Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 18-12:

Hej alla!

ARKITEKTUR

Det skrivs mycket nu om arkitektur, men först ett eget inlägg

Vilken av dessa tre stadsbilder har Stockholms stads ledning mest att lära av/ta avstånd ifrån? Ber alla svara (inte Svara alla) så meddelar jag resultatet.

Oslo. Foto: Foto: J. P. Fagerback

Riga i Lettland. Foto: Diliff

New York, Manhattan. Foto: 7mike5000

Bilderna hämtade från en artikel som handlade om något helt annathttps://www.svd.se/jo-waldner-och-klockor–sa-tanker-andra-lander-om-sverige#sida-2

180515 I puritanernas land https://www.fokus.se/2018/06/i-puritanernas-land/  Min kommentar: Läs Jon Åsbergs artikel och njut! Så skriver en skicklig skribent. Tränger in i meningsmotståndarens argument ordentligt och sedan vänder han på dem och visar alternativet. Och sedan han sätter in frågan i ett större, allmänt, sammanhang.  Och även där ger han ger han gott om plats för meningsmotståndarens tankar innan han lugnt ger sin bild. Grymt effektivt.

 

Klockhuset vid Norra station.

180612 Nostalgin i Stockholm förhindrar arkitektonisk förnyelse https://www.dn.se/kultur-noje/mats-svegfors-nostalgin-i-stockholm-forhindrar-arkitektonisk-fornyelse/Kommentar: Mats Svegfors gillar Nobel Center på Blasieholmen. Han skriver att modernistiskt byggande tog slut 1976. Han har uppenbarligen inte sett massor av lådor som placerats här och var i innerstaden och brutit splittrat dess skönhet i många stadsrum som en stor del av Mäster Samuelsgatan. Och  stora omtalade objekt som Stockholm Waterfront, , etc. I förorternas har han sett arenorna. Inget mer? Sedan avfärdar han Mark- och Miljödomstolens nej till Nobel Center som pseudojuridiskt, ett omdöme som passar bättre om hans egen argumentering. Kan det vara så att en del släpps in i debatten bara för att de är namnkunniga? Har vi sett det förut?

180608 Premiärvisning av Bromma boardwalk https://www.stockholmdirekt.se/annons/premiarvisning-av-bromma-boardwalk-pa-plats-pa-taket/reprfg!FE48vAJ38I0Uaqzacdk0g/Detta är en annons från SSM. Bromma Boardwalk är en ny stadsdel planerad på taket av en stor industribyggnad utmed Bällstaån, inte långt från Sundbybergs centrum.Projektet är komplicerat – och unikt.En fyra våningar hög tillbyggnad som redan finns på taket ska rivas, istället ska en hel stadsdel uppföras.274 lägenheter i en stadsdel med åtta våningar höga hus. Bild: Bromma Boardwalk utmed Bällstaån, nära Sundbybergs centrum. OBS arkitektur och stadsplanering tv och t h om påbyggnaden. Kompakt jätteområde med bara vita/ljusgrå lådor längs Bällstaån. Folk i högt respektive lågt liggande lådor får båda avskalade lådor som utsikt. Det bästa för dem är nog att gilla läget. ”Det är ju så här det är”.

Bild: TMRW.se/ Atrium Ljungberg

180614 Kanozi vinner höghusuppdrag i Sickla https://www.fastighetssverige.se/artikel/kanozi-vinner-hoghusuppdrag-i-sickla-28643  Kanozi har vunnit uppdraget att rita Sicklas första höga hus med tunnelbanestation, kontor, handel, service, hotell och sky-lobby. Det blir en 23 våningar hög byggnad med fokus på mötesplatser, framtidens arbetsplatser och kommunikationer. Arkitekt vald för Sicklas nya landmärke, skriver Fastighetsnytt om samma hus.Atrium Ljungberg har tillsammans med Nacka kommun valt Kanozi Arkitekter som samarbetspartner i utvecklingen av det nya höghus som ska byggas i Sickla. – Vi har valt ut Kanozi Arkitekter vars förslag håller en hög gestaltningsmässig nivå, samtidigt som de har löst platsens publika delar och kopplingen till den blivande tunnelbanestationen på ett mycket bra sätt, säger Magnus Källgren, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg. Visionsbild: Kanozi Arkitekter.

Kommentar: Blir man glad? Ramlar huset omkull?

Stadsbyggnadsnätverket har i 10 år verkat för en vacker och trivsam stad för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Kommentering är avstängt.