Karlstad – föregångsstad när det gäller gallerior

Komplexet är ritat av Brunnberg & Forshed

1999 totalförstördes vid en brand det stora Domushuset mitt i Karlstad. Huset var ett barn av modernismen som särskilde sig kraftigt från den varierande omkringliggande bebyggelsen från 1800- och tidigt 1900-tal bland annat med Stadshotellet i fonden. Huset var uppskattat när det kom, men föll snabbt i popularitet då betongarkitekturen blev allt vanligare runt om i Karlstad.

Det nedbrunna Domushuset hur det tog sig ut på 60-talet.

Istället för att uppföra ännu en byggnad som utmärkte sig från omgivningen valde man att bygga ett hus som länkade samman årsringarna men hade ett eget uttryck. Huset anpassades i skala, material, fasadindelningar och utsmyckning, exempelvis fick huset en kupol. På taket byggdes 72 bostadsrätter i kvartersliknande former.

Kupolen som möter besökaren på väg in i Karlstad centrum.

Projektet som är en enorm volym kostade strax över 500 miljoner och har haft en positiv effekt på Karlstads affärsliv likväl som stadens utseende. Man har återfått mer av kvarterstaden som försvann under 1960-talet, även om en galleria inte alltid kan ses som medicin mot detta. Domus erbjöd ca 90 arbetstillfällen medan den nya gallerian har över 200  och ”torget” inne i huset har flera mötesplatser att välja mellan. Med anledning av föregående artikel kanske även stockholmsområdet skulle ta en titt på vad som händer ute i Sverige.

Matti Shevchenko Sandin

www.Stockholmskyline.se

7 kommentarer

  1. Fredrik Lindqvist den 4 april 2011

    Huset är väl genomfört. Ganska slanka former i b la fönster gör att den lite ”nedtryckta” basbyggnaden på ett smart sätt. Byggnaden innan hade att göra i en 1800-tals stenstad. Att låta huset bli ett torg och ett kvarter samt bostäder är verkligen att föredra om man nu måste bygga gallerior i det redan galleriatäta Karlstad(tror jag räknade till 4 när jag var där, alla inom tre minuters promenad). Den arkitektoniska biten har läkt samman staden. Kul!

    • Fredrik Lindqvist den 4 april 2011

      Ojsan, gick lite fort där: Ganska slanka former i b la fönster gör att den lite ”nedtryckta” basbyggnaden på ett smart sätt

      skulle vara: Ganska slanka former i bla fönster gör att de lite ”nedtryckta” basbyggnaden ser lättare och smäckrare ut på ett smart sätt.

  2. Clara v Rettig den 4 april 2011

    Riktigt snyggt.

  3. Marika77 den 4 april 2011

    Håller med. Skicka Stockholm på kurs!

  4. Niklas den 4 april 2011

    Snyggt och ett bevis på att vit puts och slät fasad, utan tillstymmelse va detaljer, inte är ett måste.

    Ett stort plus för kupolen :)

  5. Karin den 4 april 2011

    Absolut, men hur ska det komma fram till Stockholm?

  6. Lisa den 4 april 2011

    Om någon hade klämt till och tänkt en aning så kunde faktiskt stora delar av Årstadal blivit ett liknande fantastiskt bostadsområde med härlig ny arkitektur som visserligen tittar lite bakåt, men det som är där idag tvärnitade på 60-talet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>