Seminarium om Stockholms karaktär och identitet

Den 21 november har Samfundet Sankt Erik i samarbete med Urban City Research och Stockholms Handelskammare ett seminarium om Stockholms karaktär och identitet. En viktig fråga då det idag haglar förslag  om hur man skall göra om staden och helst till något man sett någon annanstans. Men fungerar det så?

Stockholm är en av de vackraste städerna i världen. Dess popularitet gör att många söker sig hit och staden har fått växtvärk. Stockholm måste bygga till, den saken är klar, men hur? Förslag som kommer har oftast en singularisbyggnad som saknar samband med övrig bebyggelse och helst ska den stå i mitten av innerstaden.  Tar man då tillvara attraktiviteten med platsen och vad det innebär för framtiden? Vem vill exempelvis ha ett Stockholm Waterfront eller The Shaft i Rom? På seminariet den 21 november kommer dessa frågor tas upp tillsammans med täthetsbegrepp och hur man utvecklar Stockholms identitet. I inbjudan står att läsa:

”Stockholm har formats av generationer i ett samspel mellan internationella inflytelser, lokal byggnadstradition och en stor- slagen natur. Sammanhanget mellan plats och arkitektonisk utformning har varit avgörande. Hur vårdar vi det arvet när staden växer?

De senaste årens byggnadsplaner för Stockholm, genomförda eller skisserade, har mött växande kritik för att ha missat stadens och platsens särart, stadsmiljöns betydelse för människan. Under en intensiv eftermiddag kommer vi få möjlig- heter att lyssna till forskare och praktiker som delar med sig av sina kunskaper om Stockholm och om vad karaktären och identiteten betyder för att skapa levande och framgångsrika städer.”

På talarlistan finns följande:

Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare

Madeleine Sjöstedt, Kultur- och fastighetsborgarråd

JohanMårtelius, Professor i arkitekturhistoria vid KTH

Laila Reppen, arkitekt

Aleksander Wolodarski, plan- arkitekt, tidigare verksam på Stockholms stads- byggnadskontor

Peter Elmlund, projektledare för Urban City Research vid Ax:son Johnsons Stiftelse

Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York, fd generaldirektör för Svenska institutet, liberal opinionsbildare

Monica Andersson, ordförande Samfundet Sankt Erik

 

Matti Shevchenko Sandin

Läs mera genom att klicka här

 

Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>