Stadsbyggnadsnärverket

 Här är Stadsbyggnadsnärverkets nyhetsbrev18-29

Hej alla! Ett brett svep över Stockholm – Söndagens långläsning

Information om Hagastaden 19 november https://xn--vxer-loa.stockholm/nyheter/2018/11/hagastaden-bjuder-in-till-oppet-hus-den-19-november/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=Apsis 

181116 OBS Boverkets Webbseminarier och webbsändningar https://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/webbseminarier/Värdefullt för aktivister!! Kolla Boverket även i övrigt.

181026 Protesterar mot nya husen i Tjurbergsparken https://mitti.se/nyheter/protesterar-husen-tjurbergsparken/ Min kommentar: Vi måste få stopp på vansinnet att bygga i stadens parker, som redan är för små och få. Protestera! Skriv till Stockholms stad, adress stadsbyggnadskontoret.se. Vill bevara parken. Annelie Duveborg, Karin Löfgren, Karin Andréasson och Anna Englund. Foto: Lisa BonnichsenMellan Blomsterfondens hus på Ringvägen och Allhelgonakyrkan ligger Tjurbergsparken. Här planerar staden fyra flerbostadshus, som blir fyra till fem våningar höga, med runt 80 hyresrätter. Förutom att ekologiska värden förloras, som att stora uppväxta parkträd huggs ner och parkyta försvinner, går man även miste om sociala och kulturhistoriska värden tycker gruppen. – Det känns fruktansvärt att ens ska behöva argumentera om varför man behöver ha en park. Den är ju inte bara till för oss som bor här, utan för hela Södermalm, säger Anna Englund. Rusta upp den istället för att bygga igen den, säger Karin Löfgren.

Skönhetsrådet har också varit kritiska mot byggplanerna. Både på grund av ingreppet i grönområdet och för att kulturhistoriska värden går förlorade. Till väster ligger kvarteret Metern från 1920-talet och norr om en gymnasieskola i en byggnad från 1930-talet, där Internationella Engelska skolan huserar sedan tio år tillbaka. Både skolan och bostadskvarteret anses ha synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

tjurbergsparken

181113 Nej även till bantat Nobelcenter https://fastighetsnytt.se/2018/11/nej-aven-till-bantat-nobelcenter/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men den grönblå koalitionen i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT Nyheter. En del i överenskommelsen mellan allianspartierna och Miljöpartiet i Stockholms stadshus var att säga nej till de omdiskuterade planerna på ett Nobelcenter på Blasieholmen. Även om partierna fortsatt vill ha ett center, vill de inte längre se det på den centrala platsen. I helgen presenterade Nobelstiftelsen, som länge drivit bygget, ett nytt förslag på DN Debatt.

 

181107 Stockholmshus ska byggas i Bandhagen https://www.fastighetssverige.se/artikel/stockholmshus-ska-byggas-i-bandhagen-30020Plusnyhet BOSTÄDER Nästa vecka väntas exploateringsnämnden ge klartecken till Stockholmshus projekt Lådkameran som ska ge 148 nya hyreslägenheter i Bandhagen. Stockholmshusen är en satsning där Stockholms stad samlar den egna bostadsbyggarkraften med målet att bygga tusentals hyresrätter – snabbt och kostnadseffektivt. Nästa vecka väntas man få ett genomförandebeslut i exploateringsnämnden för 148 nya lägenheter vid Grycksbovägen-Örbyleden i Bandhagen. Bild: Tyréns Arkitekter Stockholmshus projekt Lådkameran. Husen ska byggas med träkonstruktion och en putsad fasad.

 

https://www.fastighetssverige.se/upload/29726_full.jpg?  https://www.fastighetssverige.se/upload/29727_full.jpg?

181106 Så ska Löwengrip lyfta nya Gallerian https://fastighetsnytt.se/2018/11/sa-ska-lowengrip-lyfta-nya-gallerian/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3  Gallerian genomgår en helhetsomvandling. På tisdagen presenterade AMF Fastigheter och Isabella Löwengrips startupfabrik, Nordic Tech House, nya butiksdelen som har smygpremiär redan nästa vecka. Här är bilderna på hur det kommer att se ut.

https://fastighetsnytt.se/wp-content/uploads/2018/11/3-Gallerian-Ovre-Kundvarv.jpg