Utställning om Stockholms utveckling på Färgfabriken.

Foto: Färgfabriken

En ny intressant utställning om stadsutveckling ges på Färgfabriken. Det är ett ambitiöst projekt om hur Stockholm kan utvecklas. De många lagren i stadsplanering som så ofta förbises i den heta, men enkla debatten, har här studerats noga och hur de skall appliceras på framtiden. 

I DN kan man läsa att  Färgfabrikens kreativa ledare Joachim Granit  kom fram till utställningsidéen efter en frågeställning för tre år sedan gällande önskan om en infrastruktursutställning. Och på den vägen är det. Det är masterstudenter vid KTH arkitektur och internationella workshopsledare som tittat på hur dåtid, nutid och framtid kan kombineras.  Utställningen har fem scenarier och har experimenterat fram två olika utkomster – en tänkbar och en otänkbar:

  • Scenario 1 – Hyper Islands
  • Scenario 2 – Stockholms gemensamma vatten
  • Scenario 3 – Slumrande tillgångar
  • Scenario 4 – Children of Stockholm
  • Scenario 5 – Ide(a)-katalog

Bland annat har man tittat på de gröna kilarna och kommit fram till att nya Stockholm bör byggas som sammanlänkade, täta stadsdelar med öar i dessa, ett sätt att ha kakan och samtidigt äta den. Man har också varit medveten om problemet att citykärnan får utstå hårt tryck vid en utvidgning och hur man gör detta så smidigt som möjligt.

Foto: Färgfabriken

Utställningar är ett möte mellan expertis och medborgare som är viktiga. De behöver inte alltid ge den absoluta lösningen, men förslag till hur man kan göra. De senaste åren har en sorts märklig idé om att det bara är den historiska innerstaden som kan erbjuda någon form av framtida bekvämlighet, utan att man för ett ögonblick betänkt att det kanske är dess balans, oftast smarta material och variation, kort; karaktär och identitet som skapar denna attraktion. Därför är sådana här initiativ bra då man själv prövar sin åsikt om vad som ska – måste ske  - i Stockholm

Avslutningsvis ett citat från en av deltagarna i utställningen som verkligen är intressant för Stockholm. Ta bara en tur i Västbergaområdet:

”De flesta städer innehar en enorm potential. Vi behöver förstå att underutnyttjade byggnader, övergivna ytor och förbrukat material som kan användas som råmaterial till nya projekt. ” Juan-López Aranguren Blazguez, arkitekt i Madrid med återvinning som specialområde.

Utställningen har öppet mellan 22 november till 24 mars 2013
 

Matti Shevchenko Sandin

Länk till Färgfabriken här

Läs mera om utställningen i DN här

 

Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>