Blommande betong

 

En lördag i City  flockades kunder i regnet för att se vad som erbjöds i torghandeln på Klarabergsgatan – jo, på trottoaren mot Sergels torg hade man slagit upp flera stånd där diverse specialvaror bjöds ut. Trots närheten till de många galleriorna, där man kan handla det mesta utan att bli blöt och kall, sökte sig allt fler till det temporära torget eller  den nyuppståndna lilla affärsgatan.

 

 

Strax vid trapporna på Drottninggatan som leder ned till Sergels torg hade en trädgårdshandel slagit upp. Försäljningsytan skapade i sig en vacker trädgård med färgrika blomsterbäddar som fick många att stanna till. Spontana samtal uppstod och många gick leende förbi.

 

 

Sergels Torg brukar ha torgmarknader, speciellt runt jul, men det intressanta i denna var att koncentrationen av köpställen var där ytan var knapp, inte nere på det vidsträckta torget. Populariteten kunde ha legat i överraskningen om att det plötsligt fanns handel där, eller så är det enkelt så att vi trivs med torghandel, mindre enheter i bottenplan där man kan handla och spontana butiker som trädgårdshandeln som plötsligt får en hård och grå plats att blomma.

 

 

En stad består av möten och om man ger förutsättningar till dessa så kommer de förr eller senare att uppstå – och helst oväntade sådana. Små enheter ger större attraktion och variation och ett gott komplement till enorma gallerior. Torghandel är ett bra steg i att humanisera City och ta ned skalan en smula och samtidigt öka den positiva trängseln.

 

Positiv trängsel i Gamla stan.

Matti Shevchenko Sandin

www.Stockholmskyline.se

4 kommentarer

  1. Jag den 20 maj 2011

    ”gillar”!

  2. Anna den 20 maj 2011

    Fin text! Gick själv förbi och kan inte annat än hålla med. Särskilt mysigt med allt det gröna( även om jag inte hann se varifrån växterna kom) Detta var något annat än när det är marknad nere på plattan. Fler marknader i Stockholm tack! Runt om i landet finns en tradition av marknader som får folk att vallfärda( var själv senast på Rättviks marknad) och som gynnar företagsamhet och gemenskap.

  3. Leo den 20 maj 2011

    Skribenten sätter fingret på att det är människorna som utgör stadens själ och för dem skall staden vara.

  4. Albert E den 22 maj 2011

    Jätteskoj, var där igår och det sträcker sig runt HELA ringen. Underbart att köpa bra ost mitt i city framför betonkolosserna. Mycket folk var det med. Kan man inte bara lägga ett lock över det där torget och göra ett riktigt torg. På plattan propageradedes det för jesus..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>