Förfall

 

Kristinebergs hotell skall rivas och ersättas med bostadshus. Byggnaden har alltid känts temporär och saknat den stadskänsla man nu vill uppnå i innerstadens utkanter. De rosa baracksystemet skall ha någon sorts koppling till rokokoslottet, men aldrig lyckats med det. Snarare har det känts som ett motell någonstans i gud vet var. De planerade nybyggena är inte heller i toppklass precis, det blir tillfälle att återkomma till det.

ABC-nyheterna berättar att hotellet står tomt sedan ett helt år tillbaka. Detta medan otalet studenter står utan boende. Byggnaden är med all säkerhet nedsliten, luktar illa och hur bedrövlig som helst, även om den nu fungerade som hotell till för ett år sedan.. Trots att det inte är högstandardboende kunde man ha ordnat upp med några enkla pentryn för matlagning och erbjudit dem till bostadslösa studenter.

Stockholm är en av de hårdaste studentstäderna i Sverige, inte av studietakten utan p g a bostadsbrist och/eller höga boendekostnader. Osäkra boenden många gånger svart i både tredje och fjärde hand. De skall hålla tyst och sköta sig för att ha någonstans att sova. Överhyror gör att de tvingas till extrajobb, vilket i sin tur kräver lojalitet till arbetsgivaren för att fortsätta få in pengar och studierna blir lidande. De befinner sig i en svår balansgång, speciellt nu när kravet på utbildning stundom tar sig absurda nivåer även för lågbetalda arbeten.

På senare tid verkar haglar det idéer om hur man skall bygga eller bygga om till studentbooenden. Det finns inte nog med hoppfulla löften som ges för att få bukt med problematiken. Det är bra, men när något sådant här uppdagas undrar man var kreativiteten och omsorgen finns. Det är förfall.

Matti Shevchenko Sandin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>