Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Här är Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 18-06:

Hej alla!

STH INNERSTAD – RIVNINGAR OCH NYTT MED SKALA OCH ARKITEKTUR SOM BRYTER UPP STADENS HARMONI MED MÄLAR- OCH SKÄRGÅRDSLANDSKAPET

De mest omtalade värsting-projekten orsakar stor skada på riksintresset Stockholms innerstad. Men den långa raden av andra rivningar, fula hus, påbyggnader, ommålningar till vitt/ljusgrått, mm har minst lika förödande samlad effekt på stadsbild och kulturvärden. Stadsledningen tillåter både smaklöshet och att pengar går före skönhet. Låt oss göra Nobel Center till projektet där vi satte stopp för förstörelsen!Sedan gäller det att aktörerna ser affärer och politik på lång sikt, inte bara nästa bokslut respektive nästa val. Alla aktörer kan bidra. Politikerna har startnyckeln.

Missa inte: Senaste Nytt-möten om Nobel Center på Strandvägen: Strandvägspontonen 17A, snett emot Hotel Diplomat. Vid busväder ½ tr upp i hotellet.

  • Lördag 7 april 11-12. Gästtalare: Fastighetsverkets Anders Bodin om dess överklagade samt Nationalmuseum med ett jättelikt Nobelbygge som minskar ljusinsläppet i de nyupptagna fönstren.
  • Lördag 14 april 11-12.30. Redovisning från domstolsförhandlingen i Mark- och miljödomstolen.

Nya Slussen. Här satsar staden på biltrafiken med den 145 meter långa bron, en fortsatt hyllning till bilismen efter den rivna betongsnurran. Bussarna ligger långt från T-banan, att jämföra med tidigare bekväma närhet. Bra för bilism, dåligt för kollektivtrafik tvärs emot tidsandan.

Tidigare förslag.

Bebyggelsen reser sig storvulet upp över backen med hög exploateringsgrad. Platsen närmast vattnet är människornas (t v) – i gamla tider var hela utrymmet det (t h).

Resonemanget hamnar som så ofta i att stadsledningen sedan länge borde ha satsat på ett par riktiga centra till i Stockholm. I stället har de trängt in alldeles för mycket i mitten som därmed blir allt mindre mänsklig, trots punktvisa försök till motsatsen. Resten av Sverige tycker redan i dag att det sämsta med Stockholm är stress och hets, för mycket folk, för mycket trafik och ett dåligt geografiskt läge, enligt en undersökning av Stockholms handelskammare.

Nuvarande förslag. Foto: Foster+Partners/Dbox

Stureplansprojektet kan skjutas upp ett halvår till på grund av återremiss. Det kan alltså bli en valfråga! För att komma runt de segdragna processerna vill ADIA, Abu Dhabi Investment Authority, klyva detaljplanen: ”Helt oacceptabelt”.

Nobel Center: Njut av detta utdrag ur Riksantikvariets yttrande om detaljplanen för till Mark– och Miljödomstolen. Det utstrålar kompetens och omsorg, att jämföra med stadens planlösa och stressade beteende: ”Miljön på Blasieholmen utgör en viktig beståndsdel i några av de Stockholmska särdrag som utgör uttryck för riksintresset. Framför allt rör det fronten mot vattenrummen och stenstadens tydliga yttre gräns, men även vyer från viktiga utsiktspunkter.

l och med att platsens karaktär med låg bebyggelse och öppna mellanrum med koppling till sjöfarts-, hamn- och handelsverksamhet försvinner och ersätts av en monumental byggnad av offentlig karaktär med tillhörande torg sker en stor förändring av det öppna vattenrummet runt Nybroviken/Ladugårdsviken då detta kan upplevas som förminskat.

… genomförande av detaljplanen medför att det historiska sammanhanget inte längre är läsbart i och med att en miljö som representerar en central utvecklingsprocess och historiska funktioner i staden utraderas runt Nybroviken/Ladugårdsviken. Riksantikvarieämbetet bedömer därmed att skadan på riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården blir påtaglig.” Men Stockholms stad tycker inte att det är så farligt.

Trafikinfarkten kommer att öka utan ett Nobel Center i stadens centrala delar. Nationalmuseums fördubblade besökarantal till 800 000 är nog. Kryssningsfartygen ökar år efter år i storlek och antal, ”vi kan ha närmare 100 bussar till vissa av de större fartygen och uppemot 1 000 taxibilar.” Med Nobel Centers 600 000 besökare kommer trafikinfarkten att bli så allvarlig att den minskar folks tillgänglighet till de centrala delarna – d v s det kommer att skada riskintresset Stockholms innerstad, för riksintresset består ju i att vi upplever det.

Föreslagen Apple-butik.

Stadens planlösa och stressade beteende, skrev jag ovan. Roger Mogert (S), kultur- och stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm, lämnade politiken. Som stadsbyggnadsborgarråd har han ofta framstått som väl naiv inför starka exploateringsintressen. Roger Mogert verkade mest smickrad när Apple meddelade att bolaget ville bygga butik i Kungsträdgården. ”Vi är glada att Apple vill göra en flagship store i Stockholm, som dessutom ska bli större än de stora i New York och London”, sa han i ett minnesvärt uttalande. Och Sten Nordin lät sig uppvaktas om och om igen av en Heikensten som sprang i Stadshuset om sitt Nobel-bygge. Växa, växa, världskass. New York, Manhattan, Midtown – jag bor då i Vasastan. Hitta på fler ramsor!

Riskabelt när alla ropar på snabbt byggande ”Politikerna bör inte fatta ogenomtänkta beslut som vi kan få ångra för all framtid. Nu talas det om ineffektiv planering och onödig kommunal byråkrati som hindrar bostadsbyggandet, och detta ifrågasätts inte. Men våra gemensamma intressen behöver värnas långsiktigt”, skrev fem forskare 160423 i SvD.      

Det är inte bara de mest omtalade värsting-projekten som bryskt bryter mot riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården. Den långa raden av andra byggen och påbyggnader har förödande ackumulativ effekt, t ex i gallerian-kvarteret och utmed Mäster Samuelsgatan. Låt oss göra Nobel Center till projektet där vi satte stopp för förstörelsen!

Gallerian mot Hamngatan blir ett glasmonster med påbyggda våningar. Det fanns alternativ. Kvarteret kunde ha anslutit till NK i norr eller till den klassiska arkitekturen i väster och söder. Bilden nedan är en av ”Visionsbilderna för Gallerian som visar hur ombyggnationen kommer se ut när allt står klart 2019. – ”Det här är dels Stockholms men också hela Sveriges galleria. Vi vill ta Gallerian in i framtiden, vilket är precis det vi håller på med just nu. Vi skapar en mer tillgänglig och attraktiv plats och tillsammans med hela Urban Escape-kvarteret kommer nya Gallerian att höja pulsen i city, säger Henriette Johansson, marknadsområdeschef Urban Escape.” Escape from the marketing bull-shit.

Vad göra? Det handlar om affärer och politik på lång sikt, inte bara nästa bokslut respektive val

Urban Escape – Stordalen m fl bidrar med attraktivt innehåll så det kommer nog att gå bra. Men om fastighetsägaren AMF hade förstått sig på arkitektur kunde det gå ännu bättre. Kompetens och kvalitet i allt. Det är världsklass. Det handlar också om att se affärer och politik på lång sikt, inte bara nästa bokslut respektive val. Alla aktörer kan bidra. Politikerna har startnyckeln – att inte bara göra översiktplaner, utan göra dem tydliga och sedan hävda dem.

Jag har hört byggherrar efterfråga det – en del av det ökade stadsvärdet blir ju deras! Vilka bestämmer vad som är stadsvärde, stadskvalitéer? Köper inte vi utbudet av varor, tjänster och lägenheter minskar stadsvärdet och det drabbar både fastighetsägarnas och stadens ekonomi. För att inte tala om allas glädje. Musik ska byggas utav glädje, sjöng Lill Lindfors, så också en stad.

För ett vacker och trivsamt Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar. Telefonnumret publiceras inte.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *