Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

 

Här kommer Stadsbyggnadsnätverket Nyhetsbrev 17-40:

Hej alla!

Detta är nyhetsbrev nr 40 i år. Om du betalade 80 kr i år har de kostat dig 2 kr per brev. Och det blir förhoppningsvis några brev extra. Det var bara ungefär 1 av 5 som betalade. Jag har kostnader för prenumerationer och annat. Och att skapa nyhetsbreven tar en hel del tid. Funderar på om jag ska fortsätta med nyhetsbreven nästa år.

FLER BYGGEN I NATUREN – ett litet urval

Jag har skrivit om byggen i naturen i flera nyhetsbrev. Det är huvudsakligen där och utmed vägar man bygger i förorterna, d v s där staden som regel äger marken och går med vinst på affären eftersom man tar ut fullt marknadspris. Men förorts-folket förlorar på affären. Det gröna är bland det bästa man har i förorterna, ibland det allra bästa. I stället borde man bygga inåt i bostadsområdena så att man får trygga kringbyggda gårdar och lokaler för service och arbetstillfällen. Det kan göras med hänsyn till folks utsikt och ljus mm, ofta på mark-P som kan ersättas med garage i de nya husen + en busslinje genom förorten, inte bara kring den.

Det är litet krångligare för staden och byggherren, men det är väl deras uppgift att skapa lösningar? Det är ju i förorterna man måste bygga, för dem som inte har råd med innerstadslägena. Staden kunde pruta på marken och tjäna mångdubbelt den summan i minskade kostnader för sociala problem. Allt detta har jag skrivit om talat om många gånger. Hur länge ska man behöva tjata?

 

171122 Storbolag skapar Barkarby Science http://www.fastighetssverige.se/artikel/storbolag-skapar-barkarby-science-26551 NCC, Atrium Ljungberg, Eon Värme Sverige, Järfällahus, Scania och Skanska, Södertörns högskola är med och startar Barkarby Science tillsammans med Järfälla kommun. Barkarby Science är en utvecklingsarena i Järfälla för forskning, innovation och utbildning inom samhällsbyggnad och hållbar stadsbyggnad.

Foto: Holger Ellgaard

Gamla Tyresövägen. Holger Ellgaard

171116 Nu ska Skarpnäck och Sköndal växa ihop http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nu-ska-skarpnack-och-skondal-vaxa-ihop/repqko!Cdpqwt83WBJvHGu9ucHhw/ Skarpnäck och Sköndal ska byggas ihop i den andra etappen av programmet för Bagarmossen-Skarpnäck. Exploateringskontoret har klubbat igenom ett inriktningsbeslut om markanvisningar till flera olika byggbolag som ska kunna börja planera för uppemot 310 bostäder längs med Gamla Tyresövägen, i skogsområdet mellan Flygledargatan och radhusen bredvid Skarpnäcksfältet. Det ska bli lättare att ta sig mellan områdena, främst för fotgängare och cyklister. Gamla Tyresövägen ska bli ”en gata med stadskaraktär”.

Gamla Tyresövägen vid de Gamles vänner. Foto: Holger Ellga

Den yta som föreslås bebyggas utgörs av skog och berg. Den ska kompenseras, vilket ska utredas längre fram när byggplanerna är mer konkreta. Kommentar: En skog kan möjligen kompenseras med en ny skog, inte i Kolmården utan i det här området. Ett exempel på något liknande, någon? Kräv att få se en uppföljning av grön-kompensation för de senaste 2 årens alla löften om det! För varje projekt ska anges Kvadratmeter, typ av grönt och läge för ursprungligt och nytt område, tack!

Bagarmossen. Foto: Holger Ellgaard

Programmet för Bagarmossen-Skarpnäck innehåller uppemot 3 500 nya bostäder, främst i områdena Bergholmsbacken, Gamla Tyresövägen, Skarpnäcks sportfält, Skärgårdsskogen, Skarpa by och Bagarmossens centrum. Bättre service och kollektivtrafik. Ett start-PM godkänts för den första etappen av byggprojektet – Bergholmsbacken. Området ska bebyggas för att knyta ihop Bagarmossen och Skarpnäck lite mer.

171115 SSM köper projekt i Hägersten http://www.fastighetssverige.se/artikel/ssm-koper-projekt-i-hagersten-26466  SSM köper ett bostadsprojekt med strandtomt, omfattande 250 bostadsrätter, i Hägersten av stiftelsen Neijp-Henriksberg. Projektet har marknadsförts under konceptnamnet Stories och omfattar cirka 12 700 kvadratmeter BOA, vilket SSM bedömer kunna utveckla till 250 bostadsrätter.

Detaljplanearbete är påbörjat och initial köpeskilling uppgår till 60 miljoner kronor, varav 30 miljoner kronor betalas vid lagakraftvunnen detaljplan. Försäljningen är uppdelad på tre jämnt fördelade etapper. Tilläggsköpeskilling tillkommer och betalas i samband med att SSM har uppnått en säljgrad om 75 procent i var och en av dessa etapper. Projektet är attraktivt beläget med strandtomt till Mälaren samt med närhet till Axelsbergs tunnel-banestation, och 15 minuters färdväg till Stockholms T-central. Området präglas även av ett stort utbud av närservice, nöjen och rekreationsmöjligheter.

Se även: 150520 Granskning av stiftelse kan hota omtvistat bygge http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/granskning-av-stiftelse-kan-hota-omtvistat-bygge/aRKoet!8A4HDkWSeeGjAT1gwvLEYw/ och 150824 Vi ska ge dem chansen att reda upp situationen http://www.battrestadsdel.se/hagersten-liljeholmen/axelsberg/vi-ska-ge-dem-chansen-att-reda-upp-situationen/

171109 Markanvisning för bostäder Ulvsunda Bromma AB Stockholmshem. Dnr E2017-03571. http://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=1909100  Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med tomträtt med Stockholmshem. Bolaget har valts genom direktanvisning och projektet tillskapar ca 100 lgh inom konceptet Stockholmshusen. Exploateringsnämnden begär att stadsbyggnadsnämnden upprättar detaljplan för området. Projektet omfattar ett område mellan Spångavägen, Sedumbacken och koloniområdet Kortenslund i Bromma. Platsen ligger inom det område som utgörs av programmet för centrala Bromma vilket stadsbyggnadsnämnden godkände 2017-08-31. Platsen är utpekad som en plats för möjlig förtätning. Aktuellt tjänsteutlåtande är den första redovisningen i detta ärende.

171109 Årsta etapp 4 mark 250 lgh http://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=1909586 Arkitektur = färglösa kuber.

Här kan du se alla etapperna i Årstafältsprojektet:

 

För ett vacker och trivsamt Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket hittar du genom att klicka på ”Stadsbyggnadsnätverket” i högermenyn.


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.