Vart tog hederligheten vägen?

Bild: Tomorrow

Renhåriga och ärliga affärer, ”ordning och reda” brukar vara Socialdemokraternas hållning  – åtminstone utåt. Det hårt prövade partiet gick ännu i en fälla med Astoria. Kommer det kosta dem valet?

Det finns inget hederligt att säga om Astoriaprocessen. Fifflande med antikvariska rapporter, dålig redovisning av hur det planerade huset skulle se ut, missvisande PR om ”restaurering” och så till slut – en meter högre, ingen nedsänkt gård och framförallt – en helt annan fasad än den som skulle ansluta så väl till kvarteret. Det märkliga är att politikerna i stort har tycker detta är ok. Liberalerna var en av de få så opponerade och krävde stopp på rivning och återställande efter att projektet ändrade sig. Men de ledande partierna har det ena sjösatt (M) och det andra lotsat det i land (S). Vad sänder det ut för signaler i stort? Att det är helt ok och fritt fram att bygga om lite som man vill så länge man är processuthållig? Ja, någon hederlighet behövs inte.

Socialdemokraterna var i förra valet så ivriga och beslutsamma att titta noga på Slussen eftersom så många av Moderaternas väljare ville rösta fram det parti som ville stoppa galenskapen (Slussen har fortfarande inte fått någon slutgiltig utformning). På Konstakademin arrangerades ett stormöte där sossarna tyckte att processen varit bedrövlig. Så där fick det int gå till, speciellt inte när medborgarna och skattebetalarna var så emot det! Men jo, det fick visst gå till så. Samma med Astoria, och snart Blasieholmen. För det man glömmer är inte tillfälliga väljare i röstfisket, det är den miljö vi alla skall dela på i välbesökta innerstaden. En stor del av attraktionen för landets ekonomiska nav. Nu ståtar Östermalm med ännu en avriven tomt, helt i onödan. Helt miljövidrigt. Och absolut ett hack i stadens historia. Vem är stolt över det mer än Humlegården AB? Valeskog? Möjligen är det dem som vann på det.

Jag hoppas att det blir en näsbränna i valet, och en varning till stockholmarna om att akta sig för röstfisket. Visserligen är vi inte uppe i 1960-talets rivningsfest då man rev av grumliga skäl.  Men nu skyller man på klimatsmarta nybyggnader (det är de inte) och att man måste våga (osäkert vad) för att komma framåt. Det hela är bara ohederligt.

 

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler:

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarsspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Du ansvar själv för din kommentar som naturligtvis är respektfull. Väl mött!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *