Moderaterna satsar på höjd och lyx i en redan segregerad stad

Montage: Utopia arkitekter

Moderaternas glittrande förslag för Loudden för tankarna till Dubai, Shanghai eller södra Manhattan där kronan på verkat skall vara Sveriges högsta hus. Samtidigt lider Stockholm av bristen på regionala kärnor och uppsplittring av ett härke av motorvägar.

Stadsbyggnadsfrågorna fortsätter att vara en brännpunkt i Stockholm. Var får man bygga, hur får man bygga och tyvärr alltför sällan; hur bör man bygga? De senaste tio åren har nästan uteslutande handlat om att plantera in höghus och skyskrapor i innerstaden. Argumenten har oftast varit att det blir ”landmärken” och att man skall uppnå någon form av världsklass, även om majoriteten av världens städer är låga – och kända för det. Loudden är en gammal hamn, naturligtvis är det ett lämpligt område att föreslå stora förändringar. Det saknas bostäder och få har någon som helst relation till platsen förutom att man avstår för att åka dit. Men är det verkligen lyx man skall satsa på?

Loudden, Lilla Värtan. Hamnen kan dessutom bli viktig för att minska koldioxidutsläppen från transporter. Foto: Lidingo

Innerstadsprojekten präglas av ordentligt dyra bostäder, inte nödvändigtvis utförandemässigt, men prislappen vänder sig till en grupp med feta plånböcker. Samtidigt rasar problemen i betongorten som praktiskt nog har skurits av ett gytter av av motorvägar. Mer ansvarsfullt vore det att föreslå tillskott med bra bostäder som tilltalar en bred publiks ekonomi för att skapa helt vanliga kvartersformer i de områden politiken vänt ett blint öga till. För att öka skillnaderna i en stad med så pass mycket yta strax utanför tull börjar inte bara bli tjatigt – det är allvarligt med. Ska vi fortsätta segregationsprocessen eller motverka den? Moderaternas förslag, hur glittriga bilderna från ovan än är, är det fantastiskt gammeldags.

Vad ligger värdet i att ha Sveriges högsta hus? Montage: Utopia arkitekter

 

Vy från Bredängs tunnelbanestation. Ett exempel på hur tydlig finmaskigheten blir i sin frånvaro. Foto: Wikipedia

Bredäng. Det finns gott om områden att sluta glömma bort och börja satsa på. Här behövs vacker arkitektur och finmaskighet.

Och så till sist – att ens föreslå att det finns ett värde i att ha landets högsta hus är helt orelevant i ett land med 10 miljoner invånare. Stockholm slår konkursstaden Malmö med hästlängder och deras Turning Torso har blivit ett monument över naiva drömmar och ekonomiskt katastrof. Det är bättre att ta lärdom av det i tider när de flesta pekar mot höjda räntor och orolig världsmarknad. Redan Tors torn har reviderat sin plan om museum i en av byggnaderna till förmån för att kunna sälja fler bostäder. Det är en god indikator på hur dyrt det är att bygga högt, och hur dyrt det är att bo i det. Är det en utveckling att spinna vidare på?

Turning Torso har inte hjälpt Malmös problem, tvärtom.

Moderaterna borde visa nya tag för Stockholm, och se behoven för alla som lever här. Att Centern och Sossarna jamsar med var väntat, de har ju så sällan någon som helst stadsbyggnadspolitik mer än sådant som verkligen syns.

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

 

Kommentering är avstängt.