Funktionalismen, bye bye!

Något är ruttet i stadsbyggnadslandet Sverige. Detta är något Skyline har påpekat sedan vi startade för snart åtta år sedan. Modernistiska idéer har marknadsförts som någon sorts bullerbyideal, känslor som hot om utanförskap mot världsmetropoler med 10 gånger invånarantalet har skrikits i valdebatter. Resultatet är en stad som rivs och byggs om och på med enorm kraft. Men sällan fastnar något av detta på folks instagramkonton och retuscheras ur turistbroschyrer. Det är helt enkelt inte modernt eller trevligt med överstar klumpedunsar i ett övrigt fagert stadslandskap. Lars Anders Johansson skriver i magasinet Axess om varför vi en gång för alla bör ta farväl av funktionalismens.

Johanssons artikel ” Farväl till funktionalismen” krossar ett ideal som inte fungerat på 70 år. Han beskriver hur man i Europa rev modernistiskt planerade områden redan innan Sverige var klar med sina. Otalet undersökningar visar att folk inte vill ha funktionalismen:att de inte är bra, att de skapar ohälsosamma platser. Ändå byggs de.  Och det byggs massor. Varför? Artikeln lyfter upp ett beklämmande och tydligt svar på frågan:

”Funktionalismens estetik och planeringsfilosofi upprätthålls av en ideologiserad arkitektkår och byggherrar som inte bryr sig så länge husen blir sålda. Frågan är varför den politiska makten tillmötesgår exploatörernas intressen. Samma stadsbyggnadskontor som nekar boende att bygga balkonger eller sätta in vindsfönster med hänvisning till den känsliga kulturmiljön kan i nästa stund godkänna detaljplaner för brutalistiska betongkolosser i samma områden.”

Fransk förort från 60-talet? Nej, det är miljonärsprogrammet i Liljeholmen som fortsätter. Är det hit vi strävar eller håller vi till godo med det vi får?

Anderssons tankar borde vara på varje politikers bord. Det fullständiga experimenterades och ”folkhemsromantiska” som genomsyrat retoriken de senaste åren tillsammans med det poststrukturalistiska förhållandet till form och historia har inte bidragit med mycket positivt. Det man gjort är att ikläda enorma och dyra byggnader, för en välbeställd medelklass, det som skulle tjäna de mindre ekonomiskt stark grupps gamla kläder. Andersson finner inte förvånande nog att det de flesta vill är att bo i villor, inte enorma betongblock med kantiga balkonger i neongrönt. När slutar man gå på bluffen om vackra ord i ärtiga presentationer? Våra betongorter borde varit svaret nog – för länge sedan.

Ola Thufvesson enkla förslag till hur saker och ting blir 20 gånger bättre. Bild: @imageAuthorName

Läs även Ola Thufvesson i Helsingborgs Dagblad ”Ingen vill bo i den stad som nu byggs”, i denna belysande artikel finns även här bevis att nuvarande rådande form inte fungerar. Thufvesson gjorde en undersökning bland 462 studenter där det visade sig att hela 438n (!) föredrog ett klassiskt alternativ framför ett modernistiskt. Läs artikel i sin helhet r Andersson och Thufvedsson avslöjar inga hemligheter. De flesta vet att folk inte föredrar kala fasader, glasytor och repetition. Det är något som landets politiker också borde erkänna och införa andra riktlinjer än vad deras mor- och farföräldrar fick för sig var framtiden.

 

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler:

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Du ansvar själv för din kommentar som naturligtvis är respektfull. Väl mött!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *