Staden har efterfrågat ett levande stadsrum och genom att tänka nytt och jobba med arkitekturen och volymerna så har vi skapat naturliga mötesplatser med chans till serveringar och andra aktiviteter mitt i kvartersstaden, säger Peter Wennberg som är affärsutvecklare på Wästbygg.

Arenastaden

  • 171106 Fabege vill riva två kontorshus i Arenastaden https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/fabege-vill-riva-tva-kontorshus-arenastaden/ Fabege är långt ifrån klar med utvecklingen av Arenastaden. Nu väntar några rivningar. Därefter ska några nya stora kontorshus byggas – liksom även hundratals bostäder bredvid SEB:s och Vattenfalls stora kontorshus. Fabeges största uthyrningar i Arenastaden: SEB 72.200 kvm, Vattenfall 43.000 kvm, Telia 42.000 kvm, Ica 23.000 kvm, Siemens 10.000 kvm (totalt motsvarande 16 Hötorgsskrapor). Kommentar: Jag markerar Uarda 4 och Farao 14 som Fabege vill riva – fräscha hus ser det ut som, men för låg exploatering.

Vattenfalls nya huvudkontor. Foto: Arild Vågen

  • 171101 Bildextra från Siemens nya stora kontor https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/bildextra-fran-siemens-nya-stora-kontor/Nästa vecka flyttar Siemens in i sina nya lokaler hos Fabege i Arenastaden. Förhyrningen omfattar 10.000 kvm och är den femte största som Fabege gjort i det expansiva området. Den största uthyrningen som Fabege gjort i området är den till SEB om 72.200 kvm (det är även den största uthyrningen i Sverige någonsin, enligt FV:s uppgifter). De följande största uthyrningarna i Arenastaden är till Vattenfall, Teliasonera och Ica. De fem uthyrningarna motsvarar kontorsytorna av 16 Hötorgsskrapor. Den färgstarka kontorsbyggnaden är ritad och utformad av T+E Arkitekter.

Foto: Arild Vågen

  • Skärholmen 2:1 och omfattar cirka 9 000 kvadratmeter mark, 85 bostäder ska byggas. Detaljplan beräknas vinna laga kraft under 2018.
  • Skarpnäcks gård 1:1 ca 4 500 kvadratmeter mark, ca 50 bostäder. En del av utbyggnadsprogrammet i Bagarmossen-Skarpnäck. DP-arbete påbörjas 2018.
  • Årstaberg, del av fastigheterna Liljeholmen 1:5 samt Årsta 1:1. Ca 22 000 kvm mark, 220 bostäder.

171110 Möjliggör 40 000 bostäder till 2030” http://fastighetsnytt.se/2017/11/mojliggor-40-000-bostader-till-2030/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 Bällstaradarn ska få en avlastande radar i Uppsala, för att möjliggöra bygget av upp mot 10 000 nya bostäder i Stockholmsområdet, men upp till hela 40 000 fram till 2030 – sett till Stockholm med omnejd – som möjliggörs tack vare flytten. ”Golfbollen” står i vägen för att bygga på höjden i många Stockholmsområden då det kontrollerat flygtrafiken till och från Stockholm under många år och därmed hindrat höga hus i Stockholmsområdet. 171111 Beslut om golfbollen öppnar för nya skyskrapor https://www.svd.se/beslut-om-golfbollen-oppnar-for-nya-skyskrapor  Det blir lättare att bygga riktigt höga hus med många bostäder i Stockholmsområdet. En lösning finns nu om radarstationen i Bällsta som stoppat tusentals bostäder. Kommer man att bygga stad eller funktionsseparerat?

Foto: AleWi

171108 Regio och Kungsleden utvecklar i nya Veddesta http://www.fastighetssverige.se/artikel/regio-och-kungsleden-utvecklar-i-nya-veddesta-26376 De har skrivit överenskommelser med Järfälla kommun om att utveckla och bygga flera kvarter med bostäder, verksamheter och förskola i nya Veddesta. Regio och Kungsleden finansierar utbyggnad av kommunala anläggningar inom planområdet och bidrar till kommunens finansiering av tunnelbanan till Barkarby samt att bebyggelsen ska bidra till att utveckla Veddesta till en sluten kvartersstruktur med tydliga stadskvaliteter. Järfälla kommun tar nu fram förslag till detaljplan för området, Veddesta, i samarbete med Regio och Kungsleden. Bra!! En kommun som ställer krav!

Järfälla kommun har i avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby åtagit sig att uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I och detaljplanering inom detaljplan för Barkarbystaden II och III samt detaljplanearbete för Barkarbystaden IV, Veddesta I och Veddesta II.

Flemmingsberg. Foto: Holger Ellgaard

171030 Riksbyggen uppför 183 lägenheter i Flemingsberg http://www.fastighetssverige.se/artikel/riksbyggen-uppfor-183-lagenheter-i-flemingsberg-26283 Nu är det klartecken för 800 nya bostäder i Flemingsbergs centrum. Riksbyggen kommer att bygga 183 av dessa i bostadsrättsform.

 

För ett vacker och trivsamt Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.