Veckans skyline

Fotograf Fredrik Fors

10 kommentarer

  1. Herbert, Tingesten den 31 januari 2011

    Tänk nu bort allt som sticker upp.

  2. kalle p den 4 februari 2011

    Då blir det Italien!

  3. Herbert, Tingesten den 4 februari 2011

    Har lutande tornet i Pisa rasat medan jag var borta?

  4. kalle p den 6 februari 2011

    Om det finns ett Pisa-torn varje italiensk stad Herbert så har de nog rasat alla utom ett på 55 meter i just Pisa.

  5. Herbert, Tingesten den 8 februari 2011

    Det var tråkigt att höra, italienska kyrkor anses med rätta höra till de vackraste och mest kulturhistoriskt intressanta byggnadsverken i Europa. Vem kan ligga bakom ett sådant nidingsdåd?

  6. kalle p den 9 februari 2011

    Ingen, eftersom tornet i pisa står kvar. I övrigt är i min mening gamla stan vackert med sina smalnande kyrktorn. Spiror är vackert, även om byggbolag tycker det är ekonomisk förlust. De gillar stora fyrkanter och rektanglar av jätteformat som förstör stadsbilden och fyller deras fickor med snabba cash.

  7. Herbert, Tingesten den 9 februari 2011

    Spiror är vackert, det håller nog de flesta med om, från byggbolagschefer till invånarna i alla de italienska städer du (något förvånande) hävdar saknar varje form av byggnadsverk som sticker upp.

    Min poäng är denna: Skulle man bebygga ett område av Gamla stans storlek idag skulle det inte tillåtas finnas något som sticker upp och skylinen skulle per automatik bli helt platt, som Gamla stans utan kyrkorna. Tyvärr görs det sällan någon skillnad på byggnader och byggnader i stadsbyggnadsdebatten så fort höjden överstiger ett vissat antal meter utan allt som är högt avfärdas som ont oavsett arkitektoniska kvaliteter.

    Storkyrkan vore en omöjlighet idag med sina förlamande slagskuggor över nationalklenoden Slottet, de iskalla slagvindarna det drar ner i världsarvet Gamla stans gränder och den omoraliska slagprofiten byggbolagen skulle göra.

  8. kalle p den 9 februari 2011

    Höörru ”Herbert”, du lägger då alltjämt ord i folks mun, skojare där. Det var du som började med skojet om Pisatornen i ALLA italienska städer. Nu håller ALLA med dig.. Men jag håller med dig angående de historiska byggnadsverken.

    Om du läser så hävdar jag inte alls att det INTE finns uppstickande byggnader i italienska städer, men är man tränad att missförstå så kanske det lätt blir så.

    Du har säkert rätt när de t kommer till Storkyrkan. Skönt att man inte bygger sådana byggnader längre för så märkliga riter. Dessutom lär man sig av sina misstag när det kommer till torn och slagskuggor..

    Med din text förstår jag att du gillar byggbolagen. Jag anser dem snåla och tråkiga. Detta är stockholm ett gott exempel på.

  9. Herbert, Tingesten den 10 februari 2011

    Det var en lustig kommentar, att jag lägger ord i folks munnar och som bevis för det presentera saker jag aldrig sagt. Ledsen om jag missförstod något du sa. Om du inte menade att Italien saknar byggnader som sticker upp, vad menade du då med att, citat, ”det blir Italien” om man tänker bort allt som sticker upp?

    Du anser, säger du, att det var ett ”misstag” att Storkyrkan byggdes eftersom den orsakar slagskuggor, de hemskaste och mest perfida skuggorna av dem alla. Och du anser att jag ”gillar byggbolagen” (vilket på något ej närmare förklarat sätt ogiltiggör alla mina annars perfekt valida argument) därför att jag framhöll att företag per definition måste kunna tjäna pengar på det de gör, annars kan de inte finnas. Ja, då vet vi var vi har varandra.

    Fotnot: Men att byggbolagen precis som bankerna är snåla och tråkiga är vi helt eniga om. Lägg gärna till ”monopolistiska”, det i mitt tycke största problemet eftersom det hindrar nya aktörer med fräscha idéer att komma fram.

  10. kalle p den 14 februari 2011

    Nädå Herbert, med misstaget menade jag som du förstod alldeles korrekt innan du ”missförstod” att man kanske inte ska bygga höga hus i tätbebyggda områden.

    Men du börjae med ditt tankeexperiment och jag fortsatte med mitt, för det finns italienska städer som ser ut så, utan torn och med torn, som Tessin ville ha det en gång.

    Du har rätt i att byggbolag är snåla. Jag skulle också vilja lägga till kortsiktiga. Mycket kortsiktiga.