Med ljuset som skulptör

 

Skuggspel på Djurgårdsbron. Ett oväntat plusvärde i vardagen.

Slätt och enkelt blir gärna platt och trist. De senaste 30 årens bostadsproduktion har likant en evig atomvinter där möjöigen färgen svart stuckit ut för att skapa ”personlighet”. Arkitetkuren saknar skuggspel, något som varit en gratiseffekt i årtusenden – om man vet hur man gör.

Det finns ganska enkla metoder att hitta plusvärden och skönhet i arkitekturen. Att börja med att titta på det som egentligen saknar materia är ett, som skuggor. Vi är oftast rädda för skuggor. Kulturhistorien ryggar tillbaka från den med beskrivningar av kyla, Hades, spöken, onda aningar, smärtsamma minnen och surt vunna erfarenheter. Skuggor inom arkitekturen betyder ofta hur ljus tas från något annat  – ofta till fördel för en ny byggnads höjd.

Men små skuggor kan skapa de mest oväntade tillfällen till föränderlig form och skönhet. Som ett vackert smitt räcke som i solljus kastar en mönster över en trottoar. Skuggspel i fasader låg arkitekterna varmt om hjärtat då man kunde artikulera fasaderna än mer och låta dem förändras över dagen. Allt från renässansens Rom till boulevardarkitekturen under sekelskiftet fångade upp de effekter naturen kunde skapa. I motljus var det ofta takåsarna som fick bilda former mot himlen.

Den senaste stuckfasaden i Stockholm är Grand Hoels rekonstruktion av sin 1800-tals fasad. Skuggspel och dekor säljer! Bredvid är KAK-huset som omsorgsfullt restaurerades för något decennier sedan när man skrapade av en skadad spritputs som huset försågs med någon gång under 1900-talet. Resultatet är ett knivskarpt hus som ständigt bjuder på ny fasad efter solens timmar.

Kanske var det med elljuset som vi förjagade skuggorna allt mera och den neonupplysta staden fick ett annat fokus – en miljö utan skuggor, utan spöken och föränderlig arkitektur. Det finns stora fördelar med en upplyst stad, men i ett nordligt land med dramatiska förändringar av ljusbeståndet under året borde man istället ta tillvara denna lek och nyck av naturen. Istället blir våra fasader och tak allt plattare. Om kvällarna lyser städbelysningen upp tomma kontor och fattiga kontorstak med sladdar och ledarmatur utgör den enda dekoren.

Modern fasadartikulering. Huset försvann i dekoren. Lindhagens gata.

Är det verkligen en utmaning för arkitektur som så ofta talar vackert om äkta material och spänning i dess möten med andra? Då och då görs ett och annat hus med mera fasadartikulering som glaserade tegel i exempelvis Hornsberg som fångar upp vattnets rörelser och ljusets skiftningar. Byggnaderna blir på en gång mera poetisk och boende och förbipasserande får nya upplevelser. Det är ljuset som är skulptör och stadsmiljön blir ett levande konstverk. Ögonblicket blir unikt.

Medvetet skrovlig fasad, så kallad ”kvastad” ger ett föränderligt intryck och skapar spännande färgställningar efter luftfuktigheten.  I övrigt en välkomponerad, enkel men spännande fasad. Thorildsplan.

Det behöver inte vara särdeles mycket. En ojämnt, inte slarvigt, putsad yta på ett tjugotalshus lever 100 gånger mera än ett maskinellt slätputsat hus från idag. Skuggspelen är sublima och ger ett mjukt och varmt intryck. Vid fuktigt väder bildas olika former i dessa ojämna ytor och byggnaderna flammar upp i nya färgkonstellationer.

Ett misslyckat försök till skulpturalt uttryck och ljus- och skuggspel. Kankse var kunskapen förlorad om hur man gör.

Under 40-50-talen var det inte ovanligt med lite glimrande sten i putsen som glittrar till i husfasaderna. Det skapar en diskret spänning och fräschör. Ett hus putsad med dagens teknik ger ett segt, regelbundet mönster som om ca 1,5 meter där putsen tog slut och laddades om. Vid fuktigt väder får fasaden oftast bara en torr fläck under fönsterbläcket. Lite variation, än mindre spänning.

Den föränderliga profilen på fasaden skapar lugn och trivsel. Budapest.

 

”Astoriaflygelns” vackert formgivna byggnad som revs för att ge plats åt en ny, platt, fasad. Försvinner det visuella trygghetsvärdet på platsen som skulle skapas?

Samma känsla brukar infinna sig vid fasader som är rikt dekorerade av exempelvis stuckatur. Det härmar skogens profil. Inte under app att den äldre stenstadens uteserveringar är populära – vi kanske finner samma trygghet som vid skogskanten?

En av de mer välarbetade fasaderna bland nybyggena. Ett steg i rätt riktning, men har man tänkt rätt?

Dekor och putstekniker kostar pengar. Dagens arbetare inom byggindustrin tjänar mera än för 70 år sedan. Markanden har inte heller efterfrågat specialkompetenser, något som den formstörstande får som en kalldusch vid offerter om sin drömfasad. Men teknik är väl till för att utvecklas? Efterfrågan finns. På hemmet kan man klicka bort ”nybyggen” och många gör det.

I HAgastaden tänkte man åtminstone rätt runt fasaderna, De är omväxlande och snygga.

Priserna på dem faller ledande mera personliga byggnaderna fortsätter att ligga på en trygg, hög nivå. Detta gäller även för stan. Det spelar ingen roll hur kvadratsmart ett hus från 1960-2010-talen är, de är dramatiskt billigare. Även dem med stam- och fadsadrenoveringar. Så ramsan: ”läge läge läge” gäller inte. Det är ”skönhet, kvalitet och originalitet” som går före. Mäklarsuccén ”Historiska hem” har bevisat detta genom att marknadsföra byggnaderna för dess historia och gedigna kvalitet. Och de säljer som smör.

Hagastaden har sina absoluta problem med trånga gränder där man aldrig komemr undan en grannes blick. Försäljningarna har gått trögt. Men det man får ge den är att den har många vackra fasader. Husen hunde lika gärna ha blivit lika generesika som värktabelttsutbudet på apoteket. Men här lättar de faktiskt upp det klaustrofobiska intrycket. Förhoppningsvis fortsätter man fasadprogrammen med dessa tankar om individualitet. Och kanske börjar lära ut reliefen dess skuggverkan på arkitekturskolorna.

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *