Nymodernism i kvarteret Grimman

 

Kvarteret Grimman på Södermalm skall omgestaltas och det gamla hotellhemmet från 60-talet med sina 172 lägenheter skall ge plats för 192 nya. Med denna sannering vill man återfå en mer levande gata. Men hur kommer det att se ut?

Hotellhemmet på Timmermansgatan 34 har inte direkt varit populärt för mer än de som bott i det. Den praktiska och minimalistiska arkitekturen har inte direkt satt färg på gatan. Nu rivs det tillsammans med fler byggnader som tillhört det gamla sjukhuset. Det är bra att man satsar på att läka samman de brutalt behandlade platserna i staden men tyvärr är den ersättande arkitekturen inte särdeles vacker. Den är ok, vardaglig, men inte motsvarar den någon som helst av den variation man kan hitta i området.

Gatan hade tjänat på att ha kvar de sammanvuxna huskropparna. Foto: Lars Epstein DN

Ur det perspektivet blir det sorgligt att man väljer att riva byggnader från tiden innan andra världskriget, istället för att införliva dem i det nya och skapa ett trivsamt pussel. Byggnation som gett platsen karaktär och historia sopades undan först, innan det avskydda miljonprogramshuset. Det är märkligt att man väljer att riva dessa mindre enheter i områden där man i årtionden beklagat sig över att man just rev liknande. Speciellt då man valt att ersätta det med medioker funkispastisch.

Stympade hus, stora höjdskilnader och märkbart tråkig färgsättning kan inte ens räddas av en trevlig datorrendrering. Bild Tengbom Arkitekter

Där hotellhemmet låg fanns innan en varierad arkitektur, en blandning av trä- och stenhus, enkla, men med variationer. Kunde inte detta ha varit något att inspireras av istället för att trycka på CAD-knappen och få fram samma sorts svartvita hus vi byggt de senaste decennierna?

En modernism ersätter en annan. Tengbom Arkitketer

Tidningen ”Vi i Vasastan”  påpekade redan i mars det omoderna i att riva den äldre bebyggelsen och kopplade helt riktigt till 1980-talets ”förädling” alltså att man rev av delar av byggnader och tillförde nytt. Detta medförde oftast att det bara såg konstigt ut. Vidare i artikeln jämför man det med de rivningar som omskapade området på 1960-talet. Ovarsamt och kortsiktigt.

Tiden innan man byggde om på 1960-talet fanns här en varierad arkitektur, både i form och material. Bild: SSM

Kritiken har även varit att man städar innerstaden från de med minst att röra sig med. De kommande bostäderna kommer knappast att erbjuda månadskostnader för 3042 kr. På sikt gör detta staden lite fattigare. Alla får inte vara med. Och kanske var det just 192 smålägenheter med variation både till utformning och population som behövdes för att få den varierade stad vi alla pratar om.

 

Matti Shevchenko Sandin

 

Epstein i DN:”Maria farväl” här

Epstein i DN: Rivningarna i full gång här

Epstein i DN: Diskussion om nya hus på Södermalm här

Epstein i DN: Grimman går i graven här

Vi i Vasastan: Ett försvinnande gathörn här

2 kommentarer

  1. Pär Eliaeson den 8 januari 2013

    Och även här:
    http://www.syntesforlag.se/kritik/grimman.pdf

  2. Pingback: Astoriahusets flygel hotas av rivning | Skyline

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *