Mätbar trivsel?

Går det att mäta skönhet och trivsel? Ut och promenera och ta anteckningar.

Kungsholmsgatan på nedre Kungsholmen är lite av en bortglömd arkitekturskatt. På ett halvt seklet förvandlades det från dystert industriområde till statusadress, i flera omgångar. Ändå har den lågmälda karaktären bevarats. Mitt i City men ändå avsides och diskret. Den är också en kavalkad av arkitektur, väl sammanhållen och spännande.

Det ögat möter är takfall, olika fönster och portar samt material som ger  karaktär till byggnaderna. Taklandskapet förhöjs i gatukorsningen Kungsgatan med kupolförsedda små torn. På andra sidan tornar några av stans finaste exempel av funktionalism på Kungsklippan. En spännande väv av kvalitet och gott hantverk.

Strax efter Sheelegatan finner man den robusta arkitekturen från 1800-talet, trots sin fasadförenkling ser det vardagligt ståtliga ut. Foto:Holger Ellgaard

Ju längre upp man kommer desto äldre blir byggnaderna. I korsningen Scheelegatan blir byggnaderna mer av den enklare formen av sent 1800-tal som möts upp av Rådhuset i parken mittemot och det festliga polishuset. Gatan håller samma lugn ändå upp till Kronobergsparken, trots de brutalistiska byggnaderna för rättsväsendet.

Polismyndighetens hus färdigt 1911 ritat av Gustaf Lindgren. Byggnadsminne sedan 1965. Foto: I99pema

Stockholms Rådhus, färdigt 1915 av Carl Westman. Foto: Sokrates Petalidis

Gatan har mot alla odds klarat sig i princip intakt förutom några tillägg som hotell Amaranten och Coop-huset. I övrigt är polisbyggnaderna av hög klass arkitektoniskt.

Polishusets tillbyggnad från 1959 ritades av N.Å. Carlberg och Nils Sterner. Bror Marklund formgav den porten. Byggnaden är ett stiligt exempel på omtaget på modernismen då man återvände till en mer dekorativ stil. Foto: I99pema

Finns det något att lära här i stadsplaneringen? En trygg, småputtrig gata fylld med varierad arkitektur från monumentalarkitektur till vardagsbyggnader uppförda för arbetare runt förra seklet. I gatuplan finns verksamheter som smålivs, spelbutiker, frisörer och restauranger. Ovanför bor man glatt för 90 000 kr kvadraten. Parkerna skänker grönska.

Exemplet ovan är ett nybygge i en av Stockholms förorter. Ska man värdera det i termer av att passa in, följa områdets färg, form och höjd så är det en perfekt matchning. Det äe ocskå en pastish och en fortsättning på en av de absolut sämsta exemplen på hur stadsbyggnad skall utövas. Ändå kopieras det glatt både till färg och form.

Kanske är det billigare så, kanske är det mera mätbara resultat och lite bekväm skrivbordsslentrian, men vore det inte mera spännande att kanske kopiera in Kungsholmsgatan där?

Kungsterrassen, tillägg i Sätra. Foto: Holger Ellgaard

Mönstret repeteras över allt. Även i äldre stadskärnor. Fast där är det viktigare att stå emot området genom  skapa kontraster, väl subventionerat av Venedigdokumentets allra grumligaste formuleringar. Det kallas samtida, spännade och svårt att förstå för den oinsatte (ett annat ordet för pöbel). Det sista var en provokation, men tror tyärr att det är en attityd mot brukaren som stämmer.

Ansgariikyrkan 1928, arkitekter Höög & Morssing. Foto:I99pema

Det sägs att man bygger efter vad som är mätbart, som trafikflöden, kassaflöden i x antal butiker, hur många man får in avstånde till kommunikationer/parkeringar etc. Skönhet och trivsel vägrar man gå in på. Det sägs vara abstrakt och oåtkomligt. Allt för personligt. Jag menar att det är högst mätbart och enkelt att jämröra upplevelser coh resultat – skriv nbara ned vad du ser och upplever som bra.

Så vore det inte ett trevligt experiment att skicka ut arkitetker, projektledare, politkier och andra inblandade i stora byggprojekt med papper och penna för att beskriva vad det de ser och upplever är så bra att det behöver eventuellt kopieras. Husen i Bredäng och Sätra eller Kungsholmsgatan?

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *