Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 18-05:

Hej alla!

Tack ni som har skickat 80 kr för nyhetsbrev 2018! Påminnelse till er som inte hr gjort det: Skicka till bankkonto SEB 5382 0157972 eller svischa till 0703961677. Var vänlig skriv namn. 2 kr per brev!

Många grå dagar hade vi. Men de sista solstrålarna 14/2 lyste upp Odengatan och Observatoriet – Varma färger värmde i vintern 

20180214_162446  

180223 Stockholms stad köper Observatoriemuseet https://www.fastighetssverige.se/artikel/stockholms-stad-koper-observatoriemuseet-27495Vetenskapsakademiens styrelse har inlett förhandlingar om en försäljning till Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB. Stockholms stad har presenterat planer som, förutom att återuppta museiverksamheten, innebär att skapa ett aktivt center för lärande och engagemang i skolans verksamhet.

 

ARKITEKTUR OCH DESIGN

180222 Propositionen för gestaltad livsmiljö http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/02/nytt-nationellt-mal-for-arkitektur–form–och-designpolitiken/ Tegeringen kort om detta http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/02/nytt-nationellt-mal-for-arkitektur–form–och-designpolitiken/ 180222 Är detta vägen till framtidens hållbara och vackra städer? https://www.svd.se/ar-detta-vagen-till-framtidens-hallbara-och-vackra-stader

180222 Dags att visa större hänsyn vid takpåbyggnader http://fastighetsnytt.se/2018/02/dags-att-visa-storre-hansyn-vid-takpabyggnader/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3

Hänsynsfulla takpåbyggnader kan stärka kvalitéerna hos befintliga byggnader och ge arkitektur med respekt för kulturarv och stadsrum. Vi anser att tillägg som förhåller sig till stadsmiljön och med kreativitet fångar upp uttryck från den befintliga arkitekturen borde vara regel snarare än undantag – men så är det inte. Istället ser vi alltjämt takpåbyggnader vars utformning drastiskt skiljer sig från den befintliga bebyggelsen, ja närmast tar avstånd från den. Trygg Hansa-fastigheten på Kungsholmen är ett exempel. Vår definition av respekt innebär att förslaget fångar upp och stärker kvaliteter som den befintliga arkitekturen besitter. Tillägg som visar alltför stora brister i dessa avseenden riskerar även att brista i hänsyn gentemot vårt arkitektoniska kulturarv. Utifrån dessa aspekter ser vi positivt på om- och tillbyggnader som tillåts smälta in med sin omgivning…

180204 Danske stjärnarkitekten Bjarke Ingels https://www.svtplay.se/video/16835218/bjarke-ingels–arkitekt-och-rebellhttps://www.svtplay.se/video/16835218/bjarke-ingels–arkitekt-och-rebell förenar kreativ design och ny funktionalitet mästerligt. Kommentar: Oerhört begåvat! Men han har en sak kvar att integrera i sina skapelser: Färg!

 

NK. Fotro: Holger Ellgaard

STOCKHOLM CITY

180214 Så ska NK tackla hotet från e-handeln http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nk-bygger-utomhusgym-pa-taket/reprbn!pfwtaKJXJb1pc4GkqldE5Q/ NK gör den största förändringen i varuhusets historia – för att stärka butikshandeln i en tid av växande digitalisering. Mer lyx står på programmet. Inget för den höjdrädda. Här är skissen över NK Parkadens utomhusgym för de som vill träna i friska luften. Foto: Illustration NK – 180213 NK Parkaden får utegym på taket http://fastighetsnytt.se/2018/02/nk-var-storsta-forandring-nagonsin/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 

Nordiska Kompaniet i Stockholm presenterade på tisdagsmorgonen det största förändringsarbetet i varuhusets historia. Mer butiksytor, utegym på taket, fler matställen och större fokus på digitalisering utlovas. ”Jag vill ta världen till Sverige och Sverige till världen. Jag vill att NK inte bara är en plats där man säljer varor. Det ska vara en kommersiell och kulturell teater”, sade NK:s grundare Josef Sachs någon gång i början av 1900-talet. NK Parkadens utomhusgym på taket. Illustration: NK …Parkadens tak och butiker i BV. 

http://www.stockholmdirekt.se/_internal/cimg!0/gn0b2imcd2plmhfx9j3dys7kl94r9ru.jpeg  http://fastighetsnytt.se/wp-content/uploads/2018/02/Parkaden-500x241.jpg?x43419

Nobel Center Ärendet ligger i Mark- och miljödomstolen – kampen fortsätter. Förbered er för reträtt politiker, skriver en aktivist.

·         180213 M och S vägrar delta i öppen debatt om Nobelbygget http://dela.dn.se/HvZmhBOeZjCwxy0mcy-Z1G449F5bzrASqIU2pgf9aU1Ga72YSnJMF6k1wVJ4fY9l4dCW29vGLK3MGW1_zJk56Q  Blasieholmen. För drygt en vecka sedan samlades runt 700 personer i ett stort symposium i Musikaliska akademien för att lyssna på fjorton experter om de förödande effekterna av ett Nobelbygge på trånga Blasieholmen. Vid politikerutfrågningen fanns samtliga sex partier som röstat emot ett Nobelbygge på Blasieholmen representerade. Men … de två största partierna ville inte medverka i en öppen diskussion i en av de viktigaste frågorna på 100 år kring Stockholm och dess vatten, en fråga där medborgarna är synnerligen engagerade. Det är respektlöst mot väljarna och mot vår demokrati.

Vari ligger skönheten som är värd att skippa en välbevarad 1800-talsmiljö och ploppa igen utsikten mot slottet?

·         180212 Förbered er för reträtt politiker https://mitti.se/debatt/forbered-retratt-politiker/?omrade=vasastan Nobel Center liknar en skolåda av gul plåt, tycker Insändarskribenten. ”Förbered en reträtt politiker, nu är ett lämpligt tillfälle. Kedja inte fast er vid en gigantisk gul fyrkantig skampåle för all framtid”, skriver insändarskribenten.

·         180203 Mer än fullsatt Alla fick inte plats på opinionsmötet mot Nobel Center på Blasieholmenhttps://www.facebook.com/notes/dn-stockholm/mer-%C3%A4n-fullsatt-alla-fick-inte-plats-p%C3%A5-opinionsm%C3%B6tet-mot-nobel-center-p%C3%A5-blasie/1987104458224961/?fref=mentions&pnref=story  En knapp halvtimme innan opinionsmötet mot det planerade Nobelcentret på Blasieholmen skulle inledas på lördagseftermiddagen i Musikaliska akademiens gamla lokaler på Nybrokajen blev det fullsatt. Flera hundra som köade för att komma in fick besvikna vända åter.

·         171223 Ulf Adelsohn: Återstoden av staden https://images-0.svd.se/v2/images/598ba752-79e2-4f5e-b359-cd383e09a634?h=833&q=70&w=1250&s=52ec8d475fb5ba61c9a876278bf904f1119e2c50 Det tänkta Nobelhuset. Ett kärnkraftverk i guld? Man kan ha olika åsikter om det nya Nobelhuset, ett kärnkraftverk i guld, som Assar Lindbäck kallade det. Men tala om känslig miljö. ”Skadan på innerstaden blir påtaglig” skriver Riksantikvarieämbetet när de totalt sågar förslaget. Och kritiken har varit hård och månghövdad. Jag har svårt förstå att Nobelstiftelsen vill tränga i in staden på ett sätt som stöter så stora grupper.

För ett vacker och trivsamt Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket hittar du genom att klicka på ”Stadsbyggnadsnätverket” i högermenyn.


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *