Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 19-03

Av Ulf Johannisson

Arkitektur

Först några egna foton: Former och färger i natur och människors påverkan

 Här röjdes sly – och tyvärr fina träd för naturnjutarplatsen.

Nedan vid Brunnsviken och röjt område med myshörna inne i Hagaparken

Arkitekturdebatt och -tävling

I dag skriver Dick Harrison om arkitektur. Med början i renässansen har man gång på gång tröttnat på den rådande arkitekturstilen och inte nöjt sig med det. Man har rivit mycket av det gamla. De nya stilarna har gett oss mycket skönhet, men rivandet är ju onödigt. Låt områdena med den tidigare arkitekturen få förbli sammanhållna helheter och skapa nya sådana på andra ställen. Men där har vi alldeles för länge byggt färglösa lådor. Arkitekteliten har tappat de tidigare generationernas upproriska humör och skaparkraft. Kan vi få tillbaka den utan rivningar? Artikeln: Rivningarna-hade-i-dag-klassats-som-kulturmord

190201 Gert Wingårdh Är också arg på mycket som byggs” Wingard också arg

Min kommentar: Wingårdh håller med oss om att färg är viktigt och att vi föredrar runda linjer. Han håller med om annat med armbågen: ”Inte för att 1800-talsarkitektur är fel.” Men det han ritar är något annat. Talar med kluven tunga. Men tillräckligt för att vi ska debattera med honom?

190201 Är detta Sveriges finaste hus? Finaste huset Ett ombyggt godsmagasin i Malmö, 79&Park i Stockholm, ett restaurerat Nationalmuseum och en ateljébostad på Gotland. Här är husen som tävlar om årets tyngsta arkitekturpris. Kasper Salin-priset, som delas ut av organisationen Sveriges arkitekter, är Sveriges finaste arkitekturpris. Priset har delats ut sedan 1962.

Kommentar: Bortsett från huset på bilden är förslagen bättre än tidigare år. Har Sveriges Arkitekter börjat ta intryck av Arkitekturupproret?