Lär dig mer om Stockholm

Stockholm är en av världens vackraste städer. Skärgårdsstaden har fått epitet Nordens Venedig och vi rör oss i fantastiska stadsrum. Vi talar oftast i stora svep om stadsdelar, men inte lika ofta de befintliga enheter som utgör den – byggnaderna.

Fredric Bedoires bok ”Stockholms Byggnader – Arkitektur och stadsbild” utökar just kunskapen om dessa enheter. Med över 850 nedslag tecknas Stockholms byggnadshistoria på ett intressant och lättfattligt sätt.

De korta texterna som illustreras med bilder och kartor, innehåller just så mycket information man behöver när man stadsvandrar och ju mer man lär sig desto intressantare blir staden. Exempelvis får man lära sig att Rådmansgatan 76 som vid första anblicken ser ut som ett restaurerat 1880-tals hus är ritat av Sune Malmquist 1976-78 eller att Katolsk-apostoliska kyrkan på Odengatan 20 har varit rivningshotad flera gånger.

Katolsk-apstoliska kyrkan, idag S:t Giorgios grekiskortodoxa kyrka ritad av A G Forsberg, invigd 1890. Foto: I99pema

Bedoire kryddar ibland texten på ett muntert vis och ger läsaren små frågeställningar, även om det mesta är fakta. En innehållsrik bok och källa till kunskap för den som vill upptäcka all den fantastiska arkitektur som finns i Stockholm.

Matti Shevchenko Sandin

2 kommentarer

  1. Anna Gustin den 8 juli 2012

    I framtiden kan inga sådana här böcker göras om de byggnationer som görs idag….alla dagens byggnationer är ritade i cad-program utan känsla för ”mänskliga mått”. Däremot är likritningen så enorm att oavsett var dessa likadana byggnader sätt upp så upplever man sig vandra runt inne i en dator-animerad stadsdel…typ Nya Sjöstaden….överallt där det byggs nytt ser det exakt likadant ut….förstår inte att folk inte protesterar!

  2. Janne Arvidsson den 6 maj 2013

    Jag tror du har fel, Anna.
    Arkitekturen förändras kontinuerligt och även dagens arkitektur kommer att vara intressant i framtiden. (Jag tycker den redan är det!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>