Bankpalatsens tid är över


Sparbankshuset, ett av bankpalatsen, byggdes 1973-1975 efter ritningar av arkitekt Carl Nyrén. På platsen låg innan Sidenhuset. Foto: Holger Ellgaard

Bankpalatsen har länge funnits i centrala Stockholm. Under 1800-talet växte den ena eleganta banken efter den andra upp på prominenta adresser. Flera finns kvar, nu konverterade till andra ändamål som exempelvis museum. De enorma kontoren från 1960-70-talen börjar nu också överges. Vad kommer att hända?

Under den stora citysaneringen på 1960-talet lät man bankerna uppföra stora komplex, oftast över hela kvarter i City, byggnader som nu börjar överges. Skatteverket, Försäkringskassan, Swedbank, Nordea och SEB lämnar ca 213 000 kvadratmeter efter sig.

Bara Swedbank som  kommer att säga upp sitt kontor på Hamngatan/Regeringsgatan om ca två år, lämnar ca 47 000 kvadratmeter  De bygger helt nytt i Sundbyberg och det är oklart vad som skall bli i det enorma huset mittemot NK.

Är det dags att förvandla dem till bostäder? En kostsam historia, men en bra avbetalning på den ”stadsskuld” som citysaneringen lämnade efter sig och ett levande city betalar sig snabbt.

De flotta bankkontorenas tid är över. Idag hittar vi till banken på internet och de kontor som finns öppna präglas snarare av en sorts mager enkelhet än pompös monumentalitet som var vanligare förr. Idag är man Du med banken på alla vis.

Nu finns alltså chansen för politikerna att påverka att en stor del blir bostäder. Kommer de att ta chansen att få in flera tusen lägenheter mitt i City, nu när de så ofta talar varmt om innerstadens kvalitéer? Vinsterna är för många för att än en gång försvinna i en grå dimma av halvmesyrer.

 

Matti Shevchenko Sandin

Länk till artikel i SvD här

Kommentarsregler här

6 kommentarer

  1. Niklas Öhrström den 16 augusti 2012

    Visst är det glädjande om det även finns plats för fler boende i city. Men att klämma in bostäder i husen är nog orealistiskt. De är kontor i första hand. Vill man ha bostäder tvingas man troligen till att bygga dem ovanpå husen. Ett alternativ är att riva ett par av dem, dela upp kvarteren i tomter och bygga vanliga kvartershus. Men frågan är om det finns en marknad för bostäder så centralt. Det kan kräva er aktiva kommunala bostadsbolag.

  2. Ragnar Lind den 16 augusti 2012

    Kolosserna som syns på bilden (Malmskillnadsgatan) ser jag gärna rivna och ersatta av ny bebyggelse, gärna med kopior av fasaderna från rivna hus i området, och visst ska där vara bostäder. Marknad för bostäder så här centralt finns väl….??

    • Niklas Öhrström den 19 augusti 2012

      Norr om Oxtorgsgatan skulle Malmskillnadsgatan kunna få en östligare sträckning. Detta skulle kunna resultera i en t-korsning med Hamngatan i höjd med Gallerian.

      Söder om Hamngatan skulle Malmskillnadsgatan kunna fortsätta i dagens sträckning, men genom t-korsning med Hamngatan. Följden skulle bli att viadukten skulle kunna tas bort och att Sergelstorg och Brunkebergs torg skulle knytas samman mer effektivt. Och det skulle inte kräva fler rivningar än husen på Malmskillnadsgatans östra sida (förmodligen inte så många som kommer sakna dessa).

      Här är en skiss på förslaget: http://uf.yimby.se/se/a017be7d-5271-476f-b90a-4fe294ab62c8/743/0e762948-da3a-11e1-bda5-bc305bdeeac3.jpg

  3. Anders Gardebring den 16 augusti 2012

    Det är ju inte bara bankerna som huserar i husen, jag satt t.ex. tidigare i Swedbank-huset trots att jag aldrig jobbat på Swedbank.
    Men jag håller med om att det vore en välgärning om vi kunde få in fler bostäder i city.

  4. Alexandra Hjelmström den 17 augusti 2012

    Det är klart att det går att bygga om! Se på skatteskrapan, att bygga om Bankpalatsen blir nog långt billigare. Bygga på taken? Då försvinner kontakten med gatan! Hellre då trädgårdar på taken eller gröna tak. Riva och bygga nytt? Ja vissa men då glöms miljöaspekten bort. Det finns alltid en stomme att bygga vidare på. Det kan mycket väl likna kvartersstad vid omstrukturering med butiker i bottenplanet, vissa kontor på första planet och resterande våningar bostäder. Men fem våningar kontor och ett par tre våningar bostäder låter som en fattig lösning, då uteblir effekten av en levande kvartersstad.

  5. Michael Diamant den 26 augusti 2012

    Med tanke på att den kommersiella ytan vuxit så enormt i samma område är väl bostäder i kombination av kulturverksamhet på önskelistan. Men å andra sidan lär det väl bli mer butiker och några lyxlägenheter på taken. För stora pengar i det allt för centrumfixerade Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>