Moderaterna skänker bort handeln

800px-Ikea_Kungen_1965

Det meddelas att Ikea skall bli en del av den nya Söderstaden vid Slakthusområdet. Sten Nordin är nöjd med detta eftersom han förklarar för SvD att pengarna för marken skall gå till utveckling av andra stadsdelar (notera att detta är från ett parti som ville ge skyskraperabatt bara för några år sedan). 550 prisvärda bostäder med mycket goda kommunikationer skall det bli. Och ett Ikea-varuhus…

Ikea har traditionellt lagt sina projekt utanför städerna, dels på grund av markpris kan man förmoda men också för att deras stadsplanelösningar bygger på att det ska finnas stora parkeringsmöjligheter, ty man förutsätter att alla har bil.

ikea_0

Idéskiss.

Detta modernistiska projekt ämnar nu finansborgarrådet applåderande få in i en kvartersstruktur tillsammans med ett köpcentrum. Undrar hur många bostäder de hade kunnat få in om inte Ikea hade förlagts till en blivande innerstadsdel. Undrar hur många butiker, kaféer och restauranger som kunnat slå rot i en bördig funktionsmultiplicerad miljö.

Hur kommer sedan de life-style butiker som flödar på Södermalm och ger en hel del av Söders identitet att må? Antagligen blir det tufft om inte helt omöjligt då Ikea säljer allt från skruv, lingonsylt till hela hem. Märkligt att ett parti som traditionellt stått på företagarnas sida väljer detta jätteföretag att karaktärisera och dominera en ny stadsdel. Anser de att Liljehomen blev en så bra lösning och bör repeteras? Gallerior och jättevaruhus skapar vacuum i kring sig. Det är ingen nyhet, inte hellre att de drar till sig stora mängder biltrafik. Är det så moderaterna vill bygga sitt nya Stockholm?

Matti Shevchenko Sandin

 

Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

 

Länk till SvD här

1 kommentar

  1. Anders Almér den 27 januari 2013

    Enligt uppgift skall IKEA bygga 136 000 kvm handel. Det blir minst 100 000 kvm till andra än dem själva. Men IKEA vill här liksom när man bygger köpcentra utanför Sveriges gränser, kontrollera vilka som blir hyresgäster kring IKEA. När man inte har den kontrollen, som i t ex Warzawa, så får man parasiterande företag inpå knutarna. Det hela är en märklig historia – att tillåta ett enda företag att kontroller all handel i det som sägs skall bilda en ny stadsdel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>