Kolingsborg vitmålat – var är infon?

Kolingsborg vitm+Ñlat

Stigbergsgruppen: Kolingsborg vitmålat utan information. Andra klottrare vid Slussen inför rätta. Stark kritik. Finns tillstånd?

Det runda huset vid Slussen, Kolingsborg, har 8 juni sprutmålats vitt, inför ett kommande ”konstprojekt” i regi av Stockholm Konst. De som stridit för att bevara Kolingsborg är bestörta. -Vi har frågat vad som är på gång – och fått till svar att information kommer den 15 juni. Nu målas hela huset på det mest okänsliga sätt, utan minsta information, en vecka innan information skulle komma, säger Maggie Svendsen från föreningen Bevara Slussen.

Huset från 1954, ritat av Arthur von Schmalensee är i praktiken helt kärnfriskt, utan sättningar, med konst av Ingemar Callenberg i den forna utropslokalen i nedervåningen. Huset är även grönklassat av Stadsmuseet. Det är den näst högsta skyddsklassning som finns och betyder ”Särskilt skyddsvärt”, berättar Maggie Svendsen.

Kolingsborg . Foto Holger Ellgaard

Kolingsborg innan vitmålningen. Foto Holger Ellgaard

Vitmålningen av Kolingsborg jämförs nu med ett rättsfall där tre pensionärer som skrev slagord emot Slussenprojektet på ett byggplank strax intill Kolingsborg ska ställas inför rätta i oktober.

-Vi togs på bar gärning, när tre polisbilar, med påslagna blåljus ryckte ut och tog fast mig och två andra damer, berättar Birgitta Palmertz, en av de åtalade. Jag skrev ”Slussen är unik, klarar all trafik”, säger Birgitta Palmertz

-Nu bjuder staden in till klotterparty och förstör hela huset. Vi har alltid värnat Kolingsborg och inte skrivit något på fasaden, säger Birgitta Palmertz. Slussenprojektet är inte så enkelt som finansborgarråd Karin Wanngård påstod härom veckan, med ett utspel om ”gasen i botten”.

Kolingsborg vit n+ñrbild

I praktiken återstår en rad oklarheter. Expertgranskningen tog fram problem som inte lösts, miljödomen är inte avgjord och bussterminalen saknas alltjämt, och partierna har ännu inte godkänt uppgörelsen.

Vitmålningen har utlöst ett ramaskri på social medier. Frågan ställs om staden har bygglov för detta. ”Det räcker inte att säga ”konstprojekt”, man måste ha tillstånd för att ändra fasader”, påpekar skribenter på Facebookgruppen ”Rädda och rusta upp Slussen”, med över 6100 medlemmar.

För mer information kontakta: Jan Ohlin Presskontakt Stigbergsgruppen


Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

Råd till politiker här

Kommentering är avstängt.