Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

Nya höghuset i Hammarby sjöstad sett i Östgötagatans mynning. Mittpartiet är hisschakt.

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 19-12

Av Ulf Johannisson

Hej alla! I dag handlar det om Arkitektur, igen. Något är på gång?

Som vanligt, egen text med kursiv stil.

Först 2 evenemang

Arkitekturvisioner Skeppsbron Pågår till 9 juni – i morgon!! Arkdes190425 ”Det spekulativa har en självklar plats i arkitekturen”, introducerar ArkDes utställda förslag för Skeppsbron. ”Fuck the context” passar lika bra som omdöme om förslagen. Besök ArkDes och uttryck dina åsikter i media. F ö är inget självklart. Skeppsbron är den första i en serie utställningar där några av Sveriges främsta arkitekter tar sig an frågan: vad vill vi att vår stad ska vara?

https://arkdes.se/wp-content/uploads/2019/03/02_arkitekturvisioner_johandehlin_copyright_hgupp-1000x390.jpg

Blasieholmens Vänner: Seminarium tisdag 11 juni kl 17–19 ”Manifestation för ett Stockholm med skönhet och det goda livet i centrum” (Årsmöte 16-17)
Välkomsthälsning Björn Tarras-Wahlberg, ordförande – Stockholm, unik stad i världen, möjligheter och hot? Henrik Nerlund, Skönhetsrådets kanslichef – Sju punkter för ett vackrare Stockholm en stad i balans med tydlig karaktär och med stadslandskap som berättar dess historia. Kerstin Westerlund Bjurström, arkitekt – Satsa på att skapa nya värden i stället för att parasitera på de befintliga – mer innerstad, inte tätare men på rätt plats. Peter Elmlund Programansvarig Urban City Research Ax:son Johnssonstiftelsen – Sverige behöver ny politik för stadsutveckling och mer människovänlig arkitektur. Ludmilla Larsson, arkitekt, VD Brunnberg & Forshed Arkitekter – Paneldiskussion – Manifestation för lyckosam fortsatt verksamhet för Stockholms bästa.

Arkitektur – håller något på att hända?

”nationalism… behandlas fortfarande som vore det synonymt med ondskan själv”, skriver Katarina Barrling uttrycker det i SvD SvD Ledare 190512. Men det finns ju god nationalism. Hon fortsätter: ”Den liberala demokratin bygger på nationalstaten, vilken i sin tur förutsätter en känsla av gemenskap, nationalism, en känsla som inte behöver vara det minsta aggressiv, eller föranleda några ambitioner att återta Pommern. Den socialdemokratiska folkhemstanke som präglade svenskt 1900-tal och innebar ett på många sätt fredligt samhälle, utgick t ex från en form av nationalism.”Seder och bruk och kärlek till vår vackra varierade natur, lägger jag till. Fina känslor på nationaldagsfirandet i förrgår! Inget om Pommern!

Den underbart vackra och trivsamma europeiska arkitekturen från förra sekelskiftet och tidigare har liksom ”den snälla nationalismen” länge varit lovlig att kasta på skräphögen. Mycket har rivits och ersatts med ”modernism”. Från och med 60-talet har modernismen, modern för evigt, huserat med mer eller mindre enformig avskalad arkitektur. Den dominerar totalt våra förorter där de flesta nu bor. Dags för bejakande av vacker varierad arkitektur igen: Bevara det som finns kvar av det gamla, ta i det nya tillvara uttryck och kunskap som gjorde det gamla vackert och skapa nytt! Förorternas glesa bostadsområden kan genom kompletteringsbyggande ges stadsvärden och, samordnat med renovering, även skönhet. Det skulle ge livskvalitéer, göra områdena attraktivare och därmed minska segregationen. Nedan: Hamngatan Stockholm. Glas hindrar arkitektur. Eget foto. Och Klädmodet – en vägvisare för arkitekturen. A Perfect Guide 190511

20190411_132136

Arkitektur i Stockholm och Göteborg

190509 Lyxkrog och panorama Se nya skyskrapan SvD 190509 Höga hus kritiseras ofta med all rätt, men alla är inte fula och på fel plats. Sthlm 01 är en pendang till Folksamskrapan i fortsättningen av linjen Sveaplan – Sveavägen – Götgatan – Skanstull. Just i den linjen och i stadens portar har vi höga hus – ordning och reda i stadsbilden! Den har färg och form som avviker från vanliga rätvinkligt i gråskala. Variation! Utmed kajen utgör ett befriande avbrott i raden av ca 8-vånings rätvinkliga grå hus (se nedre bilden) som är mördande trist. Variation igen!