Nya Slussen: Gallerian blev för dyr

Nu skrotas planerna på den stora galleria som skulle byggas i Nya Slussen. Debatten gick het om varför man behövde ännu en jättegalleria mitt i stan. Många menade att denna enbart skulle svälja befintlig handel och skapa mer liv under jorden än ovanför. Nu visar det sig att debatten var helt i onödan – gallerian blev för dyr. 

De storvulna planerna för en ny galleria i samband med ombyggnaden av Slussen skrotas. Detta bekräftas av exploateringskontorets avdelningschef Mårten Frumerie. Det finns ingen ekonomisk verklighet i projektet och beslut om att lägga ned projektet togs 20/6.

Gallerian skulle först bli 35 000 kvadratmeter men halverades under projekttidens gång. Man har lagt stora summor på att just planera för gallerian som skulle få pendlare att shoppa under jord. En mycket mindre version, likt under T-centralen basar, kommer antagligen vara mer realistisk då man ser att det finns ett underlag för den sortens handelsplats.

Detta är ännu ett projekt som marknadsförts hårt och kostat stadens innevånare stora summor och visat sig vara ogenomförbart på enklaste av anledningar -  att det inte finns ekonomi i projektet. Sist var det Tors Torn. Vad kommer härnäst, skyskrapedrömmarna i Marieberg?

Matti Shevchenko Sandin

 

Klicka på länkarna för att läsa mer:

DN

SvD

Skyline

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>