Veckans skyline

27 kommentarer

  1. Marcus Larsson den 28 december 2011

    Stockholms tristaste hus vintertid,, inte ett enda lysa.. :(

  2. Fredrik S den 28 december 2011

    Pf.. det är bara för att det är disigt alternativt kl. 4 på morgonen. Det är mer upplyst och det finns absolut tristare hus i sthlm vintertid, eller skrev du det för att det är på den här sajten..?

  3. Marcus Larsson den 29 december 2011

    Stockholms slott är ett av Sveriges vackraste hus sommartid,, Men på vintern ser det ut som ett spökslott inte ett lyse vare sig klockan är 4 på morgonen eller 18 tiden på kvällen.. Eftersom slottet ligger så centralt och i en av våra tätaste turist områden,, så blir det Sveriges tristaste hus vinter tid.. Så det har inte med vilken sida man skriver på om du nu försöker vara lite lustig Mr..

  4. Pelle den 29 december 2011

    Du kanske borde kolla fakta Marcus. Slottet är upplyst.

    • Herbert, Tingesten den 29 december 2011

      Inte på bilden (möjligen med stearinljus).

  5. Marcus Larsson den 29 december 2011

    Jag ser slottet från där jag bor,, slottet är inte upplyst!! det vet ju alla Stockholmare att det inte är,,..

  6. Fredrik S den 29 december 2011

    Det är fasadbelyst sedan 2006. Bilden är mörk, that´s it. Att det inte lyser där inne är en annan sak. Du får nog putsa din teleskopkikare.

    http://www.sfv.se/cms/sfv/aktuellt/press/press_2006/Kungliga_Slottet_i_Stockholm_ar_tant.html

  7. Marcus Larsson den 30 december 2011

    Bara för att de lyser på den östra siden,, vad jag vet sa har byggnaden fyra kanter.. Sen är fasadbelysningen inte tillräcklig på en byggnad som slottet.. .. Så slottet förblir svart!

    • Arkitekten den 30 december 2011

      Det är visst belyst runt om. För säkerhets skull bör du nog läsa SFV-länken Fredrik postade en gång till.

  8. Marcus Larsson den 31 december 2011

    ja de säger att de har lyst upp slottet, men det är en snål variant av belysning. Därav mina inlägg här att slottet saknar belysning för det ser för trist ut så här års.. Mörkt och stockholm tristaste byggnad vintertid är det… Stockholm med ett en så fin slottbyggnad bör satsa mer och framhäva byggnaden, och inte bara sätta en strålkastare på väggen och tro att det är klart så… När jag är ute å rastar hunden på kvällen får jag förklara för flera tursiter att det är slottet som ligger som ett mörkt skal där i gamla stan.. Så jag vet inte om ni fortfarande tycker att slottet är upplyst?
    Gott nytt år ;)

    • Fredrik S den 31 december 2011

      Då var det alltså ditt fria tyckande som låg till grund för din analys av slottets fasadbelysning. Jag håller med dig om att det är en skatt i Stockholms byggnadsbestånd. Att belysa dt som Globen vore synd. Men alla får vi har vår åsikt. Gott Nytt år på dig med!

      • Herbert, Tingesten den 31 december 2011

        En fasadbelysning som är så diskret att dess existens nästan blir en metafysisk fråga! :D

  9. Herbert, Tingesten den 31 december 2011

    Hade slottet Tre Kronor inte brunnit ner utan legat kvar så hade man kanske inte fegat och valt en fasadbelysning som bara tillför några millicandela utöver ströljuset från gatubelysningen. Mina 25 öre.

    • Arkitekten den 31 december 2011

      Herbert, det är 315 år sedan 7 maj..

      Det är en visualisering av det i serien Vasa på svt. Det var inte så där underbart vackert precis. Däremot hade det inte så mycket relief att leka med i en belysning, sådant som gärna försvinner i en kraffull belysning och snarare framstår som spöklikt(kolla vid Stureplan där man glatt belyser festpalatsen), så det är möjligt att man gjort som på Disney World
      http://www.everythingwdisneyworld.com/2011/06/finally-room-discount-for-december.html

      • Herbert, Tingesten den 31 december 2011

        Jaha, då är väl diskussionen slut då eftersom ordet ”Disney” utlöser stildiskussionernas motsvarighet till Godwins lag.

        Men seriöst, varför är fasadbelysningen så extremt diskret i Stockholm? Är det inte ungefär som att skjuta upp ljuddämpade nyårsraketer med flamstoppande skum inmixat i satsen?

        • Arkitekten den 1 januari 2012

          Är de så svagt belysta? Jag tycker inte det.

          • Herbert, Tingesten den 1 januari 2012

            Tja, på det ljusaste stället är Slottets fasad ungefär lika ljus som husen intill, som inte har någon fasadbelysning alls. Riksdagshuset, som skymtar till höger, är ett annat hus som man måste kolla med SFV innan man kan säga om det är fasadbelyst eller ej.

  10. Fredrik S den 2 januari 2012

    Titta här eller kanske rent av slå på stort och gå ut på stan;)!

    http://www.tripadvisor.se/LocationPhotos-g189852-d313584-Parliament_Building_Riksdagshuset-Stockholm.html#23728983

  11. Herbert, Tingesten den 2 januari 2012

    Eller slå på ännu större och googla på andra städers riksdagshus och palats…

    • Fredrik S den 2 januari 2012

      Hm, ser ut som julbelysningen vi fick nu i julas.

      Disney world var det ja.. http://candyaddict.com/blog/candy_images/disney_world_castle.jpg

      • Herbert, Tingesten den 3 januari 2012

        Ja, för i resten av världen gör man ju alltid fel, till skillnad från Sverige som alltid är bäst, t o m när vi sätter vårt fasadljus under ena skäppo. Vad drar du själv för slutsatser av att Stockholm utgör den ena extremen på fasadbelysningssidan, där Disneyland utgör den andra?

        • Fredrik S den 3 januari 2012

          näe, det sa jag inte, men att hänga på så det blir julgranar vet jag inte heller om det handlar om något annat än smaklöst kitsch. Jag tycker att man kan göra en starkare belysning här o där, men att vräka på så det blir nån musikvideo från 80-talet är inte önskvärt. Dessutom finns det ett fantastiskt fenomen i Sthlm, folk bor alldeles inpå monumenten, det gör de inte i Paris, Peking etc. , vilket gör det lite dumt att bränna på fasadbelysningar. Men det är väl upplyst redan: http://sweden.nordicvisitor.com/resources/Images/Sweden/Stockholm-City-Break/SECB-07/stockholm-by-night.jpg

          • Herbert, Tingesten den 3 januari 2012

            Jo, visst kan man avfärda kulturstäder som Budapest, Wien, Madrid, Amsterdam, Bryssel, Bukarest, S:t Petersburg, Prag osv med att de är ”kitschiga” och ”smaklösa”. Surt sa den provinsiella räven.

            Och det är alltså för att det bor så mycket folk intill Riksdagshuset som ljuset är så nedskruvat på fasaden som (knappt) syns på bilden? Och är det av hänsyn till de 10 pers (eller vad det är) som bor på Skeppsholmen som Slottets östfasad bara är upplyst med en ficklampa? Kan nämna att jag just åkte förbi Zinkensdamms IP och där öste man på med hundratals kilowatt trots bebyggelsen tätt intill. Något fel är det på den teorin.

            • Fredrik S den 3 januari 2012

              Men nu var ju bilden mörkare än vad det är, eller hur? Eller tror du på allt du ser på datamaskinen?

              • Herbert, Tingesten den 4 januari 2012

                Jag tycker bilden stämmer ganska bra överens med intrycket man får när man passerar där. Har alltid tyckt att ser ut som om ordinarie belysning gått sönder och att man får hålla tillgodo med nödbelysning så länge.

                Och som vi har konstaterat så är Slottets fasad — på det ljusaste stället — lika ljus som de obelysta grannhusen, så det är inte bara det att fotografens iPhone råkat låsa bländaren på en nyårslysbomb.

  12. Niklas den 2 januari 2012

    Tyvärr ser man ingen skyline bortsett från vid riksdagshuset.

  13. Erik den 2 januari 2012

    Vilket liv om det där… En ganska fridfull vinterbild över Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>