Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Dags att välja bort detta framtida monstrum. Bildmontage: Tomorrow AB

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 18-19:

Hej alla!

Aktuellt i Stockholm

På onsdag är det dags, kl 12 manifestation på Nybroplan mot Nobel Center på Blasieholmen med politikerutfrågning och korta tal. Kl. 11.30 underhållning. 

180823 Moderaterna måste stoppa Nobelcentret på Blasieholmen https://asikt.dn.se/asikt/debatt/moderaterna-maste-stoppa-jattebygget-pa-blasieholmen/Moderaterna måste stoppa planerna på ett Nobelcenter på Blasieholmen. Centret borde placeras vid Brunnsviken i stället för mitt i Stockholms innerstad.

Apples butik i Kungsträdgården. Redan i maj 2016 framkom det i kommunfullmäktige att om Apple nöjer sig med att bygga en butik i samma storlek som nuvarande TGI Fridays-byggnad, inom gällande detaljplan, kan politiken inte stoppa den. Handelskammaren sålde tomträtten till ett eget bolag som sedan såldes till Apple, framkom det på samrådsmötet i torsdags tack vare Göran Folin. Är det så lätt? Stadens representanter verkade svarslösa. Förslaget som är ute på samråd nu är betydligt större och tomträtten behöver därför omfatta en större yta. Hur kan staden överhuvudtaget befatta sig med ett sådant projekt, när Stadsbyggnadskontoret konstaterar att det dessutom är stort och dominerar, minskar genomsynen från Hamngatan, innehåller en affärsverksamhet som är främmande för parken mm? Från publiken kom engagemang, kunskap och klokhet som staden borde ta till sig. Vi har brist på parker men i Observatorielunden exploateras en del som skolgård, Vasaparken packas full med aktiviteter etc. Och nu detta. Grundfelet är att man inte utvecklar sekundära centra utan bara knökar in allt i City och övriga innerstan. Även förorter generellt skulle kunna utvecklas med lokaler för service, arbetsplatser mm. Men stadens sätt att ta sitt planeringsansvar är svagt.

https://www.stockholmdirekt.se/_internal/cimg!0/yul0m5nbnimb8m87hh8ff3a8wv00gk.jpeg

180629 Göran Folin Stoppa Apples butik i Kungsträdgården https://asikt.dn.se/asikt/debatt/stoppa-apples-butik-i-kungstradgarden/https://asikt.dn.se/asikt/debatt/stoppa-apples-butik-i-kungstradgarden/  Elektronikjätten Apples planerade butik i Kungsträdgården måste stoppas. Den rödgröna majoriteten i Stockholm agerar lika okänsligt för folkopinionen som under striden om almarna i samma park på 70-talet. Vad tycker du? 80% håller med Göran Folin

180815 Skanska får klartecken vid Tegelbacken https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/skanska-far-klartecken-vid-tegelbacken/  Den nya byggnaden i kvarteret Snäckan får drygt 26.000 kvm ljus BTA, en ökning med 50 procent från dagens 17.000 kvm ljus BTA… tomträttsavgälden 12 mkr. Enligt den praxis som utvecklats kommer inte någon avgäld för den tillkommande arean utgå under de första 20 åren. Redan för ett par år sedan tecknade Skanska avtal med SKL (Sveriges kommuner och landsting) om att sälja projektet i färdigställt skick till dem. Organisationen avser då att flytta dit sitt huvudkontor. Idag är det beläget på Södermalm. Nuvarande byggnad kommer att rivas ned till markplan och få grunden förstärkt. Byggnadsvolymen kommer att bli högre och byggnaden kommer att breda ut sig i öster in på Rödbodgatan som kommer att smalnas av och den södra infarten till Klarafaret byggas för.

https://www.fastighetsvarlden.se/wp-content/uploads/2016/11/Snackan-Skanska-20.jpg

180814 Hermelin hoppas på snabbtåg https://fastighetsnytt.se/2018/08/hermelin-hoppas-pa-snabbtag-mellan-flemingsberg-och arlanda/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 Fabeges vd Christian Hermelin hoppas att snabbtåg ska gå mellan Flemingsberg och Arlanda i framtiden för att understödja ambitionen att skapa ett internationellt affärsdistrikt söder om Stockholm. Huddinge kommun spikade på måndagen planer på att förvandla Flemingsberg till ett internationellt affärsdistrikt kallat Stockholm South Business District. Internationellt utbyte underlättas dock av närhet till en flygplats men så ser det inte ut så i dagsläget. Hermelin hoppas därför att snabbtåg ska börja trafikera sträckan mellan Flemingsberg och Arlanda. Han uppskattar att den bör klaras av på en halvtimme. Ett snabbtåg kan enligt Hermelin nå Stockholms central på 11 minuter och därifrån tar det knappt 20 minuter till Arlanda om man byter till Arlanda Express.

180813 Markanvisningstävling för Vattengasverket. Exploateringskontoret

Markanvsiningstävling, Vattengasverket

Det kulturhistoriskt värdefulla Vattengasverket ska bevaras och Stockholms stad söker en aktör som vill förvärva, utveckla och driva publik verksamhet i en unik byggnad med ett fantastiskt läge.

Vattengasverket ligger i Norra Djurgårdsstaden som är del av det gamla Gasverksområdet. Vattengasverket får ett centralt, attraktivt läge på torget intill vattnet vid Kolkajen. Vattengasverket bör fyllas med utåtriktade, publika verksamheter såsom restaurang, kultur, etc. som även kan aktivera platsen utanför byggnaden.

Tävlingsförslag (steg 1) ska ha inkommit till registraturet senast 2018-09-13.

Alla tävlingsförutsättningar för tävlingen hittar du här.


Andra projekt i området, Norra Djurgårdsstaden

Kolkajen Gasverket Södra Värtan Norra Djurgårdsstaden

180813 Nytt förslag för Masthamnen i Stockholm https://fastighetsnytt.se/2018/08/nytt-forslag-for-masthamnen-i-stockholm/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3  Vi tagit fram ett eget förslag för att bygga en ny stadsdel av Södermalm, säger Karin Ernlund, gruppledare (C). Förslaget omfattar 5500 nya bostäder, skyskrapor i trä, kommersiella fastigheter och runt 60000 kvadratmeter kontorsyta. Planen är ritad av Anders Berensson Architects. Det är ren central plats som går att exploatera med höga hus och kvartersstad – utan att ta av stadens parker och grönområden. Vi ser framför oss att kunna förbinda Masthamnen med pendelbåtstrafik till Hammarby Sjöstad, City, Djurgården och Nacka, fortsätter Karin Ernlund, (C). Illustrationen: Anders Berensson Architects

https://fastighetsnytt.se/wp-content/uploads/2018/08/zhvql5ztxqtawhprc5rn-500x241.jpg?x72222+

Kommentar: Vart ska nuvarande viktiga funktioner i staden ta vägen när alla får knöka in allt? Wikipedia: Yttre Masthamnen är det enda centrala läget i Stockholm för de största kryssningsfartygen, som anlöper staden. Här har Stockholms hamnar två kajplatser. Under lågsäsong är området uppställningsplatser för lastbilar och container. Stockholms stadsbyggnadskontor har tagit fram en detaljplan som ger Viking Line rätt att ha kvar de byggnader man haft tillfälliga bygglov för till och med år 2017.

Yttre Masthamnen, vy mot öst med Danvikshemmet i bakgrunden och vy mot väst med Ersta klippan och Viking Lines fartyg i bakgrunden.Foto: Arild V

180813 Här byggs Vasastans nya grundskola https://mitti.se/nyheter/byggs-vasastans-grundskola/?omrade=vasastan Skolan användes som gymnasium för kvinnor i decennier, nu blir det grundskola. Fem skolor i Vasastan byggs ut och tre nya ska byggas. Nu kommer ännu ett tillskott i Sveaplans gymnasiums gamla lokaler på Sveavägen. Skolan ska ge plats åt 840 elever i årskurserna F-6 och blir en av de största i stadsdelen. Bygget väntas kosta 320 miljoner kronor. Skolan som ligger intill Wenner-Gren Center användes som flickskola mellan 30-talet och 60-talet och är blåklassat av Stadsmuseet. De planerade om- och tillbyggnaderna ske varsamt. ”Det är ett kärt besvär. I slutändan blir det en oerhört inspirerande miljö för eleverna”, säger skolborgarrådet Olle Burell (S). 

Sveaplans gymnasium. Foto: Holger Ellgaard

180810 Markanvisning ”Runda huset” i Hagastaden, längst västeruthttps://fastighetsnytt.se/2018/08/foreslar-markanvisning-i-hagastaden/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 Stockholms stad beslutar 23 augusti om markanvisning till Vectura Fastigheter i Hagastaden, Stockholm. Markanvisningen avser runt 25000 kvadratmeter BTA. Konceptet följer inriktningen av Hagastaden som en vetenskapsstad med fokus på hälsa, säger Stefan Hansson, biträdande finansborgarråd (S). Markanvisningen avser kvarteret Forskaren och byggstart för området beräknas ske under 2022. Vectura bygger idag en anläggning i anslutning till Life Science i Mölndal. Illustration: Stockholm stad.

https://fastighetsnytt.se/wp-content/uploads/2018/08/wrxjdieergrkvlvywz2z.jpg?x72222+

180725 Träd ska lindra hettan i Uppsala http://www.uppgang.com/nyheter/uppsala/varmeoar-i-uppsala-ska-forhindras-med-ny-plan-5032499.aspx En fördubbling av trädens totala lövverk i en stad kan sänka temperaturen upp till 8 grader, uppger Thomas Elmqvist, professor i systemekologi. Nu satsar Uppsala alltmer på trädplantering. Mer träd!!

180810 Skönhetsrådet kan säga ja men inte till tävling mot Göteborg” https://www.svd.se/radet-kan-saga-ja-men-inte-till-tavling-mot-goteborg#sida-2  Skönhetsrådet granskar varje år runt 500 förslag. Medan kritik mot Nobel center har dominerat rubrikerna i flera månader har rådet på annat håll gett tummen upp till flera projekt. Kommentar Skönhetsrådet har fattat flera bra beslut men sade ja till Liljevalchs nya konsthall på Djurgården – eftersom den förhåller sig respektfullt till stadsmiljön och innebär ny spetsarkitektur. Tyvärr är det bara att konstatera: Skönhetsrådet led av modernism-sjukan.Liljevalchs tillbyggnad. Foto: Stockholm Stad/Wingårdh arkitekter

https://images-9.svd.se/v2/images/0f5580d3-8cdf-4465-8eb3-a97f23ab3e8b?h=833&q=70&upscale=true&w=1250&s=1765bc3dfa09bb0e1b064db35ef6e3bcce0f66f8

160104 Dansk satsning på tegelfärgade solceller http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article3954768.ece De liknar tegelpannor till färg och form – men under glaset döljer sig solceller. Ett nytt solcellskoncept ska monteras på tak i Köpenhamn år 2016. Ett 300 kvadratmeter tegeltak med röda solceller nästan 10 procent mer än en konventionell anläggning med svarta solpaneler. Men vi räknar med att det kommer att bli billigare, när vi har optimerat produktionen av de nya solpaneler, säger Gaia Solars projektledare Bjørn Grubbe Rasmussen till den danska tidningen Ingenjøren. Foto: Henning Larsen Architects. Kommentar: Riksbyggen inför nu solceller som standard. När stora företag som Riksbyggen agerar kan de säkert pressa priserna. I nybyggnation är risken annars stor att vi får blanka svarta tak överallt, om än lutande och inte platta.

https://medier.talentum.com/ponIltIpIv-1457366722/media/ceaafn-Solcell-panel-tegel-600-ny-teknik.jpg/alternates/FREE_560/Solcell-panel-tegel-600-ny-teknik.jpg

Men Riksbyggens sneda ”tak” för solceller missar skönheten https://www.nyteknik.se/energi/beslutet-installerar-solceller-pa-alla-nya-bostadshus-6925481?source=carma&utm_campaign=624665_Allm%C3%A4nna_090818&utm_medium=email&utm_source=Master+list-All_Users&utm_custom[cm]=302839697,33270&=

https://www.nyteknik.se/ponIltIpIv-1533808444/tekniknyheter/twjwm-f2423699-9360-48db-8bee-b1eae7c3d0fb/alternates/FREE_640/f2423699-9360-48db-8bee-b1eae7c3d0fb

Stadsbyggnadsnätverket har i 10 år verkat för en vacker och trivsam stad för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Kommentering är avstängt.