Utbilda dig snabbt i arkitekturhistoria

vasagatan-1930-2013-jamaforelse-da-och-nu

Bildmontage: Johannes Söderlund

Om man är lite påläst inom arkitektur har man sällan tråkigt. En enkel stadsprommenad eller en byväg i Sibiren ger massor av information om såväl historia som hur vi relaterar till form. Kanske blir t o m riktigt diskutabel arkitektur och stadsplanering en anledning till  reflektion och billig underhållning. Om man dessutom vet mer om tidsbundna stilar, material och arkitekturdetaljer kan det bli riktigt intressant. Ett tränat öga kan snabbt avläsa flera århundraden av årsringar såväl som på  hela stadsstrukturer som en enkel bakgård. Den enkla biljetten till detta nöje är att läsa på.  Arkitektur är trots allt en avspegling av människan och vi förhåller oss alltid till den.

spra2k

Bild: Johannes Söderlund

Ett sätt är att besöka www.historiskastockholm.se där man på ett informativt och pedagogiskt sätt får bra nycklar till fortsatta studier. Johannes Söderlund som skriver den har där med bra bildmaterial, informativ och lättfattlig text en fin inkörsport till djupare studier i ämnet. Till exempel finns vyn ovan från Vasagatan då och nu med en schematisk skiss över den kommande byggnaden som ersätter det rivna Hotel Continental. Att jämföra bilderna med varandra ger en konkret bild av hur tråkig en av Stockholms viktigaste gator blivit, då man sedan några decennier verkar utgå från byggnaden och inte platsen. Skyline har skrivit om det tänkta Orgelpipan tidigare.

Foto: Neugotik

Hornsberg. Foto: Konstnären och instagramprofilen Neugotik

Historiska Stockholm är en viktig infobas där man kan uppdatera sig inom Stockholms byggnadshistoria och därmed förstå vad man reagerar för eller emot. Passa på att utbilda dig i sommar!

Matti Shevchenko Sandin

Ladda även ned Sthlm bilder för att ta del av Stockholmskällans material som via GPS visar äldre bilder på den plats du befinner dig på i Stockholm.

Historiska Stockholm här

Kommentarsregler: 

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>