Disharmoni är stadens nya giv

Foto: White arkitekter/Tegmark

Foto: White arkitekter/Tegmark

I Stockholm haglar förslagen om hur man skall bygga. Speciellt i den attraktiva innerstaden där receptet som ständigt hamnar överst på högen är påbyggnader och höghus. Är det den enda vägen att gå och vad är konsekvenserna? Mats Wickman utvecklar:

Stockholms stad har presenterat ett offentligt förslag för att förtäta södra Skanstullsområdet med cirka 750 nya lägenheter, och programsamrådet pågår till den 27 oktober. Söderledens på- och avfartsramper ska däckas över, liksom det nuvarande spårområdet. Där järnvägsspåret går ska en ny sluttande gata dras fram och där ska det byggas bland annat lägenheter, kontor och hotell. ”Ett överraskande spännande förslag”, anser stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert. Man kunde bli mörkrädd för mindre.

white-arkitektertegmark

Foto: White arkitekter/Tegmark

För det är ett problematiskt förslag. Bland annat planerar staden att bygga två höghus på drygt 20 våningar: Badhustornet vid Erikdalsbadets entré och ett höghus nära Götgatan och Skanstullsbron. De kommer visserligen att bli något lägre än Folksamskrapan med devalverar likväl dess värre.

Den välplanerade innerstaden med sina få men tydliga utroptecken i form av kyrktorn och höghus håller på att förvandlas till något som ser ut som en ad hoc-stad. Utvecklingen är paradoxal. Vi får en stad med en allt mer disharmonisk silhuett, men den disharmonin har inte tillkommit på grund av brist på planering utan är tvärtom noga planerad av Stadsbyggnadskontoret, vilket går emot Stockholms drygt 750-åriga bebyggelsetradition.

Folksamhuset. Foto: Holger Ellgaard

Folksamhuset. Foto: Holger Ellgaard

Med sin precisa arkitektur är Folksamhuset tillsammans med DN-skrapan efterkrigstidens snyggaste höghus och det bör få stå i ensamt majestät i stället för att konkurreras ut av två höghus med nutidens banala formspråk. Jämför med Hornsbergs strand, där den vita skyskrapan, ritad av Rosenbergs arkitekter var tänkt som ett elegant och ensamt riktmärke i den nya stadsdelen, men den tanken fullföljdes aldrig eftersom staden snabbt beslöt sig att bygga de två dystra gråsvarta höghusen, ritade av Gert Wingårdh, som inramar Essingeledan intill.

Hornsberg

Dessutom ser vi nu en utveckling mot att en ring av höghus bildas runt staden: Förutom existerande hus också de beslutade Norra tornen vid Torsplan, de planerade 30-våningshusen vid Marievik i Liljeholmen, ett planerat torn vid Värtahamnen och så de här planerna för Skanstull.

Det ger föreställningar om att ett antal vakttorn omringar innerstaden och skyddar denna gentrifierade zon från förortsbor och annat löst folk.

 

Mats Wickman

Läs VBK´s artikel  i DN: En besvärlig fråga: Måste det vara bostäder överallt? här


Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *