Kan döda kontorsgator bli levande bostadskvarter?

Den kontorsindustrialisering av framförallt City som skedde under stadssaneringen är i princip avskydd av alla. Är det inte ett nästan löjligt bra utgångsläge för att ändra på detta?

För en månad sedan tog vi upp hur den stora utflytten av kontor från innerstaden till närorter kommer ta fart inom ett par år. Nu skriver DN om detta i en utförlig artikel värd att läsa. Enorma ytor frigörs och dessa måste hur som helst förvandlas till mindre enheter för att kunna hyras ut. Konvertering av byggnader är något man alltjämt gjort och här har man chansen att bygga om tämligen rejäla betongstommar till bostäder. Idén om att riva allt som faller ur bruk tillfälligt är en tämligen modernistisk tanke. Idag har vi högre miljökrav och är intresserade av smarta lösningar. Kan inte detta vara bland de bästa av valfrågor att ta tag i nu när i princip alla de politiska landmärksdrömmarna försvann med några realistiska tryck på räknedosan?

 

Matti Shevchenko Sandin

Läs artikeln i DN här

Artikel på Skyline här

 

Kommentarsregler: 

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte.

4 kommentarer

  1. Jörgen Sundström den 14 september 2012

    ”Idén om att riva allt som faller ur bruk tillfälligt är en tämligen modernistisk tanke”
    Vad har rivning med modernism att göra? Var Haussmann modernist?

    Ska man göra något åt dessa kvarter räcker det inte med att bara bygga om till bostäder. Man måste göra något åt strukturen också. Till exempel att ta bort planskillda korsningar för att skapa naturliga flöden och bättre underlag för butiker i bottenplanet.

    Något i stil med Niklas Öhrströms förslag:
    http://uf.yimby.se/se/a017be7d-5271-476f-b90a-4fe294ab62c8/743/0e762948-da3a-11e1-bda5-bc305bdeeac3.jpg
    Även om vissa byggnader då måste rivas.

  2. Peter Bergström den 15 september 2012

    @jörgen.
    Uppenbarligen kan du din Haussamn mycket dåligt. Visserligen rev de men de sparade också stora delar, byggde om etc. Det kan man se på smågator/gårdssytem och dylikt. Man tog faktiskt vara på det mesta såsom rivningsmassor och återanvände tegel etc. Modernisterna river och gjuter nytt. Det är deras markandsekonomiska kalkyl.

  3. Michael Diamant den 16 september 2012

    Så länge man gör om fasaderna kan säkert stomen stå kvar. Jag tycker att man gör mycket bra rent fuuktionsmässigt i själva innerstaden med livskapande adderingar och smarta förtätningar. Däremot är arkitekturen lika själlös som tidigare med glas som ersättare till betong.

  4. Jörgen Sundström den 18 september 2012

    Blir det högre byggkostnader och därigenom dyrare lägenheter eller om det medför att en planskilld korsning måste bevaras känns det som en felprioritering att bevara stomen. Annars är det väl OK.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>