Nu vill alla bygga för studenter

Modulsystem för studentbostäder i Japan.

I DN presenteras nu från politikernas sida ordentligt med snabba lösningar på studentbostäder efter att det uppdagats att ynka 86 sådana byggts de senaste 2 åren, och minst 7000 saknas. Är det upptakten på ännu ett publikfrieri eller vill man nu på allvar lösa situationen?

Vi påpekade i förra veckan att av de 4400 studentbostäder utlovade i valet 2010 har bara 86 byggts. Man skyller delvis problemet på komplicerade byggregler och de nu skall gås igenom. Kanske är de för hårda för att få till det önskade antalet lägenheter för studenter? Det är ju bland annat prisbilden i sin helhet som måste ned, inte minst för studenterna, och byggandet som måste upp.

Med detta minne borde nu politikerna inte trassla in sig i ytterligare ”spektakulära” projekt som fördyrar och försenar byggandet. Att släppa på allt som har med Stockholms identitet att göra för att städa upp efter sina svikna löften är inget bra recept. Studenterna ska inte behöva stå i skamvrån för sådant.

Förslaget att få gröna linjen söderut till ”studentlinje” är inte tokigt. Vi tog upp i förra artikeln att det finns gott om gamla parkeringsplatser utanför stan och vad är bättre än nära en tunnelbana? Här förutsätts det dock att priserna hålls nere till en lägre nivå för att få fart på projektet. Ett helt rimligt offer i sammanhanget. Dessutom slipper man som det också föreslås ”studentstäder” alltså platser som i princip enbart har studentbostäder som kan fungera isolerande. Centern vill ha 6000 i Hammarby Sjöstad. Det kan ju låta bra, men marken där är attraktiv och kunde man inte nöja sig med 1000 där och sedan följa på tunnelbanespåret?

Förhoppningsvis kommer man nu till sans och lösning. Positivt är att det nu verkar ligga högt på agendan.

 

Matti Shevchenko Sandin

Läs mer i artikeln i DN här

Tidigare artikel i ämnet här


Kommentarsregler: 

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>