Seminarieserie om arkitektur och stadsbyggande | HÖSTEN 2017


Hur ska den goda staden planeras? ABF Stockholm bjuder in till ny seminarieserie under hösten med flera perspektiv och lösningar på Sveavägen 41.

Problem och möjligheter

I denna seminarieserie lyfter vi fram ett antal aktuella frågeställningar i dagens stadsbyggande som kommenteras av särskilt inbjudna föreläsare. Tillsammans diskuterar vi problem och möjligheter till ett bättre stadsbyggande och skapande av god arkitektur.

Enligt PBL – plan och bygglagen – har kommunen planmonopol och kan bestämma på vilket sätt staden ska planeras och utvecklas. Ett viktigt styrinstrument för detta är stadens översiktsplan. Dagens stadsbyggande styrs dock i hög grad av ekonomiska intressen. Arkitektoniskt värdefulla och väl fungerande byggnader rivs för att öka exploateringsgraden. Även kommunerna uppträder ibland som kommersiella aktörer i stadsbyggandet, t ex i sin markpolitik. En viktig fråga att diskutera är hur allmänintresset i stadsbyggandet bevakas och avvägs mot andra intressen på byggmarknaden.

Hållbart stadsbyggande är ett honnörsord i planeringen men dagens byggande innebär ofta stor misshushållning med resurser, t ex då mycket omfattande ingrepp görs i natur och tidigare bebyggelse. Att bygga högt och tätt som lösning på stadens ekologiska problem är en föreställning som spritt sig bland politiker och byggherrar. I bostadsbristens namn bygger man nu ofta på parkmark och grönområden, vilket naturligtvis väcker protester bland medborgarna.

Att det saknats en medveten bostadspolitik under en lång tid har lett till att det byggts alltför lite bostäder, vilket skapat bostadsbrist, särskilt i storstadsområdena. Marknadsläget har gjort att kostnaderna för bostadsbyggandet har skjutit i höjden, vilket gör det svårt, särskilt för unga, att komma in på bostadsmarknaden. Ett rejält nytänkande behövs för att lösa dessa problem.

Många bostadsprojekt drivs nu snabbt fram och normer som tidigare säkerställde vissa baskrav på goda bostäder gäller inte längre. Det är inte ovanligt att man i det storskaliga byggandet åsidosätter miljöhänsyn och beprövad erfarenhet. Detta märks tydligast när det gäller barns behov av en god utemiljö och ytor för lek och utevistelse. I nya bostadsområden inrättas daghem ofta i bottenvåningen med små rastgårdar som nås av sol endast under kortare delar av dagen.

En ständigt aktuell fråga i planeringen och byggandet är vilken roll arkitekten spelar för det goda resultatet och vilka villkor som bör gälla för att kunna skapa god arkitektonisk kvalitet.

Seminarieserien avslutas med en paneldiskussion, där frågor om hur man planerar den goda staden diskuteras. En central fråga är att diskutera vilka möjligheter till ett bättre stadsbyggande som en ny arkitekturpolitik kan ge.

Läs mera på ABF här


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentering är avstängt.