Kulturelit ger nytt förslag till Slussen

 

Drygt en vecka innan beslut om ”Nya Slussen” skall tas presenteras ”KuturSlussen” -konstnärernas förslag till hur man istället skulle kunna gestalta platsen. Dessutom passar ABBA-legenden Benny Andersson på att fråga ut Sten Nordin(M).

Benny Andersson, Robyn, Pernilla August, Stellan Skarsgård, Karin Mamma Andersson, Caroline af Ugglas och Lars Norén är några av av en diger lista av kända kulturarbetare som protesterar mot Nya Slussen. Istället presenteras en mer lågmäld variant som kan beskådas på Konstakademin, där t ex galleria bytts ut mot saluhall.

Att uppropet kommer så sent svarar Christine Frånlund och Jonas Bohlin till DN att de gjort så i fem år men ignorerats samt att i stadens förslag finns inget som är vackert. De vill kort att staden skrotar det brittiska förslaget och börjar om.

Världstjärnan Robyn är en av konstnärerna som engagerat sig i "Kulturslussen".

Benny Andersson publicerar idag ett öppet och kritiskt brev till Sten Nordin (M) där han ifrågasätter hanteringen av Slussenfrågan och vad man egentligen vill lämna efter sig till kommande gegnerationer. Bland annat ifrågasätts för vem Slussen är till för och ”Tycker du att utblicken från Slussen över Saltsjön kan göra detsamma? Eller vill du hellre ha några kontorshus där? Finns det verkligen någon som håller med dig, bortsett från dem som du avser att ge i uppdrag att bygga?” Dessutom vill han som många ha svar på varför man tidigarelade beslutsdatum till 28:e november.

 

Andersson både varnar och vill hjälpa Nordin då han avslutar med att om Nya Slussen blir av kommer Nordin att betraktas som den största marodören i Stockholms moderna historia.Det blir spännande att se vad som följer.

Matti Shevchenko Sandin

Läs Artikeln i DN om KutlurSlussen här

Läs Benny Anderssons brev till Sten Nordin i DN här

Länk till ”KulturSlussen” här

Läs fler artiklar om Slussen på Skyline här

Nordins svar i DN här

Nordin och Kevius svar i SvD här 

Icomos SvD här

DN – Benny Andersson har missförstått

SvD: 24/11  här 

DN: Benny Anderssons svar till Sten Nordin

DN: 28/11 Peder Alton –  Kulturslussen en elegantare lösning

SvD: 26/11 Kulturprofiler tar strid för Slussen

SvD: 26/11 Slussen som  vattendelare

 

67 kommentarer

  1. Johanna D:sson den 21 november 2011

    Underbart! Man brukar alltjämt beskylla pensionärer för att vilja bevara, men den där listan är otroligt intressant och i högsta grad aktiv!

  2. Niklas den 21 november 2011

    Förslaget ser väldigt snyggt ut uppifrån. Men ur gatuplan då? Är det inte samma betongöken som idag?

    Något annat är att man blir av med kollektivkörfälten. Hur lätt får man in spårvagn i deras förslag? Det de presenterar är kort och gott en gigantisk rondell.

    I stadens förslag är det en kajpromenad mellan Södermälarstrand och Stadsgårdsleden. Detta ersätts av en underjordisk gång i kulturslussens förslag.

    Träd har de fått in. Träd är trevligt. Men hur ska dessa träd kunna klara sig och slå rot. Däcket är inte hur tjockt som helst. Man ska nog försöka tänka sig in i deras förslag och tänka bort träden. -> Betongöken.

    Om man nu tycker illa om gallerior så kan nämnas att det är precis vad de förslagit. Fast de kallar det för ”saluhall”.

    Det är möjligt att det finns bättre lösningar än stadens. Kulturslussen är dock inte någon bättre lösning.

    • Rafael den 22 november 2011

      Alldeles riktigt att träd måste ha en viss jordmån för att leva. Problemet är framförallt luftning av rötter som behövs. Detta kan med ganska enkel teknik göras.

  3. Johanna D:sson den 21 november 2011

    ”Träd har de fått in. Träd är trevligt. Men hur ska dessa träd kunna klara sig och slå rot. Däcket är inte hur tjockt som helst. Man ska nog försöka tänka sig in i deras förslag och tänka bort träden. -> Betongöken.”

    Och forsters??? det finns ny teknik som fungerar. Eller ska man nöja sig med deras små gräsmattor de kallar park?

    • Niklas den 22 november 2011

      Nu pratar jag om träden på ”kulturslussens” däck över vattnet som av naturliga inte kan vara tjockare än någon meter. Mig veterligen planeras enligt fosters förslag träd på bron. Däremot kan det tillkomma träd i parken.

      • Gigi H den 22 november 2011

        Som sagt. Det finns ny teknik. Det går att lösa. Så tunt är f ö inte betongtäcket.

        • Herbert, Tingesten den 23 november 2011

          Det tycks stå träd direkt ovanpå bron över slusskanalen. Tänker man sig en segelfri höjd på minst 5 meter (som idag och som i stadens förslag) och att träden måste stå i minst två meter djup jord så innebär det att bron antingen får göras betydligt brantare eller att Edblom får anlägga en ramp framför Räntmästarhuset som är två meter högre än idag. Andra alternativ gives icke.

          • Frida den 23 november 2011

            Det är svårt att se att de översett en sådan sak.

            • Erik den 23 november 2011

              Nä, de har löst det på annat sätt. Forsters gick b la ut på att biltrafiken skall ha utsikt. NU ska man titta på vägen när man kör. Kolla bilderna på deras sida:

              http://kulturslussen.nu/main.html

              • Erik den 23 november 2011

                Kulturslussen vill:

                en generös saluhall och botanisk trädgård vid Stadsgården

                ett ungdomens kulturhus vid Mariagränd

                Kajscenen – En 200 m lång scen för kulturella framträdanden.

                Skulpturgrupp i vatten

                Promenaden

                Informationscenter – Kultur- och Stockholmsinformation, med biljettförsäljning och guideservice.

                Under Södermalmstorg

                Bageri

                Konsertsal

                Biosalonger

                Teater- och experimentscen

                Bibliotek och mediahandel

                ett museum för design- och konsthantverk

              • Herbert, Tingesten den 23 november 2011

                Erik: Fosters har väl aldrig sagt något om att biltrafiken ska ha utsikt? Redan innan de blev inkopplade var det ju bestämt att Stadsgårdsleden skulle däckas över och att bron till den skulle gå i ett nersänkt tråg.

                • Erik den 23 november 2011

                  Ja, det är möjligt att Fosters inte hade en enda intention mer än att göra en trafiklösning mitt i en historisk stadskärna, och göra den så tydlig som möjligt. Däremot måste jag säga att det är en enormt bra utsikt för just bilisterna i deras förslag.

                  • Herbert, Tingesten den 23 november 2011

                    Erik: Menar du utsikten mot insidan av överdäckningen, eller? Kan inte se att utsikten för just bilister blir bättre i någon del av Nya Slussen än idag (för fotgängare däremot tillkommer ett flertal utsiktspunkter). Precisera gärna vilken plats du menar.

                    För övrigt är det inte Fosters som gjort trafiklösningen utan Nyréns.

            • Herbert, Tingesten den 23 november 2011

              Eblom tyckte nog bara det såg mer säljande ut med träd och satte dit ett gäng. Tror inte han eller kändisarna har någon speciell arboristkompetens, eller har du hört något om det?

              • Erik den 24 november 2011

                Så bra att du vet vad Mats Edblom tänkte. Det måste vara fantastiskt att kunna sia så. Jag kan också sia.
                : Fosters: vi ritar nå´t som ser ut som en betongkrubba, nå´t som sticker ut och tar det mesta av uppmärksamheten så att folk inte missar att vi gjort det!

                Och alla dessa kändisar är enbart ute efter publicitet och är helt prilliga. Och det där med skönetsbegrepp är ju helt ute, bygg och bygg för!

                Eller så är det så enkelt att Fosters inte duger. Vi får se på måndag.

                • Herbert, Tingesten den 24 november 2011

                  Erik: Siar gör man om framtiden, och det får du väl göra om du vill. Själv nöjer jag mig med att konstatera att Edblom inte hade några träd på bron i sitt första förslag (däremot i enorma ”blomkrukor” i vattnet) men nu satt dit ett gäng av dem, sannolikt för att göra sitt förslag mer säljande. Eftersom det inte går att ha träd ovanpå en betongbro som bara är en meter tjock så tvingas jag dra slutsatsen att de bara är ditsatta som lockbete och omedelbart utgår om hans förslag mot förmodan skulle bli verklighet.

  4. Ingrid Lindqvist den 21 november 2011

    Jaha, så då menar de att de ska bli ny utställning av detaljplanen och att det ska räknas och planeras vilket kommer ta flera år till, samtidigt som fler och fler körfält blir avstängda och nät sätts upp på betongen vid busshållplatsen för att folk inte ska få stenar i huvudet. Tack för det.
    Varenda gubbe verkar ha en en egen alldeles perfekt plan för Slussen i byrålådan. Dags att riva!
    Gilla gärna facebooksidan Riv Slussen med twitter med mera om denna plats.

    • Johanna D:sson den 21 november 2011

      Spännande…ytterligare en som väljer att hålla till godo med allt sten Nordin föreslår. Suck.

      • JF Åbom den 22 november 2011

        Intressant, men jag väljer nog hellre Nordins förslag än ett från Benny Andersson och Jonas ”betong” Bolin. Hur många fanatiska motförslag har vi nu egentligen? Finns det fler ”kulturpersonligheter” som ännu inte plockat fram just sin egen briljanta lösning på Slussen? Vi kommer behöva krisgrupper för alla ”entusiaster” när slussen väl är klubbad.

    • Jim den 22 november 2011

      Ett par års senareläggning av ombyggnationen av slussen är väl ändå det minsta problemet med tanke på den tid (100 år?) nya slussen ska stå där.

  5. Roy M den 22 november 2011

    Frågan kvarstår dock, hur tror ni att man skall komma med ett förslag som precis alla ställer upp på? Som nämnts ovan tycks ju varenda invånare ha sitt eget slussenförslag som är det enda riktiga och fulländade. Hur länge skall man utreda? Hur man än gör kommer någon falang att bli besviken på resultatet. Det är alldeles för svårt att komma till skott med någonting i Stockholm.

  6. Herbert, Tingesten den 22 november 2011

    Nja, nu suger ju Mats Edbloms förslag ganska svårt tyvärr, men vill man protestera så duger väl vad som helst som inte är det liggande förslaget.

    Det som är så ironiskt är att vartenda fel han lyckas finna i det förslaget finns i hans eget, men i mycket högre grad. Utsikterna lyckas han ta bort nästan helt och hållet, en dubbelt så stor galleria vill han bygga, och fler nya hus. Den klunsiga fyrkantiga rondellen tvingar alla till stora omvägar, trafikleden ska höjas upp men inte däckas över och bilda en lång Berlinmur mot vattnet. Broarna blir t o m bredare än idag men saknar kollektivfiler och svängfiler vilket medför långa köer. Historia ödeläggs genom att Södermalmstorg schaktas bort, de sista resterna av de öppna vattenytorna täcks av stora betonglager, och meningslösa platser bildas dit ingen någonsin kommer att ha något ärende (mitten av den gigantiska rondellen t ex).

  7. Abel den 22 november 2011

    Deras förslag tycker jag är bra. Saluhallen ser mycket friskare ut än det där betongdäcken, mindre pretantiösa väglösningar som snarare servar stadsdelarna än lägger sig som ett statement vid sidan. En mer konstnärlig blick på Fosters förslag är absolut nödvändig då den är klossig. Stockholms skönhet borde gå före en trafik- och gallerialösning.

    Vad jag kan se har de på samma sätt utgått från space syntaxutredningen och skapat något annat. Alternativ finns alltså, tvärtemot vad stadsbyggnadskontor och allianspolitiker påstått.

  8. JF Åbom den 22 november 2011

    Spännande nyspråk att kalla en stor galleria för ”generös saluhall”. Här skulle nog stadshusalliansen kunna dra lärdom trots allt. Alternativt kan kanske galleriahatarna tänka sig en välfylld basar istället?

  9. Abel den 22 november 2011

    Saluhallar är vanligen för mat, inte Lindex, H&M och annat som alltjämt finns. Men du kanske äter kläder.

    • JF Åbom den 22 november 2011

      Så det är bara kläder som anses fult? Om vi kallar den delen för Mode-och designcenter då?

    • Niklas den 22 november 2011

      Så mat är OK men inte kläder?.. Enligt vissa kritiker… Varför drar man gränsen där?

      • Herbert, Tingesten den 22 november 2011

        Ett annat alternativförslag, Ny Syn på Slussen, kallar delar av sin galleria för ”loppmarknad”…

  10. Gigi H den 22 november 2011

    Ingen av ovanstående har varit i en saluhall uppenbarligen. Eller ens tittat på förslaget, det ser ju långt trevligare ut än betonklumpen Nordinarna älskar så högt.

    • Niklas den 23 november 2011

      Om du studerar förslagen noga ser du att ”kulturslussen” innehåller betydligt mer betong i stadens förslag.

      • Gigi H den 23 november 2011

        Nej, det du ser hos fosters är försänkningar och upphöjningar i betongen med jord i. Detta går mycket lätt att anlägga på kulturslussen med utan större problem.

        • Herbert, Tingesten den 23 november 2011

          Gigi: Jag tror att överdäckningarna är bra mycket tjockare i de delar av Katarinaparken som inte ligger ovanpå jordvallar. Tror knappast att det går ”mycket lätt” att plantera stora träd ovanpå en betongbro som inte kan göras tjockare än dagens dryga meter om den ska ha samma lutning och samma höjd vid landfästet.

          • Gigi H den 23 november 2011

            Du kan inte mycket om träd du. De behöver inte alls kubikilometer av jord. ”katarinaparken’? Aaaj du menar de där sluttande trekanterna av gräs? Behöver vi fler ‘ smutsiga gräsfläckar” ( citat av Kevius) ?

            • Herbert, Tingesten den 23 november 2011

              Det är inte så mycket en fråga om vad träden behöver som att hålla ett säkerhetsavstånd mellan rotsystemet och bärande konstruktioner, som du säkert förstår. Katarinaparken (det officiella namnet, get used to it) är betydligt större än du tror, runt fyra gånger så stor som Sjöbergsplan.

              • Abel den 23 november 2011

                Jag misstänker skarp att de tänkt på det och ordnat med det. Edblom har ju jobbat ett tag.

                • Herbert, Tingesten den 24 november 2011

                  Och jag misstänker att han inte tänkt på det alls. Fakta stöder min hypotes medan du bara kan luta dig mot din auktoritetstro.

                  • bibbi den 27 november 2011

                    Eller så köper man det Alliansen och Foster säger. För de är ju inte auktoriteter….

            • Niklas den 23 november 2011

              Om det vore lätt att plantera träd på broar borde man rimligtvis se sådant lite här och var. Har du några exempel?

  11. Herbert, Tingesten den 22 november 2011

    Märkligt hur enorma betongdäck och bilytor plötsligt anses som höjden av skönhet av ”kultureliten”. Gör gärna tankeexperimentet att detta varit det liggande förslaget och försök föreställa er om personer som Mats Edblom, Gudrun Schymann, Benny Andersson, Robyn, Pernilla August, Stellan Skarsgård, Karin Mamma Andersson, Caroline af Ugglas och Lars Norén skulle kunna hitta några positiva kvaliteter alls i det.

    Läser man vad t ex Jonas Bohlin säger i DN-artikeln så ser man att protesterna som väntat bottnar i den djupaste okunskap och att kulturpersonligheterna fallit för rena rövarhistorier
    om att fotgängare skulle tvingas gå i trappor och ”trafikleder lika breda som Essingeleden utan plats för kollektivtrafik”. Bland annat, vi får aldrig veta vad det står i resten av kompendiet som skickats ut till dessa kulturpersonligheter, men det är väl en säker gissning att det består av de vanligaste Slussenmyterna.

  12. Erik den 22 november 2011

    Varför inte, ett snyggt förslag. Saluhallen borde lysa upp trista novemberkvällar. Det är väl det stadshusledningen kämpar så för i dessa dagar.

    • Herbert, Tingesten den 23 november 2011

      Händelsevis skymmer också saluhallen den livsviktiga utsikten mot Saltsjön från Stadsmuseet och Ryssgården. Det gör förstås inget så länge det inte blir det liggande förslaget som byggs. Lite får man ju offra…

      • Erik den 23 november 2011

        Det borde du glädjas över, jag har inte sett nåt annat av dig än att du längtar efter att bygga för. Händelsevis så är saluhalen snyggare som form och faktiskt redovisad, det är mindre än vad Fosters klämde ur sig, bara volymbeskrivningar. Antagligen för att staden sa så och för att de som vanligt sak ge dem till högstbjudande med minsta möjliga skönhetsvärde och sedan rycka på axlarna och se förfärade ut som m Stockholm Waterfront. Retorik, ständigt denna retorik.

        • Herbert, Tingesten den 23 november 2011

          Jaså, Erik, då har du läst väldigt slarvigt. Om Edblom bara sänkte sin glasöverdäckning några meter skulle problemet försvinna, men på något underligt sätt verkar det som om han är beroende av att göra självmål hela tiden. Kom ihåg att det var han som låg bakom de bevingade orden ”Allt släcker man nu ut, ersätter med [...] en norrvänd mur av tunga stadskvarter som stänger utsikten och sammanhang. Värre kan det inte bli.”

          Som för att bevisa att den sista strofen är fel så stänger hans eget förslag både utsikten mot Saltsjön, mot Mälaren, mot Klevgränd, och delvis mot Gamla stan.

          • Abel den 23 november 2011

            Well Erik och Herbert, då får vi föreslå en sänkning på ett par meter. Det torde vara möjligt. Sen är problemet ur värden och alltså förslaget godkänt.

            • Herbert, Tingesten den 25 november 2011

              Nja, sikten mot Riddarfjärden skyms fortfarande av byggnaderna ovanpå t-banebron och den runda som ersätter Kolingsborg fast blir större, samt av byggnaderna på tomten nedanför Hilton. Gavelhuset på Klevgränd skyms av ny bebyggelse ovanpå t-banestationen. Kanske vi också ska föreslå en borttagning av träden på bron eftersom de faktiskt ensamma skymmer mer av sikten än något i det liggande planförslaget.

  13. Abel den 23 november 2011

    Jag är helt säker på att det finns brister i Kulturslussensförslag, liksom det fanns en hel del att ändra på i Fosters. Däremot är den Kulturslussen vackrare och passar bättre in som en tidlöst tillägg mellan stadsdelarna. Så den är verkligen något att satsa på. Frågan är från början varför de var så illa tvungna att skicka förfrågan till Storbrittanien och inte Sverige? Bara för att första förslaget var ett hån mot det mesta? Svenskarnas självförtroende är verkligen inte det bästa. En kommité från de stora arkitektontoren tillsammans med några yngre förmågor borde ha valts ut och samarbetat.

    Jag kom i kontakt med Stadsmuseum och fick det berättat att de på eget initiativ visade Fosters Slussen eftersom denna ”lilla” detalj hade stadsbyggnadsborgarrådet glömt att ordna. De hade ingen alls historisk inblick i vad Slussen handlade om, trots alla utredningar som producerats på myndigheters förfrågan. Helt virrigt om ni frågar mig.

    • Herbert, Tingesten den 23 november 2011

      Abel: Det låter extremt osannolikt att SBK skulle ha ”glömt” att ordna utställning (det är väl lag på det) och att Stadsmuseet på eget initiativ skulle ha beställt den påkostade modellen. Min gissning är att du eller museipersonen missförstått något. Men jag håller med om att SBK hållit en alltför låg profil, de borde definitivt gå ut och möta desinformationen med fakta mycket mer än de gör.

      Sedan är det mycket en tycke-och-smakfråga vad som är ”vackert” – men håller man sig till objektivt mätbara parametrar som t ex avtappningsförmåga, bredd på utsiktspanoramat, galleriaarea, brobredd, längd på kör- och gångsträckor, gångavstånd mellan buss och t-bana osv, så är Edbloms förslag underlägset stadens på nästan alla punkter, ironiskt nog mest dem han själv kritiserar. Läs mer i länken.

      • Abel den 23 november 2011

        Ja, som förväntat så försöker Herbert förvilla med ett ”missförstånd”. Det var inte någon modell utan den nuvarande och riktiga slussen på plats, beskrivet med historia etc – och enligt dem redovisande. De var ju själva delaktiga i förslaget.

        • Herbert, Tingesten den 24 november 2011

          Ärligt talat förstår jag inte alls vad du menar nu. När du sa att Stadsmuseet ”på eget initiativ visade Fosters Slussen eftersom stadsbyggnadsborgarrådet hade glömt att ordna denna ”lilla” detalj” så talade du egentligen om ”den nuvarande och riktiga slussen på plats”? Qué?

          • Abel den 24 november 2011

            Exakt så, de tog dem på en rundvandring, ena foten framför den andra, för att visa hur nuvarande Slussen fungerar, fungerade och vad som fanns innan, hur staden är uppbyggd. Fråga ett arkitektkontor i Stockholm om de har en djupare känsla utan direkt ledning om hur historiskt intressanta platser i London fungerar, hur de uppstod, betydelse etc. Fosters var väldigt uppskattande över rundturen enligt SSM. Il est.

            • Herbert, Tingesten den 24 november 2011

              Nu förstår jag hur du menar, det var alltså så att Stadsmuseet tog initiativet till att visa Fosters (Norman Foster och hans kollegor) Slussen, och inte så att det var Stadsmuseet som tog initiativet till att visa Fosters’ Slussen. Där ser man vilken skillnad en (inbillad) genitivapostrof kan göra. Ja, det var ju rådigt av Stadsmuseet. Den allra första Fostersskissen visade t ex en galleria som sträckte sig in under Stadsmuseet, och vid den tidpunkten tvivlar jag på att de någonsin sett byggnaden i verkligheten. Felaktigheter som bottnar i okunskap är som sagt alltid av ondo.

  14. JF Åbom den 23 november 2011

    Alla ni som av en händelse tycker att alla förslag som presenteras är ”fina”, ”vackra”, ”begåvade” osv, bara det inte är stadens förslag. Vilket alternativförslag är bäst?

  15. Abel den 23 november 2011

    JF – folk får väl tycka vad de vill och många verkar ogilla stadens förslag.

    • Herbert, Tingesten den 24 november 2011

      Tre fjärdedelar gillar det dock (se länken). De som ogillar det är bara en dryg femtedel, men om ABBA-Benny är typisk för den gruppen så beror nog motståndet mest på bristande kunskaper och rena feluppfattningar, som i sin tur ofta beror på desinformation i stil med den som Mats Edblom låtit skicka till kändisar som ett led i marknadsföringen av sitt eget förslag.

      • Erik den 24 november 2011

        Jag tror de vet vad de skrivit under, eller är kändisar ett mer lättlurat släkte? Eller kändisar är det deras yrke? Jag trodde de var konstnärer av olika slag. Men de kanske har fullt upp med premiärer så de hinner inte läsa det deras kompisar vill att de ska skriva på.

        • Herbert, Tingesten den 24 november 2011

          Jag tror nog att de har äst igenom det de skrivit under, men de av de tillfrågade kändisarna som valde att skriva under har uppenbarligen inte kollat fakta så noga, det ser du om du läser vad Jonas Bohlin och ABBA-Benny skrivit i DN. Benny har inte en siffra rätt, som du kan läsa i projektledaren Andreas Burghausers bemötande.

          Kändisar är nog precis lika lättlurade som vilken Svensson som helst. Det vore förstås väldigt intressant att se hela listan på kändisar som Mats Edblom skickade sitt desinformationskompendium till, och en uppgift på hur stor procent som nappade. Jag vill gärna tro att majoriteten genomskådade lögnerna.

  16. Abel den 24 november 2011

    Jag kan hålla med om att det finns en del oklarheter med Edbloms förslag. Den stora byggnaden i mitten verkar märklig. Däremot är det bra att den går ned på två sidor om gamla stan och reterande kan jag inte se så stora problem med. Tanken är väl att påverka i en annan riktning. Personligen tycker jag faktiskt inte att Stadens förslag är särdelses hållbart över tid. Skönhetsvärden, hur personliga de än må vara, bör trots allt tillgodoses. Den där diskussionen om gallerian på 35 000 m2 är ganksa rolig att följa, man svarar med att försäljningsytor är ungefär hälften, vilket är ganska vanligt i gallerior då resterande tas upp av gångar, trappor, hissar och ventilation etc.

    Saluhallen är däremot bra då det erbjuder ett mer levande inslag som inte domineras av billiga kedjor med kläder och skor eller för den delen snabbköp. Vi kanske ska ta en funderare på hur man vill att slussen skall leva. En ansamling kulturverksamheter är i mina öronen gott, då det bidrar till tveckling av samhället Galleria och kontor känns lite blekt när det handlar om ett av de största satsningarna på Stockholm. Det gick ju inge vidare sist, alltså nuvarande slussen, trots fantastiska intentioner.

    • Herbert, Tingesten den 24 november 2011

      Varför då en saluhall och inte en stor scen i det ypperliga läget? Kan det möjligen (konspirationsteorivarning!) ha något att göra med att Erik Lallerstedt är en av dem som ingår i KulturSlussengruppen?

      Undrar också hur det funkar med ett stort glastak rakt över fiskdiskarna en solig sommardag…

  17. JF Åbom den 24 november 2011

    Personligen tycker jag i så fall ”Ny syn” känns mer genomarbetat och visionärt. Det här är ett populistiskt hafsverk. Hela debatten, all desinformation, all historieförfalskning, Ranelids tal etc kommer iaf bli klassiker i Stockholmshistorien!

    • Abel den 24 november 2011

      Jo, det har varit en hel del konstiga turer sen Söderlund lade första förslaget, minst sagt. Vi får se på måndag vad som händer.

  18. Herbert, Tingesten den 25 november 2011

    Här finns en analys av KulturSlussens senaste iteration för den som är intresserad:

    http://stockholm201.blogspot.com/2011/11/att-sminka-en-padda-kulturslussens-nya.html

  19. Gigi H den 25 november 2011

    Sminka en padda? Ja alliansen behöver lite färg.

  20. heasm den 25 november 2011

    En kultursnubbe (har tom vunnit Augustpriset!) som inte håller med sina kollegor. http://www.dn.se/blogg/pa-stan/2011/11/25/benke-mappen-kom-fran-kulturslussen

  21. Martini den 25 november 2011

    Bygg om Slussen omgående. Nya Slussen är ett kanonbra val och det enda rätta valet. Allt annat är helt förkastligt. Att bevara eller renovera Slussen är så fel som det kan bli. Upp till kamp för en ombyggnad.

  22. Julia den 26 november 2011

    Att man protesterar och ger nya förslag är inte tecken på desinformation. Set visar att stadens förslag inte håller, det är varken bra eller snyggt nog. Men ack så irriterande för alliansen med Nordin i spetsen. Det andra blir irriterande för andra i 100 år minst. Alltså projektet är värt att diskutera.

    • Herbert, Tingesten den 28 november 2011

      Julia: Att döma av Benny Anderssons ”öppna brev” så har kändisarna bl a fått höra att det ska byggas en ”8-filig motortrafikled” på Skeppsbron och att det inte kommer att finnas några gångbanor på nya gatubron. Det tycker jag är ganska höggradig desinformation. Man påstår också på sin sajt bl a att det inte ”finns behov” av en bussterminal och att gallerian skulle bli 35.000 kvm.

      De som uttalar sig met tvärsäkert om det liggande planförslagets påstådda brister är nästan alltid samma personer som inte vet något alls om vad förslaget innebär, förutom desinformationen de fått sig serverad av grupperingar som KulturSlussen.

  23. Martini den 28 november 2011

    Bygg om slussen nu. Det är det enda rätta. Nya slussen blir kanonbra och mycket mycket bättre än gamla sunkiga slussen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>